"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΡΑΚΜΗ - ΥΠΑΡΚΤΟΣ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΟΠΛΗΚΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Οι «καλοί» μιας χαμένης χώρας

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ
Μπορεί να χάνεται μια ολόκληρη χώρα. Αλλά να μη χάνεται κανείς στη χώρα. Κανένας από εκείνους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνέβαλαν στην απώλεια. Μπορεί τα ίδια πρόσωπα να ανακυκλώνονται σε θέσεις ευθύνης λες και, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, η χαμένη χώρα πάσχει και από μια τρομακτική λειψανδρία.

 
Κάπως έτσι, για παράδειγμα, ορίζεται γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ο πρώην αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας που ελέγχθηκε μέχρι απομακρύνσεως από τη θέση του για την πυρκαγιά στο Μάτι. «Είμαι περήφανος για τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Εκαναν εξαιρετική και αποτελεσματική δουλειά σε πολύ κρίσιμους και οριακούς χρόνους» δήλωνε ο τότε αρχηγός και νυν γενικός γραμματέας σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου, όπου η θεωρία του καταχθόνιου σχεδίου εμπρησμών στοιχειοθετήθηκε με χάρτες από το google map και ζωγραφιστές φωτιές, ενώ είχε μείνει απελπιστικά σιωπηλός στην τηλεοπτικών προδιαγραφών σύσκεψη που είχε στηθεί το βράδυ της τραγωδίας.

 
Η αλήθεια είναι πως αυτή η μετακόμιση από καρέκλα σε καρέκλα, από τις καρέκλες της μίας εξουσίας στις καρέκλες της άλλης, είναι πολύ παλιά.  


Το ανακυκλώσιμο υλικό διαιωνιζόταν και πριν από την ημέρα που ο αστυνομικός Τσουβάλας ορίστηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από την κυβέρνηση που απέδιδε στην προηγούμενη τεράστιες ευθύνες για την καταστροφή στο Μάτι.

 
Αν δείχνει όμως κάτι αυτή η αντοχή του ανακυκλώσιμου υλικού στον χρόνο δεν είναι μόνο πως, πέρα από τους πολιτικούς που συνιστούν κατά τα φαινόμενα την πιο ανθεκτική επαγγελματική τάξη, υπάρχουν κρατικοί αξιωματούχοι που καταφέρνουν να μετατρέψουν την αποτυχία τους σε όχημα ανέλιξης στο ίδιο το κράτος. Είναι και πως το ίδιο το σύστημα δείχνει να μην έχει πάγκο.  


Ακόμη χειρότερα, πως...


 είναι δέσμιο ανάμεσα σε ισορροπίες που πρέπει να κρατηθούν ή και ακόμη και σε δουλείες.

 
Μπορεί μια χώρα με τέτοια έλλειψη βάθους να μη χαθεί; 


Μπορεί να μη γίνει έρημη - έρημη από την πολλή ανακύκλωση του προσωπικού της; 


Μπορεί να αναγεννηθεί από κρατικούς αξιωματούχους που συνωστίζονται σε πολιτικές αυλές και κομματικές συγκεντρώσεις; 


Ενδεχομένως και να μπορεί. Η αναγέννηση αυτή όμως θα είναι πάντα αναιμική. Και οι πόρτες θα δείχνουν πάντα ερμητικά κλειστές απέναντι σε οτιδήποτε μοιάζει με υποψία ανανέωσης. Με απλά λόγια, η εκπληκτική ικανότητα του συστήματος να ανακυκλώνεται, υπερτονίζει την τεράστια αδυναμία του να ανανεώνεται.

 
Είναι ακριβώς αυτή η αδυναμία που υπογραμμίζει ο γενικός γραμματέας Τσουβάλας. Για να αποδειχθεί πως όχι μόνο κανένας «καλός» δεν χάνεται στη χώρα που χάνεται. Αλλά και πως κανένας «καλός» δεν χάνεται στη χώρα που χάνονται μέσα σε δυο ώρες περισσότερες από εκατό ζωές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: