"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: «Πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος;»



Ηταν το επαναστατικό έτος 2015 όταν η κυβέρνηση του βουνού ανέλαβε να σώσει τη χώρα. Από τα χαρακώματα της αντίστασης τότε δεν έλειπε κανείς, αφού η σωτηρία του έθνους δεν επέτρεπε λιποταξίες.


Μαζί με την αναδιανομή του πλούτου από τους πλούσιους στους φτωχούς, οι στρατηγοί του Μαξίμου αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% που είχαν μειώσει οι πατριδοκάπηλοι ΣαμαροΒενιζέλοι στο 24%.  


Οι αντιδράσεις ήταν πολλές, αλλά ένα επιχείρημα ακούστηκε ακλόνητο: «Δηλαδή, πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος για να βγάλουμε την αύξηση 10% στις δαπάνες του;».

 
Αναλύοντας μάλιστα τη συλλογιστική του επιχειρήματος, σημειώνονταν αρμοδίως ότι το 10% αντιστοιχεί σε 6 λεπτά το πακέτο τα μακαρόνια. «Συζητάμε για έξι λεπτά, έξι σεντς το πακέτο τα μακαρόνια; Αυτό κουβεντιάζουμε όταν μιλάμε σοβαρά πολιτικά; Τέτοια προπαγάνδα γίνεται, τα έξι λεπτά για τα μακαρόνια και όχι τα λεφτά που θα έρθουν με την αναδιανομή με το φόρο στους πλούσιους». Αυτά δεν τα έλεγε όποιος και όποιος, αλλά ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

 
Από τότε βέβαια κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, η αναδιανομή του πλούτου δεν έγινε, σε αντίθεση με άτακτες οπισθοχωρήσεις, όπως για παράδειγμα με τη «μαντάμ Μέρκελ» και τους δανειστές που μετονομάστηκαν σε εταίρους, ή με την Εκκλησία. Τέσσερα χρόνια μετά, η επαναστατική κυβέρνηση συνθηκολόγησε και ως διά μαγείας, ανακάλυψε πως οι Ελληνες μάλλον τρώνε πολλά μακαρόνια. Ετσι, μείωσε τον ΦΠΑ που είχε αυξήσει. Εντελώς τυχαίο ότι το αποφάσισε 18 ημέρες πριν από τις εκλογές, προσφέροντάς το ως δώρο στους ψηφοφόρους, μαζί με μια κουτσουρεμένη 13η σύνταξη. Ενα δώρο αξίας 500 ευρώ και 10 λεπτών του ευρώ…

 
Σοβαρά τώρα και χωρίς διάθεση περαιτέρω ειρωνείας: 


Τα μέτρα που ανακοίνωσε από το Ζάππειο ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο από τη στιγμή και στο βαθμό που ωφελούν τους πολίτες έστω και κατά ένα ευρώ, είναι θετικά. Κανείς δεν δικαιούται να ειρωνευτεί ούτε να απαξιώσει ένα βοήθημα, άμεσο ή έμμεσο, που χιλιάδες οικογένειες έχουν ανάγκη.

 
Αλλωστε, τα υπερπλεονάσμστα από την τσέπη τους βγήκαν και αν σήμερα η κυβέρνηση τους δίνει ένα, τους έχει πάρει ήδη 10.  


Ομως την ίδια στιγμή, ας θυμηθούν κάποιοι πως...


 οι πολίτες μακαρόνια τρώνε όχι σανό. Αρα αντιλαμβάνονται πλήρως και την προεκλογική σκοπιμότητα του Μαξίμου και την πραγματική αξία των «δώρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: