Γερμανία: επέτειος με αποπληρωμή οφειλών
Associated Press
Η αποπληρωμή οφειλών που ανάγονται σε δάνεια της δεκαετίας του 1920 και σε πολεμικές αποζημιώσεις για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο θα συνοδεύσει την Κυριακή 3 Οκτωβρίου τις τυμπανοκρουσίες με τις οποίες θα γιορτάσει η Γερμανία την 20ή επέτειο από την επανένωσή της. Πρόκειται για την τελευταία δόση των οφειλών της όπως διαμορφώθηκαν το 1953 από τη συνθήκη του Λονδίνου, η οποία καθόριζε πώς θα αποπλήρωνε η Γερμανία τις εκκρεμούσες οφειλές της, συμπεριλαμβανομένων των παλαιών ομολόγων της.
Η εν λόγω συνθήκη υπήρξε προϊόν συνεννόησης ανάμεσα στη Γερμανία και τους νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και προέβλεπε πως οι κάτοχοι ομολόγων που είχε εκδώσει η Γερμανία τις δεκαετίες 1920 και 1930, για να στηρίξει την οικονομία της και να αποπληρώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις, όφειλαν να τα παρουσιάσουν στις Αρχές που θα τα επανεξέδιδαν προτού τα πληρωθούν. Οι εκκρεμότητες στην αποπληρωμή τόσο παλαιών ομολόγων οφειλόταν στο ότι οι ναζί, μόλις ανέλαβαν την εξουσία το 1933, ανέστειλαν τις πληρωμές των πολεμικών αποζημιώσεων και των προηγούμενων ομολόγων.
Παράλληλα, όμως, η συνθήκη του Λονδίνου προσέφερε στη Γερμανία τη δυνατότητα να αναστείλει μέχρι την επανένωσή της την καταβολή των τόκων που είχαν συσσωρευθεί από το τέλος του πολέμου το 1945 μέχρι το 1953, και στη συνέχεια να τους καταβάλει σε δόσεις μέσα σε 20 έτη. Καθόριζε επίσης τη διαδικασία επικύρωσης και επανέκδοσης των ομολόγων που είχαν εκδοθεί προ του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, τα περισσότερα από τα οποία επανεκδόθηκαν το 1958.
Ακόμη και σήμερα οι κάτοχοι τέτοιων ομολόγων έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν την επανέκδοσή τους με μια πολύπλοκη διαδικασία που στοχεύει στο να διασφαλισθεί πως οι κάτοχοί τους ή κάποιοι συγγενείς ή πρόγονοί τους τα είχαν στη διάθεσή τους πριν από το 1944.
Υπάρχει πάντως ένας μικρός αριθμός κατόχων ομολόγων στις ΗΠΑ, που ασκεί πιέσεις στη Γερμανία να αποπληρώσει παλαιά μεν, μη αναγνωρισμένα δε, ομόλογα. Σημειωτέον ότι με μια σειρά από τα επίμαχα ομόλογα η Γερμανία άντλησε τη δεκαετία του 1920 ποσό ύψους 110 εκατ. δολαρίων, που με την τότε αξία του δολαρίου ισοδυναμεί σήμερα με ποσό ύψους 1,2 δισ. δολαρίων.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΓΕΡΜΑΝΙΑ,
ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ,
ΞΕΝΟΣ ΤΥΠΟΣ,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου