"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΚΚΕδοΣΟΥΡΓΕΛΑΡΑΔΑΔΙΚΟ: Επελαύνει, αλλά δεν πάει στα βουνά

Γράφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ

Η Λιάνα Κανέλλη, η γνωστή πολιτικός που παλεύει γενναία με την ασθένειά της (είναι κομμουνίστρια στην Κηφισιά), αφού βρήκε λίγο χρόνο από το φιλανθρωπικό έργο της, που αναπτύσσει με πλήρη μυστικότητα λόγω της έμφυτης σεμνότητάς της, επανήλθε στην επικαιρότητα, με την ίδια κομψότητα που χαρακτηρίζει πάντα τις παρεμβάσεις της.

Αν με τις αρχικές δηλώσεις της, προ εβδομάδος, η κ. Κανέλλη έδωσε την εντύπωση ότι εξερράγη λόγω της απελπισίας που της προκαλεί η επιτυχής αντίδραση στην πανδημία του «αστικού κράτους», όπως θα το έλεγε, οι νέες δηλώσεις έγιναν, εκτιμώ, με τον σκοπό να μη μας μείνει καμία αμφιβολία ως προς τον κωμικό χαρακτήρα της παρέμβασής της. Το λέω, διότι το μόνο καινούργιο που προσθέτει στην εικόνα που, ούτως ή άλλως, έχουμε για εκείνη είναι η πίστη της στην έλευση της Βασιλείας των Ουρανών! «Ο άνθρωπος, όσο κι αν είναι λύκος για τον άλλον», λέει, «τελικά διαφέρει από τα ζώα γιατί τρέφεται και απολαμβάνει το κάλλος, την ομορφιά. Θα κερδίσουμε! Γιατί μετά το 1917 ξέρουμε πού μπορούμε να πάμε, άμα θέλουμε».

Προτείνει, δηλαδή, να πάμε σε ένα σύστημα που δεν υπάρχει πια, επειδή κατέρρευσε από τις εσωτερικές αδυναμίες του. 

Συγγνώμη, αλλά αυτό είναι σοβαρό και πρέπει να σταθούμε. Αντιλαμβάνομαι τη λεπτότητα των χειρισμών που απαιτεί ο εύθραυστος ψυχισμός της, αλλά δεν της έχουν πει τι συνέβη από το 1989 μέχρι το 1993; 

Βρε παιδιά, κανείς δεν έχει τολμήσει να της πει; Αφήνουν τη γυναίκα να ζει μόνη και αβοήθητη την ταινία «Goodbye, Lenin» στην πραγματική ζωή της;

Συνεχίζοντας παρακάτω, όμως, η ανησυχία μας υποχωρεί, καθώς καταλαβαίνουμε ότι δεν ζει ακριβώς την κατάσταση της ταινίας. Ναι, ξέρει. Κάτι έχει ακούσει, τέλος πάντων, για τις αλλαγές της τελευταίας τριακονταετίας. Αλλά αυτό είναι, κατά τη γνώμη της, «μια Ιστορία που ακόμα γράφεται» και η ίδια δεν έχει την «αλαζονεία», υποστηρίζει, ώστε να μπορεί να μιλήσει γι’ αυτά τα προσωρινά προβλήματα, θα τα έλεγα, που ταλαιπωρούν το καθεστώς του κομμουνισμού. 

Επομένως, τι υπονοεί η κ. Κανέλλη; 

Περιμένετε πρώτα να δούμε αν τελικά θα πέσει ο κομμουνισμός! Μόλις 30 χρόνια είναι από τότε, τι σας έπιασε η αγωνία να μάθετε τι έγινε;  

Πάντως, το βέβαιο –και αυτό η κ. Κανέλλη το λέει για να μας καθησυχάσει, όχι για να μας τρομάξει– είναι ότι ο κομμουνισμός έρχεται! 

Ποιος κομμουνισμός; 

«Αυτός του...


 μέλλοντός μας», εξηγεί η ίδια, «η νιότη του κόσμου που λέμε και οι κομμουνιστές, επελαύνει. Εξ ου και ο φόβος και η συκοφάντηση και η συνεχής αναγωγή στο παρελθόν των τραυμάτων και όχι των θαυμάτων του».  

Με απλά λόγια, αυτό που μας λέει είναι ότι όλο το ξέσπασμά της, η παράσταση, οι αγριοφωνάρες, ο στόμφος, η περικεφαλαία, η ρομφαία, τα κλαπατσίμπαλα και τα συναφή, όλα αυτά ήταν για να γελάσουμε.  

Και γιατί δεν το έλεγε από την αρχή;


Δεν υπάρχουν σχόλια: