"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑΝΕΛέητο ΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Ανάληψη "Πολιτικής Ευθύνης"

Για την αποκρυπτο- γράφηση του εικαστικού θα σας χρειαστεί να μάθετε το ονοματεπώνυμο του διεθνούς ποδοσφαιριστή της φωτογραφίας: Νίκος Καράμπελας


Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΙΑΚΟΥ


Μετά την ανέλπιστη επιτυχία και την απήχηση που είχε στο φιλότεχνο κοινό μας η προηγούμενη δημιουργία της Τζοβάνας Ταπαιρνίδη (το γένος Λαδωμενάκου), της καλλιτέχνιδος που έχει αναλάβει εθελοντικά την εικαστική συνδρομή της στήλης μας, θεωρείται κατάλληλη η ώρα να εκθέσουμε μια ολόφρεσκη δημιουργία της.

 
H νέα σύνθεση της χαρισματικής Τζοβάνας Ταπαιρνίδη είναι μια πολυδιάστατη οπτική δημιουργία, που χρησιμοποιεί τη δύναμη της εικόνας, τις γραπτές, τυπωμένες λέξεις, τη μαγεία του αριθμού 3 και τη στιβαρή παρουσία του πρώην ποδοσφαιριστή του Πανηλειακού, του Αρη Θεσσαλονίκης, της ΑΕΚ, της Λεβάντε Ουνιόν Ντεπορτίβα και της Ρεάλ Βαγιαδολίδ, Νίκου Καράμπελα.

 
Η πολυεγκατάσταση «Ανάληψη Πολιτικής Ευθύνης» οδηγεί αρμονικά στον συνειρμό της λαϊκής θυμοσοφίας, που μας έχει αποκαλύψει από καιρό τι αξία έχουν «Τα 3 του Καράμπελα» - φράση που απηχεί απόλυτα το οπτικό κράμα που κοσμεί το παρόν, με τον ποδοσφαιριστή, τα άρθρα και τον αριθμό.

 
Ο αριθμός 3 παραπέμπει στην πυθαγόρεια αριθμοσοφία και το ποδόσφαιρο (Καράμπελας), σε πράγματα που εκ πρώτης όψεως φαντάζουν πεζά, όπως ένας κυβερνητικός ανασχηματισμός. Η ιερή ισχύς του 3 σε συνδυασμό με τη ρώμη και το ειδικό ηχητικό βάρος του επιθέτου Καράμπελας δεν μπορούν παρά να μας πάρουν απαλά από το χέρι και να μας σαλαγήσουν στα απέραντα βοσκοτόπια του προπαγανδιστικού σανού, με το οποίο ταΐζεται (σε σημείο… σκασμού) η ακοίμητη Κοινή Γνώμη της διπολικής (διπολική και σε παραταξιακό επίπεδο αλλά και σε ψυχιατρικό) πολιτικής σκηνής μας.

 
Είναι μια προσχώρηση σε κόμμα και μια αποχώρηση από θέση σημαντική;  


Είναι τα γκολ του Καράμπελα τρία ή είναι τέσσερα αυτά που θα του επέτρεπαν να κάνει ακόμα καλύτερη σταδιοδρομία απ' αυτήν που κατάφερε;

 
Αυτές οι απορίες αλλά και άλλες, πιο μεγάλες, πολιτικά και γεωπολιτικά κουίζ για πολύ απαιτητικούς λύτες...


 εκτίθενται με χάρη και αυστηρότητα από την Τζοβάνα Ταπαιρνίδη με το πηγαίο ταλέντο και τα αστείρευτα αποθέματα εμπιστοσύνης στους θεσμούς, στη Μεταπολίτευση και την ελληνική Δικαιοσύνη.

 
Θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας όχι στα γουναράδικα, διότι είμεθα οικολόγοι, αλλά στα σαντουιτσάδικα, μια και πεινάσαμε γράφοντας τόση ώρα…



Δεν υπάρχουν σχόλια: