"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΟΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΙΚΟ: Ο τρίτος πυλώνας ασφάλισης



Η επόμενη σπέκουλα της κυβέρνησης θα έχει να κάνει με το ασφαλιστικό. Τη χρειάζεται για να διαφοροποιηθεί, σε προπαγανδιστικό επίπεδο, η μνημονιακή Αριστερά από τη μνημονιακή Δεξιά. Οπως είπε και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, «οι πολιτικές θέσεις, το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, η πολιτική η οποία εφαρμόζουμε σε σχέση με το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι η μέρα με τη νύχτα». Ο ίδιος προφανώς να ηγείται των δυνάμεων του φωτός.


Ανέλπιστη βοήθεια σε αυτό το σχέδιο έδωσε μια αποστροφή του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστα Καραγκούνη, ο οποίος για να κάνει τον μορφωμένο, δήλωσε πως «θα δώσουμε τη δυνατότητα της επικουρικής ασφάλισης από έναν προσωπικό κουμπαρά. Ο πρώτος που εφάρμοσε αυτό το σύστημα, που ήταν το πιο επιτυχημένο παγκοσμίως, ήταν ο δικτάτορας Πινοσέτ στη Χιλή» (24/7 News, 7.9.2018). Αυτό ήταν η αφορμή για να ξεσαλώσουν τα επίσημα κι ανεπίσημα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ. 


Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ν.Δ. θέλει «να αλλάξει ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος και να πάμε σε ένα σύστημα που θα μπορούν να έχουν κάποια σύνταξη μόνο αυτοί που είχαν την τύχη, κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου, να έχουν σταθερή εργασία» (ΔΕΘ 9.11.2018).  


Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ««ιδιωτική ασφάλιση και συντάξεις πείνας, στα πρότυπα του μοντέλου που εφάρμοσε ο δικτάτορας Πινοσέτ στη Χιλή, είναι το όραμα της Ν.Δ.» (7.9.2018).  


Οι πιο προχωρημένοι έβαλαν φωτογραφίες από την αιματηρή καταστολή της χιλιανής χούντας, με τανκς κι ανθρώπους ξαπλωμένους στους δρόμους, συνδέοντάς την με το σύστημα των τριών πυλώνων.


Μόνο που το σύστημα των τριών πυλώνων δεν το εφάρμοσε πρώτος ο Πινοσέτ, αλλά υπήρχε και υπάρχει σε ολόκληρο τον κόσμο. Οσο καλό κι αν ήταν ένα δημόσιο σύστημα ασφάλισης, κάποιοι άνθρωποι πάντα έβαζαν κάτι στην μπάντα για τα γηρατειά τους. Μπορεί να τα έβαζαν στο στρώμα, να τα έκαναν ιδιωτική ασφάλιση ή κατάθεση στις τράπεζες. Για να είμαστε ακριβείς, ο τρίτος πυλώνας της εθελοντικής ιδιωτικής κοινωνικής ασφάλισης προϋπήρχε της γενικής κοινωνικής ασφάλισης (ΙΚΑ) που στην Ελλάδα θέσπισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, αλλά ουσιαστικώς υλοποίησε ο Ιωάννης Μεταξάς· άλλος δικτάτορας κι αυτός.  


Ας μην ξεχνάμε επίσης πως το κοινωνικό κράτος είναι δημιούργημα της αυταρχικής Γερμανίας στα τέλη του 19ου αιώνα, ενώ το κοινωνικό κράτος του Χίτλερ ήταν πολύ πιο γενναιόδωρο από τα περισσότερα κράτη της εποχής του. 


 Οι κατακτήσεις του κοινωνικού κράτους δεν ακυρώνονται επειδή τις εφάρμοσαν –για τους δικούς τους ποταπούς λόγους–, αυταρχικά, ακόμη και αιματοβαμμένα καθεστώτα.  


Εκτός αν...


 είσαι ΣΥΡΙΖΑ, και ως πνιγμένος, από τα λίγα μαλλιά κάποιων βουλευτών της Ν.Δ. κρέμεσαι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: