"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑΝΕΛέητο ΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Ο τελευταίος γύρος των σαλτιμπάγκων…

Ως γνωστόν ο Γράμμος ήταν ένα από τα τελευταία οχυρά  της κομμουνιστικής ανταρσίας ("επανάσταση" κατά τη μια πλευρά,  "συμμοριτοπόλεμος" κατά την άλλη...) η οποία αποσκοπούσε να επιβάλλει στην Ελλάδα κομμουνιστική δικτατορία ανάλογη με αυτές που επιβλήθηκαν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, να αποσπάσει την ελληνική Μακεδονία και να την συνεισφέρει στα σχέδια Τιτό-Στάλιν για τη δημιουργία ανεξάρτης Μακεδονίας υπό σλαβική κυριαρχία.

 
Την ημέρα που υπέβαλε την παραίτηση ο πρώην Υπουργός Αμύνης κ. Καμμένος πρόλαβε να παραστεί σε έπαρση σημαίας στο Γράμμο, να μεταλάβει στη Μητρόπολη και να ρίξει στεφάνι κοντά στα Ίμια.
 

Προφανώς και επρόκειτο για απεγνωσμένες κινήσεις συμβολικής σημασίας που προσπαθούν να επαναοριοθετήσουν ένα δεξιόστροφο πολιτικό ακροατήριο που θα μπορούσε να αναστήσει τους ΑΝΕΛ.

 
Την επομένη ο κ. Καμμένος επετέθη στον πρόεδρο της Βουλής για τις σχέσεις μέλους της οικογένειάς του με την τρομοκρατία και το ποινικό έγκλημα. Μίλησε και για τη σκανδαλωδώς διακριτική μεταχείριση του  αρχιδολοφόνου της 17 Νοέμβρη, τον οποίο η κυβέρνηση μεταχειρίζεται σαν "γιατρό χωρίς σύνορα" όπου πάνω στην εκτέλεση του ανθρωπιστικού καθήκοντος θυσίασε μερικούς για να σώσει περισσότερους.

 
Επίσης επετέθη κατά της μέχρι προχθές στελέχους των ΑΝΕΛ, βουλευτού και υπουργού της κυβέρνησης κας Κουντουρά η οποία αποσκίρτησε για να στηρίξει την κυβέρνηση. Ανέφερε πως ο πατέρας της κας Κουντουρά ήταν αυτός που έγραψε τον ύμνο του δικτατορικού καθεστώτος της 21ης Απριλίου κάτι που δεν συνάδει με τη συμμετοχή στο αριστερό μέτωπο που προσπαθεί να συστήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και διάφορα "ρετάλια" και "παρατράγουδα" της πολιτικής ζωής.


Το πρόβλημα με τα "παρατράγουδα" αυτή την περίοδο είναι το γενικότερο πρόβλημα της πολιτικής μας ζωής καθώς στην προσπάθεια της κοινής γνώμης να τιμωρήσει τις ελίτ στέλνει στο κοινοβούλιο κάθε περιθωριακό και κοινωνικά και πολιτικά καθυστερημένο ανεπάγγελτο που επιδεικνύει κάποια επικάλυψη λαϊκότητας.

 
Πράγματι είμαι περίεργος να διαπιστώσω την ανταπόκριση της νέας εκδοχής της "παράστασης" που ανεβάζει ο κ. Καμμένος στο παραδοσιακό κοινό της ψεκασμένης ακροδεξιάς και λοιπής λαϊκής δεξιάς.

 
Το πιθανότερο είναι πως όλα αυτά δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα αλλά καθώς έχουμε δει πολλά παράδοξα και ανατρεπτικά τα τελευταία χρόνια για τούτο ας μην προτρέχουμε...

 
Ο κ. Καμμένος και ο κ. Τσίπρας τα τελευταία χρόνια είπαν τα πλέον αντιφατικά και αντίθετα μεταξύ τους πράγματα σε μικρό χρονικό διάστημα.

 
Είναι σύνηθες οι πολιτικοί μέχρι κάποιο βαθμό άλλα να λένε και άλλα να κάνουν. Αυτό που εκπλήσσει τα τελευταία χρόνια είναι το πάθος και η ένταση με τα οποία σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα υποστηρίζουν διαφορετικά πράγματα και σήμερα καταγγέλουν με οξύτητα αυτά που έλεγαν χθες.
 

Οι αντιφατικές θέσεις γίνονται ανεκτές ή αποδεκτές όχι τόσο λόγω αφέλειας  αλλά λόγω εξάρτησης (ή της προσδοκίας εξάρτησης) από το υπετροφικό κράτος. Οι αφελείς αντιμνημονιακές "αρλούμπες" προβάλλονταν ως πρόσχημα και ως εκ τούτου κανένα λογικό επιχείρημα δεν μπορούσε να κάμψει την αντίδραση. Η πρόσβαση στην "κουτάλα" ήταν και παραμένει ο στόχος.


Υπό την έννοια αυτή οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απέδειξαν πως οι "εθνικισμοί", οι "κομμουνισμοί" και οι "ψεκασμοί" αποτελούν για τους ηγέτες προφάσεις χειραγώγησης έναντι υλικών ανταλλαγμάτων για αμφότερες τις πλευρές.
 

Από αυτή τη σκοπιά οι επόμενες 1-2 εκλογικές αναμετρήσεις θα έχουν ενδιαφέρον για να συμπεράνει κάποιος πως έχει μεταλλαχτεί και συνεχίζει να μεταλλάσσεται η κοινή γνώμη.

 
Κατά πόσο δηλαδή διάφορες κατηγορίες "κατεβάζουν αμάσητα" οφθαλμοφανή ψέμματα λόγω αδιαφορίας,  ηλιθιότητας ή ιδιοτελούς συμφέροντος.


Εν αντιθέσει με τις δημοσκοπήσεις που μένουν στην επιφάνεια των προθέσεων, οι εκλογικές αναμετρήσεις κρύβουν και δρομολογούν μετατοπίσεις στον πυρήνα που συγκρατεί μια κοινωνία σε τροχιά.


Ο καθρέφτης του Τσίπρα

 
Η πιθανότητα πολιτικής εξαφάνισης των ΑΝΕΛ έχει οδηγήσει τον κ. Καμμένο να "απασφαλίσει" και να επιτίθεται με χτυπήματα κάτω από τη ζώνη στους μέχρι χθες πολιτικούς του εταίρους.
 

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν μια τερατογένεση για χάρη της "καρέκλας" (νομής των προνομίων της εξουσίας).
 

Τα περί απελευθέρωσης της χώρας από τον ζυγό των μνημονίων, τη λιτότητα ή τη Γερμανική "μπότα" αποδείχτηκαν "στάχτη στα μάτια" του αγανακτισμένου πλήθους για να του αποσπαστεί η ψήφος.


Η πιθανή αδυναμία ανάστασης των ΑΝΕΛ θα οδηγεί τον κ. Καμμένο σε...

 όλο και πιο ακραίες τακτικές και εκφράσεις και έναντι των μέχρι χθες κυβερνητικών του εταίρων. Η πορεία του κ. Καμμένου θα έχει αντίκτυπο και στον ΣΥΡΙΖΑ και τα κριτήρια με τα οποία κάνει τις στρατηγικές επιλογές η ηγεσία.

 
Τα καθαρά καιροσκοπικά κίνητρα και η έλλειψη στοιχειώδους ηθικής αλλά και συνέπειας αποτελούν τον μοναδικό αξιακό χάρτη του μορφώματος που προσπαθεί να εξελιχθεί σε βασικό πυλώνα του πολιτικού μας συστήματος.

 
Η έκρηξη του κ. Καμμένου θα έχει συνέπειες και στον ΣΥΡΙΖΑ ειδικά στην περίπτωση που σε λίγους μήνες απομακρυνθεί από την εξουσία και χαθεί η συγκολλητική της ισχύς.

 
Αρκετοί θεωρούσαν τον χαρακτηρισμό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ "τσίρκο" ως υπερβολικό. Οι εξελίξεις καταδεικνύουν ήδη πως ήταν επιεικής. Το πιθανότερο είναι πως τα "καλύτερα" ακολουθούν.

 
Ο μέσος πολίτης αυτής της χώρας δεν μπορεί να διανοηθεί ποιους έχει βάλει στο τιμόνι της...  Μπορεί να είναι ό,τι πλησιέστερο υπάρχει στον μέσο όρο της κοινωνίας αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αν βάλεις στο τιμόνι του λεωφορείου τον μέσο επιβάτη μπορείς να ελπίζεις πως θα σε πάει στον προορισμό...




Δεν υπάρχουν σχόλια: