"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΥΡΙΖΑΝΕΛέητο ΞΕΠΟΥΛΗΤΑΡΑΔΙΚΟ - ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛέητα ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ: Συμφωνία-εθνική ήττα στο Σκοπιανό - Τί δεν καταλαβαίνεις?



Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσαν πως συμφώνησαν για το Σκοπιανό και πλέον ξεκινά η διαδικασία επίλυσης του ζητήματος.


Ας ταξιδέψουμε, λοιπόν, έστω για λίγο υποθετικά στο μέλλον, ας πούμε στο 2023 όταν και, εάν δεν αλλάξει κάτι, όλη η συμφωνία θα έχει υλοποιηθεί και Ελλάδα και Σκόπια δεν θα έχουν καμμία εκκρεμότητα μεταξύ τους. Συγγνώμη, Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία ήθελα να πω.  


Στο υποθετικό αυτό σενάριο θα δούμε την ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 
Εκεί, «ο Μακεδόνας πρωθυπουργός, αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον Έλληνα ομόλογό του, φανερώνοντας πως το καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών δεν έχει διαταραχθεί επ ουδενί από την συμφωνία του 2018. Το ανακοινωθέν της ΕΕ επιβεβαιώνει πως ξεκινούν πλέον οι ενταξιακές διαδικασίες για την Βόρεια Μακεδονία, αφού τα Σκόπια συμμορφώθηκαν στα προαπαιτούμενα της Ένωσης.

Ο Μακεδόνας πρωθυπουργός, στην συνέντευξή Τύπου την οποία και έδωσε στα αγγλικά, είπε πως αισθάνεται υπερήφανος γιατί η δουλειά πολλών ετών αποδίδει καρπούς. Ωστόσο στις ερωτήσεις επέλεξε να απαντήσει στα μακεδονικά δημιουργώντας μία σύγχυση στην αίθουσα, καθώς δεν είχε προβλεφθεί να υπάρχει διερμηνέας. Τελικά, μετά από λίγο αποκαταστάθηκε η τάξη και ο Μακεδόνας πρωθυπουργός αποχώρησε προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες προκειμένου η βουλή της Βόρειας Μακεδονίας να ψηφίσει το σύμφωνο με την ΕΕ».


 
Το παραπάνω κείμενο φανερώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας μας δουλεύει ψιλό γαζί. Προχωρά σε μία κακή συμφωνία την οποία αποθεώνει χωρίς να έχει καν την νομιμοποίηση να το κάνει.
 

Τα παράδοξα της συμφωνίας

 
Ας δούμε, όμως, επιγραμματικά, την συμφωνία, όπως την ξέρουμε μέχρι στιγμής για να δούμε πώς φτάσαμε στην παραπάνω υποθετική ανταπόκριση.
 

Τι κέρδισε ο Τσίπρας

 
Η Αθήνα πέτυχε την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της γειτονικής χώρας και την απαλοιφή των αλυτρωτικών διατάξεων από τον συνταγματικό χάρτη. Αυτά.


Τι κέρδισε ο Ζάεφ και έχασε η Ελλάδα

 
Ο Ζάεφ κέρδισε την ιθαγένεια και την γλώσσα. Οι γείτονες από εδώ και μπρος θα ονομάζονται επισήμως Μακεδόνες. Σύμφωνα με την συμφωνία όπως έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι στιγμής, η πλήρης ονομασία θα είναι «Μακεδόνας/ Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας». Κουραφέξαλα! Μακεδόνες θα τους ονομάζει όλος ο πλανήτης αφού δεν καταφέραμε να κερδίσουμε ούτε τον χαρακτηρισμό «Βορειομακεδόνες».

 
Οι άνθρωποι αυτοί θα μιλούν Μακεδονικά, με την υποσημείωση πως η γλώσσα τους είναι σλαβικής προέλευσης. Κουραφέξαλα! Θα είναι Μακεδόνες που θα μιλούν Μακεδονικά και θα κατοικούν στην Βόρεια Μακεδονία. Σε τι η συμφωνία είναι ωφέλιμη για εμάς;
 

Λειψό το Erga omnes

 
Η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζει για το erga omnes της ονομασίας, αφού, όντως, πέτυχε να αλλάξει όπως είπαμε το σύνταγμα της γειτονικής χώρας με την νέα ονομασία. Το αστείο της υπόθεσης είναι όμως το εξής:  



Εμείς θα τους αναγνωρίζουμε ως Severna Makedonija και όλος ο πλανήτης ως North Macedonia…

 
Για να καταλήξουμε, η συμφωνία είναι κάκιστη, η χειρότερη που θα μπορούσαμε να έχουμε δεδομένης της συγκυρίας και φανερώνει μία προχειρότητα από την ελληνική πλευρά η οποία για κάποιον μυστήριο λόγο ήταν ο επισπεύδων της υπόθεσης.

Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς, ταπεινώνουν τον ελληνικό λαό και τον υποχρεώνουν να δεχθεί με σκυμμένο κεφάλι μία εθνική ήττα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: