"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΟΙ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ - ΝουΔοΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ : «Πονοκέφαλος» πρώην «μακεδονομάχων» για τις Πρέσπες


 Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

Η είδηση «ξερή» , χωρίς σχόλια, είναι ότι η Βουλή πρέπει να ψηφίσει άμεσα τρία μνημόνια που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών – απορρέουν ως υποχρέωση και προς εφαρμογή της Συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία.

Η δεύτερη είδηση, επί του συγκεκριμένου, είναι πως η σχετική συζήτηση μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Η τρίτη είδηση, «ξερή» και αυτή, επί του παρόντος, είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να βρει εισηγητή για να υποστηρίξει ενώπιον της Βουλής τα τρία κείμενα, και εμμέσως τη Συμφωνία των Πρεσπών!  

Να εξηγήσω έτι περαιτέρω: η συνεχής μετάθεση της συζήτησης δεν οφείλεται στην αδυναμία του προεδρείου της Βουλής να προσδιορίσει κάποια ημερομηνία λόγω ας πούμε βεβαρημένου προγράμματος, αλλά διότι όσοι βουλευτές εκ της ΚΟ βολιδοσκοπήθηκαν να υποδυθούν τον ρόλο του εισηγητή και του ειδικού αγορητή, αρνήθηκαν άλλοι ευσχήμως και άλλοι de profundis.  

Τι να εισηγηθούν άλλωστε οι «μακεδονομάχοι»;

Το θέμα δεν είναι απλό, αντιθέτως. Δεδομένου δε ότι εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες στην υπόθεση (λέγε Αντώνη Σαμαρά), μπορώ μετά βεβαιότητος σχεδόν να εκτιμήσω ότι αποτελεί ήδη έναν από τους παράπλευρους (πλην κορωνοϊού και ελληνοτουρκικών) πονοκεφάλους του προέδρου Κυριάκου.  

Διότι άντε και πες σου λέω εγώ ότι βρέθηκαν εισηγητής και ειδικοί αγορητές να υποστηρίξουν τα μνημόνια κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Αν όμως λίγο πριν από την ψηφοφορία σηκωθεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και απευθυνόμενος στην πλειοψηφία πει «με συγχωρείτε κύριοι, με όλο τον σεβασμό που έχω στο πρόσωπό σας, διότι εγώ δεν σας θεωρώ πολιτικούς απατεώνες όπως ο άλλος, δεν κάνουμε μια ονομαστική ψηφοφορία, να μετρηθούμε κιόλας;», τι θα γίνει;

Θα διακινδυνεύσει μια ονομαστική ψηφοφορία θέτοντας θέμα κομματικής πειθαρχίας ο πρόεδρος Κυριάκος; 

Εχω σπίρτα και παίζω σε μια αποθήκη τίγκα στο μπαρούτι, το λένε αυτό…

(Και δεν συζητώ καν την τροπή που θα λάβει η συζήτηση: με τον Τσίπρα να ζητάει 158 συγγνώμες για τα όσα έλεγαν κατά τις Συμφωνίας ο Κυριάκος και οι της ΝουΔου, το καλοκαίρι του 2018)

Τούτων δοθέντων, συν τον κορωνοϊό και συν τα μπαστούνια με τα ελληνοτουρκικά, επιθυμώ να ελαφρύνω κάπως την ατμόσφαιρα, αφιερώνοντας στον πρόεδρο Κυριάκο...

 

 ρεφρέν άσματος του εστέτ κυρίου Σάκη Ρουβά υπό τον τίτλο «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα». Πρόκειται για άσμα της κατηγορίας ποπ, σε στίχους της κυρίας Νατ. Γερμανού και μουσική του κυρίου Νίκου Καρβέλα. Γνωρίζω ότι δεν εμπεριέχεται στα ακούσματά του περί την ελληνική μουσική, αλλά το βρήκα, τόσο μα τόσο επίκαιρο:

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Τώρα που έδαφος χάνουμε

Τώρα που ερωτευτήκαμε

Τώρα για πες μου τι κάνουμε

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Τώρα τον έλεγχο χάνουμε

Τώρα που παρασυρθήκαμε

Τώρα για πες μου τι κάνουμε».


Αφιερωμένο, φυσικά, εξαιρετικά…

Δεν υπάρχουν σχόλια: