"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΕΘΝΙΚΑ ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ - ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΠΑΣΟΚοΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: H 3η Σεπτεμβρίου 1974 η ημερομηνία έναρξης της καταστροφής του κατσαπλιά λαο από αυτοχειρία, και όχι ξένη επέμβασηύ - Το ΠΑΣΟΚ ήταν η πραγματική πρώτη φορά αριστερά...

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
@Μίτια Καραγάτσης
 

Βεβαίως η 3η Σεπτεμβρίου 1974 είναι μια ιστορική ημερομηνία.

Πουθενά δεν είναι γραμμένο πως ιστορικές = ευχάριστες ημερομηνίες. Όπως π.χ. η 29η Μαΐου 1453 και η 27η Απριλίου 1941 είναι ιστορικές ημερομηνίες, έτσι και η 3η Σεπτεμβρίου 1974, ημέρα ιδρύσεως του πασοκ είναι ιστορική. Σε αντίθεση με τις πρώτες 2 βέβαια, η τρίτη αφορά καταστροφή που προκύπτει από αυτοχειρία, και όχι ξένη επέμβαση.

 
 
Ήταν η πραγματική πρώτη φορά αριστερά, δεδομένου ότι το μετριοπαθές Κέντρο είχε ήδη βρει καταφύγιο στη ΝΔ του Καραμανλή.

32 χρόνια από την λήξη του ανταρτοπολέμου, περίοδος που συνδέθηκε με πρωτοφανή οικονομική ανάπτυξη με Εθνικό νόμισμα, περίοδος στην οποία βγήκαν εκατομμύρια άνθρωποι από την ανέχεια, επί του δόγματος Νόμος-Τάξη-Ευημερία, δεν ήσαν αρκετά για να σιγάσουν το αχόρταγο και μεταστατικό κομμάτι του πληθυσμού που δεν παραιτήθηκε ποτέ από την επιθυμία άλωσης τους κράτους. 


Ο Κουλουριάνος, ένα τίμιο ηγετικό στέλεχος του πασοκ και υπουργός οικονομικών, τα είπε όλα με έξι λέξεις: "Aποσυνδέσαμε την προσπάθεια από την ανταμοιβή".


 
Δεν ήταν ο αχαλίνωτος δανεισμός, το κιτς του ζιβάγκο, ούτε η σεξουαλική ζωή του παπανδρέου τα μελανά στίγματα του πασοκ.  


Τα καρκινικά μόρια της πασοκαρίας, ήταν το αγοραίο ύφος των μελών του που έγινε καθεστώς, η ανυποληψία των δημοσίων λειτουργών που βαφτίσθηκε "κεκτημένο", και η άμετρη ελευθεριότητα σε σχολεία και πανεπιστήμια που κατέλυσαν κάθε έννοια αξιοκρατείας και προκοπής.

Τελικά το μέγιστο έγκλημα του πασοκ ήταν ακριβώς αυτό: πούλησε την αναξιότητα, την δηθενιά, την ψευδή ευμάρεια, ως αναφαίρετα δικαιώματα στα στίφη της μετριότητας, που τα ζητούσαν ανέσπερα.

 
Η παντοκρατορία του πασοκ στον δημόσιο βίο επιβεβαιώθηκε από την αποδοχή του ύφους και της κουκλτούρας του από τους αντιπάλους του, είναι το modus vivendi της 40ετίας:

α. Η ΝΔ δοκίμασε να κυβερνήσει με ειλικρίνεια στα 1990-1993, και κατέπεσε από την προδοσία στελεχών της που αργότερα συμπορεύθηκαν με το πασοκ..

β. Η ΝΔ ξαναέγινε κυβέρνηση μόνον όταν ο αρχηγός της δημοσίως αναγνώρισε πως πρότυπό του δεν ήταν ο θείος του, αλλά ο Ανδρεάς.

γ. Το 2010 το πασοκ έγινε κυβέρνηση απλώς λόγω συνωνυμίας του προέδρου του.
δ...


Τα στίφη εξέλεξαν έναν μπαμπουίνο για πρωθυπουργό το 2015, έναν εγγαστρύμιθο του Ανδρέα.
 

Μην σπάτε τον καθρέπτη, παραμυθιαζόμενοι.. Την αλήθεια αντικατοπτρίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: