"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΑ ΣΟΥΡΓΕΛΑ - ΣΥΡΙΖΟΞΕΦΤΙΛΑΡΑΔΙΚΟ: Η απόγνωση της γραβάτας...



Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις,
τούτο προσπάθησε τουλάχιστον
όσο μπορείς: μην την εξευτελίζεις
μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου,
μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.
Κ. Π.  Καβάφης 


Η απόφαση του κ. Τσίπρα να φορέσει γραβάτα την περασμένη Παρασκευή προκειμένου να πείσει πως πέτυχε μια καλή συμφωνία για το χρέος καταδεικνύει την αφενός μεν πολιτική και επικοινωνιακή απόγνωση στην οποία έχει περιέλθει αλλά και το πόσο πολύ υποτιμά τη μερίδα της κοινής γνώμης στην οποία εξακολουθεί να ασκεί κάποια επιρροή. 


Η συμφωνία που πέτυχε απέχει πολύ από τη θέση με την οποία κέρδισε τις εκλογές και η οποία μιλούσε για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και  επωφελούς για την ανάπτυξη ρύθμισης του υπολοίπου. 


Η συμφωνία που πέτυχε απέχει επίσης και από τη δέσμευση των εταίρων το 2012 μετά το PSI 2 όπου προβλεπόταν πως το θέμα του ελληνικού χρέους θα εξεταστεί και θα υπάρξει συμπληρωματική απόφαση μετά το τέλος του δεύτερου μνημονίου, με στόχο να γίνει βιώσιμο μειούμενο κάτω από το 110% του ΑΕΠ


Ενώ τίποτα από όλα αυτά δεν συνέβη ο κ. Τσίπρας φόρεσε για πρώτη φορά γραβάτα δημόσια για να πείσει πως η συμφωνία για το χρέος ικανοποιεί τους στόχους που είχε θέσει ο ίδιος. Ουδέν οφθαλομαφανέστατα ψευδέστερον τούτου...


Το χρέος μετά τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας ξεπερνά το 180% του ΑΕΠ και η βιωσιμότητά του εξαρτάται από το πόσο χαριστικά κοντά στο μηδέν  θα είναι τα επιτόκια των δανειστών. 


Καθώς όμως η Ελλάδα θα ανακυκλώνει χρέος προς τους "θεσμούς” με χαριστικά επιτόκια με χρέος από τις αγορές με αγοραία επιτόκια, το ελληνικό πρόβλημα θα αναδυθεί εκ νέου στην επιφάνεια.  Κατ΄ αυτήν την έννοια το 2010 παραμένει μπροστά και δεν έχει μείνει πίσω. 


Η κίνηση του κ. Τσίπρα να εμφανιστεί για πρώτη φορά με γραβάτα, όπως είπαμε στην αρχή καταδεικνύει την πολιτική και επικοινωνιακή απόγνωση στην οποία έχει περιέλθει αλλά και τα βαθύτερα ποιοτικά του στοιχεία ως πολιτικού αλλά και ως ατόμου. 


Η λέξη απόγνωση είναι μετοχή του παθητικού ρήματος  από+γιγνώσκω από το οποίο προκύπτει ετυμολογικά. Απο-γνωρίζω σημαίνει χάνω τη γνώση και άρα τον έλεγχο που είχα όταν γνώριζα. Η απόγνωση ερμηνευτικά σημαίνει και μεγάλης έντασης απελπισία...


Όταν άνθρωποι ή ομάδες ανθρώπων βρίσκονται σε απόγνωση κάνουν σπασμωδικές και παράτολμες κινήσεις οι οποίες εμπεριέχουν υψηλό ρίσκο. Οι κινήσεις αυτές σπάνια ανατρέπουν ένα χαμένο παιγνίδι, συνήθως αυξάνουν το μέγεθος της ήττας και οδηγούν στη γελοιοποίηση. 


Στρατηγοί όταν έχαναν κατά την ώρα της μάχης σε συνθήκες απόγνωσης έλαβαν αποφάσεις με τις οποίες μια ήττα με πιθανά μη αναστρέψιμες συνέπειες, την μετέτρεψαν σε πανωλεθρία.  Τα σημάδια της απόγνωσης σε μια αθλητική ομάδα που χάνει ένα παιγνίδι είναι αύξηση της άνευ σχεδίου επιθετικότητας, οι αντικανονικές κινήσεις, οι καθυστερήσεις, οι άνευ λόγου διαμαρτυρίες κλπ.


Τα πλέον ενδιαφέροντα περιγραφικά χαρακτηριστικά αυτής της συμπεριφοράς πανικού τα έχουν τα ψυχογραφήματα γυναικών που τελούν σε κατάσταση απόγνωσης σε σχέση με την αδυναμία προσέλκυσης του άλλου φύλου. Αντίστοιχα φυσικά αλλά κάπως διαφορετικά χαρακτηριστικά ενδεχομένως ισχύουν και για τους άντρες...


Οι γυναίκες που βρίσκονται σε απόγνωση, κατά τους ψυχολόγους εμφανίζουν μια συμπεριφορά υπερβολικής διαθεσιμότητας, προσπαθούν να τραβήξουν τα βλέμματα με το προκλητικό ντύσιμο. Αν έχουν κάποια σχέση προσκολλούνται με εμμονή σ΄ αυτήν και γίνονται φερέφωνα του συντρόφου τους ή αυτού που προσδοκούν για  σύντροφό τους...


Όλες αυτές οι συμπεριφορές απωθούν αντί να προσελκύσουν καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης και αυτούς της σημασίας της  σπάνης των πόρων.


Η γραβάτα του κ. Τσίπρα, για μια συμφωνία για το χρέος που δεν περιελάμβανε κάποια έκπληξη, η οποία μάλιστα ήταν κατώτερη του πλαισίου του 2012 και δεν συμπεριελάμβανε βασικές επιδιώξεις της κυβέρνησης όπως το περίφημο "γαλλικό κλειδί”, μοιάζει με άλλη μία κίνηση απόγνωσης. 


Ενώ ζητούσε διαγραφή χρέους και απειλούσε να τινάξει την Ευρώπη στον αέρα με τον κ. Βαρουφάκη, αποδέχεται και τα ελάχιστα που του δίνουν αρκεί να αφήνουν τις τράπεζες ανοιχτές για να κυβερνήσει λίγους μήνες παραπάνω. Από αυθάδης και αγενής κατήγορος της κας Μέρκελ (...Μαντάμ Μέρκελ - την είχε χαρακτηρίσει) την εκθειάζει με γλοιώδη τρόπο σε κάθε συνέντευξη σε ξένο μέσο.


Η επίδειξη διαθεσιμότητας υπερέβη τα συνήθη όρια (και για μια μικρή χώρα) με το Μακεδονικό όταν με την αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και μακεδονικής εθνότητας υποβάθμισε μέχρι ακυρώσεως τα διαπραγματευτικά χαρτιά της Ελλάδας.


Στην κυβέρνηση βρίσκονται σε απόγνωση γιατί...
 

 ο καιρός περνά, ο χρόνος της κυβερνητικής θητείας μειώνεται και η διαφορά με τη Ν.Δ. μετά από μια περίοδο μείωσης-στασιμότητας αρχίζει να διευρύνεται και πάλι.


Στην κυβέρνηση δεν μέτρησαν σωστά τις αντιδράσεις για τη συμφωνία που παραχώρησαν κάτω από την πίεση των ξένων για το Μακεδονικό. Στη Βόρεια Ελλάδα οι κυλιόμενες μετρήσεις κάνουν λόγο για μονοψήφια ποσοστά, ενώ οι βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος γίνονται στόχοι αποδοκιμασιών. Το δε κόμμα του άλλου κυβερνητικού εταίρου βρίσκεται υπό εξαφάνιση παντού καθώς ο "εθνοφαφλατισμός” ήταν το βασικό του δομικό στοιχείο. 


Σε μια απέλπιδα προσπάθεια αναστροφής του κλίματος ο κ. Τσίπρας αποφάσισε να πανηγυρίσει μια τυπική επιμήκυνση χρέους σαν ριζική επιτυχημένη αναδιάρθρωση. Προκειμένου να πείσει επέλεξε την ενδυματολογική συμβολική πρόκληση της γραβάτας.


Τούτο μαρτυρά πως βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου...


Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε να το πουλήσει το θέαμα. Στη Βόρεια Κορέα πχ. η εθνική ομάδα κάποτε έχασε με 7-1 και το κρατικό κανάλι έδειξε μόνο το ένα γκολ και πληροφόρησε τον κόσμο πως χάρη στην ανωτερότητα του κομμουνιστικού μοντέλου η εθνική κέρδισε 1-0. Η Ελλάδα δεν είναι Β. Κορέα όμως...


Η συμφωνία για το χρέος καθώς και οι προηγούμενες είναι γνωστές στον καθένα... 


Η επιχείρηση γραβάτα σχεδιάστηκε στα πρόχειρα σαν επιχείρηση εξαπάτησης αλλά κατέληξε σαν αποκάλυψη της απόγνωσης εν όψει του επικειμένου στερητικού συνδρόμου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: