"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Η Αριστερά από το... διάστημα

Τα σύνορα είναι καλό πράγμα. Με τα πάσης φύσεως σύνορα έχει προοδεύσει ο ανθρώπινος πολιτισμός. Στην Ελλάδα διαρκώς... πέφτουν

 
Ο Βαρουφάκης είναι πνευματικά πρωτοξάδελφος με τον Τσίπρα


Ο μεν είπε ότι, αν κοιτάξεις από το Διάστημα, τα σύνορα φαίνονται παραλογισμός.* 


Ο Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ απόρησε αν η θάλασσα έχει σύνορα και δεν το ξέρει. 


Τα σύνορα, γενικώς, στη συνείδηση των ανθρώπων είναι ταυτισμένα με την έννοια του ορίου - εκείνου του σημείου που οι πεπερασμένες δυνάμεις του ανθρώπου δεν μπορούν να ξεπεράσουν χωρίς μεγάλη και συστηματική προσπάθεια


Αυτή η προσπάθεια, φυσικά, δεν μπορεί να γίνεται στην τύχη. Για να ξεπεραστεί μια επιστημονική θεωρία (η οποία χρειάστηκε τιτάνια προσπάθεια, αγώνα, αφιέρωση, θυσίες και ευφυΐα για να σχηματιστεί), πρέπει εκείνος που θα κάνει το άλμα να μην αποδειχθεί ισάξιος με εκείνον που θα «ακυρώσει», αλλά καλύτερός του· και ευφυέστερος πρέπει να αποδείξει ότι είναι και πιο «διαβασμένος» σε ό,τι αφορά την επιστήμη του και έχων ισχυρότερη «διαίσθηση», που τον οδηγεί στην ανακάλυψη της νέας... αλήθειας.

 
Η Αριστερά δεν συμπαθεί τα όρια, διότι η ύπαρξή τους και μόνο αποτελεί ανασχετικό παράγοντα στη διάδοση των ιδεολογημάτων της. Το γεγονός ότι έχει αναπτύξει τη βία ως βασικό εργαλείο απόκτησης και διατήρησης της «ιδεολογικής ηγεμονίας» της δείχνει ότι δεν τα καταφέρνει καθόλου καλά στον τομέα της διαλεκτικής, στον έλεγχο και στην απόδειξη.  


Πώς να τα καταφέρνεις άλλωστε στα επιχειρήματα, όταν η ΕΣΣΔ, η χώρα που λειτούργησε επί δεκαετίες σαν μεγάλο πειραματικό εργαστήριο, αποχαιρέτησε τον μάταιο τούτον κόσμο δίχως να πέσει πιστολιά, αλλά ξεφουσκώνοντας σαν χαλασμένο λάστιχο; 


Αν τίθενται όρια σε όλα και επιβάλλονται κανόνες στο ξεπέρασμά τους, η αποστολή της -ειδήμονος στην αμπελοφιλοσοφία- Αριστεράς γίνεται εξαιρετικά δύσκολη. 


 Γι' αυτό...


 λατρεύει τις γενικολογίες και τη φράση «αυτό δεν ήταν αληθινή Αριστερά» (χωρίς, βέβαια, να ορίζει τι είναι αληθινή Αριστερά).

 
*Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να μετρηθεί από ειδικά μηχανήματα η γυαλάδα στο μάτι του Βαρουφάκη την ώρα που λέει τη λέξη «παραλογισμός». Αν υπάρχει τέτοιο μηχανηματάκι, υποθέτομεν ότι στη μέτρηση των οφθαλμών Βαρουφάκη θα σφυρίζει σαν τσαγιέρα εγγλέζικη που τη λησμόνησες στο αναμμένο μάτι της κουζίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: