"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΣΟΥΡΓΕΛΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Η Καφαντάρη, η Βασιλόπιτα, η ακατανίκητη δύναμη της «Θείτσας» και το εξωπραγματικό χαμόγελο μακαριότητας απέναντι στις αποδοκιμασίες

Toυ ΝΙΚΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ


Από πίσω κάποιος φωνάζει με το γνωστό ελεγχόμενα αγανακτισμένο ύφος «έξω οι προδότες, είμαστε Μακεδόνες»… Οι λέξεις βγαίνουν αργά και καθαρά για να καταγραφούν στο video και στην αιωνιότητα του YouTube χωρίς «λεκέδες».


Αφορμή για το ξέσπασμα είναι η παρουσία στην εκδήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Χαράς Καφαντάρη. 


Ιδανικός στόχος. «Αφράτη» κυρία, με το σκούρο ταγιεράκι της, το φουσκωτό μαλλί της και την αιώνια τσάντα της «θείας» δίπλα της. Ό,τι ακριβώς θα χαρακτήριζε  κανείς «ευκολάκι».

Και όμως… Πίσω από το καλοκάγαθο χαμόγελο της κυρίας Χαράς κρύβεται ένας Τσάκ Νόρις της βασιλόπιτας. Η Χαρά Καφαντάρη χωρίς ούτε ένα σπασμό ενόχλησης στο πρόσωπό της, έχει κατεβάσει ρολά. Δείχνει χαρακτηριστική απάθεια στις κραυγές αποδοκιμασίας που σκάνε σαν αντιαεροπορικά δίπλα της. Παίρνει το κομμάτι της βασιλόπιτας και επιστρέφει ατάραχη στη θέση της. Σα να είναι φτιαγμένη από tefal. Δεν κολλάει τίποτα επάνω της. Πυρίμαχη.

 
Ο διαμαρτυρόμενος Μακεδονομάχος μπροστά σε αυτή την ατσαλένια αδιαφορία που επιδεικνύει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει χάνει πραγματικά τον έλεγχο. Η φωνή του αρχίζει να κάνει κοκοράκια. Και η badass που την έλεγαν Χαρά, κόβει ένα κομματάκι από την πίτα με το χέρι και το φέρνει στο στόμα της. Σα να βρίσκεται σε απογευματινό τσάι με τις φιλενάδες της. Αν είχε ένα φλυτζάνι τσάι δίπλα της σίγουρα θα το βούταγε μέσα. Και θα ζητούσε την συνταγή.
 

Και όσο οι διπλανοί της κουρνιάζουν (χαρακτηριστική είναι η στάση του Σταύρου Καχριμάκη στα δεξιά της), τόσο η Χαρά Καφαντάρη συνεχίζει να μασουλάει με απάθεια. Και ακριβώς γι’ αυτό αποπνέει μια πραγματική αίσθηση απειλής. Με το εξωπραγματικό μειδίαμα μακαριότητας – τελείως εκτός τόπου και χρόνου - στέλνει το μήνυμα: «δεν καταλαβαίνω την έκρηξή σου»… 


Είναι το ίδιο αθώο καλοκάγαθο χαμόγελο που έχει και ο «Τσάκι, η κούκλα του Σατανά» στο γνωστό θρίλερ. Πριν απελευθερώσει τον άλλο του εαυτό…

 
Πιθανότατα εκεί ακριβώς – σε αυτή την αδιόρατα απειλητική ηρεμία να βρίσκεται η διαβόητη δύναμη της «θείτσας» - μια από τις πλέον ακατανίκητες δυνάμεις του σύγχρονου κόσμου. 


Μια ακλόνητη σταθερά, που κανένας δεν έχει καταφέρει να νικήσει. Και που θα συνεχίσει να πηγαίνει με 30 χιλιόμετρα στην αριστερή λωρίδα με το πρόσωπο κολλημένο στο τιμόνι, όσοι κι αν κορνάρουν από πίσω εκτός εαυτού…

Δεν υπάρχουν σχόλια: