Ακολούθησε, τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, το «Μνημόνιο της Κωνσταντινούπολης» που επεξέτεινε τα ΜΟΕ.
Τι από αυτά εφαρμόστηκε;
Η Τουρκία μάλιστα, το 1995, μετά από 7 χρόνια που οικοδομούσε εμπιστοσύνη, εκεί που θα έπρεπε να την είχε κάνει ουρανοξύστη, μάς έτριψε και μεσ’ στα μούτρα ένα casus belli, σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκούσε το κυριαρχικό της δικαίωμα για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Λίγο μετά έκανε τον τσαμπουκά με τα Ίμια και έβγαλε τους χάρτες με τις γκρίζες ζώνες οι οποίες μόλις και μετά βίας αφήνουν απ’ έξω την Εύβοια. Αλλά η φιλία, φιλία! Και για να την τιμήσουν αυτή τη φιλία τα καρντάσια, εξέδωσαν μαζί μας το «Ανακοινωθέν της Μαδρίτης» το 1997, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, το οποίο έλεγε, σε απλά Ελληνικά, πως όσα από τα ΜΟΕ δεν εφαρμόστηκαν (δηλαδή όλα) θα τα εφαρμόσουμε τώρα που είδαμε, βρε αδερφέ, ότι δεν συμφέρει η ένταση και η δημιουργία ψυχροπολεμικού κλίματος. Βεβαίως το «Ανακοινωθέν της Μαδρίτης» δεν εξηγούσε γιατί αυτή την αντίληψη δεν την είχε η Τουρκία και νωρίτερα, αλλά δεν ρώτησε και κανένας διότι οι πάντες ήξεραν ότι ούτε αυτή τη φορά είχε σκοπό να το εφαρμόσει. Το αποκορύφωμα είναι ότι τα δύο μέρη «δεσμεύτηκαν» να διαφυλάξουν την ειρήνη και καταδίκασαν όχι μόνο τη χρήσης βίας αλλά και την απειλή χρήσης βίας! Πώς το casus belli του 1995 δεν θεωρήθηκε απειλή χρήσης βίας είναι ένα μυστήριο από τα πολλά στα οποία μάς έχει συνηθίσει η ελληνική διπλω-αομματία.
Και σαν να μην έφταναν όλες αυτές οι αγάπες, ήρθε και ο Γιωργάκης το 2000 ως ΥΠΕΞ, τότε που έριχνε τις ζεϊμπεκιές, και υπέγραψε νέα βελτιωμένα ΜΟΕ. με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Ισμαήλ Τζεμ. Βέβαια, πάνω στην άψα του χορού, ο Γιωργάκης δεν κατάλαβε (γενικώς δεν καταλάβαινε και πολλά αυτό το παιδί) ότι αυτά τα καινούργια ΜΟΕ προετοίμαζαν τη συγκυριαρχία στο Αιγαίο, διότι προέβλεπαν τον χαρακτηρισμό της περιοχής από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά ως «περιοχή αποφυγής έντασης». Με άλλα λόγια, θα την κάναμε με πλάγια πηδηματάκια από εκεί.
Τη συνέχεια την ξέρουμε. Η Άγκυρα βαφτίζει νατοϊκά τα δικά της αεροσκάφη και τα εξαιρεί από τα… ΜΟΕ, αλωνίζει σε ολόκληρο το Αιγαίο χωρίς να υποβάλει σχέδια πτήσης, μας υπενθυμίζει κάθε τρεις και λίγο πόσο την ενοχλεί το Καστελόριζο που πήγε το άτιμο και φύτρωσε εκεί απέναντι από τις τουρκικές ακτές, στέλνει τις φρεγάτες της να ελέγξουν αν έχει καεί καμμιά λάμπα από αυτές που φωτίζουν τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και μας απαγορεύει ακόμα και να επισκεφθούμε τα θαλάσσια οικόπεδα που μας ανήκουν, πόσο δε μάλλον να τα εκμεταλλευτούμε. Κι όλα αυτά στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, βεβαίως βεβαίως.
Γιατί έκανα αυτή την ιστορική αναδρομή;
Θέλω να τους επισημάνω τον διαχρονικό νόμο που ισχύει στις διεθνείς σχέσεις:
Στην περίπτωσή μας: τα ΜΟΕ για τα οποία οι Σκοπιανοί δεσμεύτηκαν το 1995 και δεν εφάρμοσαν ούτε ένα, ούτε για δείγμα, τότε που μας είχαν ανάγκη, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι θα τα εφαρμόσουν μετά τις Πρέσπες, τώρα που δεν μας έχουν ανάγκη!
Αν υπάρχει εμπιστοσύνη, τα ΜΟΕ είναι περιττά. Αν δεν υπάρχει, είναι Μέτρα Ομαδικής Εθελοτυφλίας. Για μας. Οι άλλοι έχουν τη στρατηγική τους και την παν μια χαρά
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου