Το εν λόγω ερώτημα πλανάται στην ατμόσφαιρα κάθε φορά που συναντούμε έναν διεθνολόγο. Οφείλει να περιγράψει και να προβλέψει με ευστοχία, γιατί διαφορετικά θεωρείται «κομπογιαννίτης» ή «τσαρλατάνος». Εξάλλου, όταν συναντούμε έναν γιατρό, αυτός οφείλει να προβλέψει επακριβώς πότε θα αρρωστήσουμε.
Προφανώς δεν είναι έτσι…
Η (ορθή) ενασχόληση με τη διεθνή πολιτική σχετίζεται εν πρώτοις με την εντρύφηση σε ζητήματα πολιτικής φιλοσοφίας, ήτοι στην περιγραφή της διαδικασίας συγκρότησης των συλλογικοτήτων και στις αναπτυσσόμενες μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις. Εξετάζεται, δηλαδή, το συγκείμενο της κοινής συνείδησης, πώς αυτή εμπεδώνεται, διατάσσεται και αναδιατάσσεται συν τω χρόνω. Παράλληλα, μελετώνται οι σχέσεις των κοινών συνειδήσεων, δηλαδή των συλλογικοτήτων υπό το φάσμα του κυριότερου προκειμένου: της ισχύος ως μέσο επιβίωσης της ίδιας της κοινής συνείδησης.
Η περιγραφή και η ανάλυση των παραπάνω προσφέρουν ένα επαρκές και δυναμικό υπόβαθρο το οποίο συμβάλλει στην παίδευση των κρατικών επιτελείων, αλλά και όσων θέλουν να εμβαθύνουν στη θουκυδίδεια (μοναδική περιγραφική και ως εκ τούτου, μοναδική επιστημονική) παράδοση της μελέτης των διεθνών σχέσεων. Επί της συγκεκριμένης βάσης, αναπτύσσεται ένας διάλογος αναφορικά με τις περιφερειακές διενέξεις αλλά φυσικά και το μείζον, που είναι η πλανητική κατανομή ισχύος.
Προσφέρεται, με αυτόν τον τρόπο, το παραδειγματικό πλαίσιο της ανάλυσης, το οποίο διαφοροποιεί εντέλει και αυτόν που προσεγγίζει ένα θέμα επιστημονικά, με εκείνον που απλώς εκφράζει γνώμη.
Άραγε η συζήτηση είναι αποκλειστικά φιλοσοφική;
Όπως έχει οριστεί από τον Alston, η επιστήμη σκοπεύει στη «μεγιστοποίηση της αλήθειας και ελαχιστοποίηση του ψεύδους επί ενός μεγάλου πλέγματος πεποιθήσεων». Όταν ένα μεθοδολογικό εργαλείο, όπως η Συστημική Γεωπολιτική Ανάλυση, επιτυγχάνει αυτόν τον ως άνω σκοπό, τότε γίνεται και αποδεκτό ως μέσο απάντησης του «μεγάλου ερωτήματος».
Όμως, σε ποιον βαθμό αρκετοί από τους σημερινούς παρελαύνοντες από τα τηλεοπτικά πάνελ έχουν συνείδηση των εν λόγω ζητημάτων;
Δυστυχώς η γνώμη –και όχι η επιστημονικά παραγόμενη εκτίμηση– βασιλεύει, και δυστυχέστερα, συχνά αυτή συνδέεται με προσωπικές φιλοδοξίες και όνειρα για μια βουλευτική έδρα.
Μπροστά σε αυτά ποιος νοιάζεται για την επιστήμη; Ποιος νοιάζεται να περιγράψει και –αν μπορεί– να προβλέψει αλλά συγκροτημένα και γενικώς παραδεκτά, δηλαδή υπό το πρίσμα μεθοδολογικών εργαλείων δοκιμασμένων και αναγνωρισμένων;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου