"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Πώς δανειστήκαμε (σχεδόν) 300 δισ.

Του ΜΠΑΜΠΗ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Τ​​ώρα που τέλειωσαν τα δανεικά, μπορούμε να κάνουμε τον λογαριασμό. 


Με το πρώτο πρόγραμμα πήραμε: 52,9 δισ. ευρώ με διμερείς συμβάσεις με τα κράτη της Ευρωζώνης, δηλαδή απευθείας κρατικό χρήμα, που μεγάλωσε το δημόσιο χρέος των δανειστών. Σε αυτά προστέθηκαν 20,1 δισ. από την πλευρά του ΔΝΤ.  


Σύνολο του πρώτου μνημονίου: 73 δισ. ευρώ.


Η ονομαστική αξία του κυβερνητικού χρέους ήταν, την τελευταία μέρα του 2009, στο ύψος των 301 δισ. ευρώ· άρα, στους 18 πρώτους μήνες της μνημονιακής περιόδου, δανειστήκαμε κι επιστρέψαμε στις αγορές το ένα τέταρτο του χρέους που είχε μαζέψει το κράτος μέχρι την ώρα της παρ’ ολίγον πτώχευσης την άνοιξη του 2010, πριν οκτώ ακριβώς χρόνια.


Το 2011 η Ελλάδα ζήτησε και πήρε (την άνοιξη 2012) το επόμενο δανειακό πακέτο. Ο οργανισμός που ίδρυσαν στο μεταξύ τα κράτη της Ευρωζώνης για να αντιμετωπίσουν καλύτερα τη διευρυνόμενη κρίση, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), μας δάνεισε 141,8 δισ. ευρώ. Πάνω σε αυτά το Ταμείο έβαλε άλλα 12 δισ


Σύνολο του δεύτερου μνημονίου 153,8 δισ. και μαζί με το πρώτο φτάσαμε στα 226,8 δισ. ευρώ ή τα 3/4 του χρέους του 2010.


Το τρίτο δανειακό πρόγραμμα κατέστη υποχρεωτικό το καλοκαίρι του 2015, μετά την κατάρρευση του κράτους, πανομοιότυπη αλλά πιο επικίνδυνη και από εκείνη του 2010. Στο μεταξύ, τα κράτη της Ζώνης δημιούργησαν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) από τον οποίο είχαμε πάρει, μέχρι την Παρασκευή του τελευταίου Eurogroup, 46,9 δισ. ευρώ. Θα προστεθούν 15 δισ. ακόμη. 


Σύνολο τρίτου μνημονίου 61,9 δισ. ευρώ. 


Σύνολο δανείων των τριών μνημονίων 288,7 δισ. ή το 96% των χρημάτων που χρωστούσαμε το 2010.


Προλαβαίνω όσους μπορεί να «μπερδευτούν» ότι εκτός από όσα χρωστούσε η Ελλάδα όταν «έσκασε» το κράτος, με τα δανεικά των Ευρωπαίων και όσα έβαλαν οι ιδιώτες μέτοχοι στις τράπεζες πληρώθηκαν τα ελλείμματα του κράτους, που συνεχίστηκαν μέχρι και το 2015.


Συγκεκριμένα, στην περίοδο 2009-2015 το κράτος εμφάνισε ελλείμματα ύψους 139,7 δισ. ευρώ, τα οποία πληρώθηκαν με τα δανεικά των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ.  


Ακόμη και τον προηγούμενο μήνα και ενώ η κυβέρνηση καυχάται για τα υπερπλεονάσματα, δανείστηκε για να πληρώσει παλιές υποχρεώσεις της!


Σημειώνω, τέλος, ότι το 2012 με τις ενέργειες της κυβέρνησης Παπαδήμου και την ουσιαστική υποστήριξη των εταίρων «φεσώσαμε» τους ομολογιούχους με «κούρεμα» ομολόγων ύψους 107 δισ. ευρώ!


Επομένως...



 η μεταφορά κατά 10 χρόνια του χρόνου αποπληρωμής μέρους των χρεών, όπως αποφασίστηκε το 2016, είναι μέτρο καλό, αλλά πολύ λίγο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: