"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Λαϊκισμός, σοσιαλισμός, εθνικισμός στο «μίξερ» Τσίπρα - Καμμένου


Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι πιθανότατα η πιο αλλοπρόσαλλη που έχει γνωρίσει ο τόπος τις τελευταίες δεκαετίες. Βασικός άξονας του αφηγήματος είναι ο λαϊκισμός. Συγχρόνως από τη μια πλευρά ο Τσίπρας προσπαθεί να πείσει πως θα εφαρμόσει «αριστερή» πολιτική, ενώ από την άλλη πλευρά ο Καμμένος απευθύνεται σε ακροδεξιά ακροατήρια.

 
Στον λαϊκισμό συμφωνούν και οι δύο συγκυβερνώντες. Πήραν την εξουσία υποσχόμενοι από κατάργηση ΕΝΦΙΑ και επαναφορά 13ης σύνταξης μέχρι σεισάχθεια και αυξήσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Ακόμα και τώρα που όλα τα παραπάνω διαψεύστηκαν η συγκυβέρνηση υπόσχεται «παράλληλο πρόγραμμα» και… ξέφωτο στην πραγματική οικονομία μόλις γίνει το deal για την ελάφρυνση χρέους. Η σκληρή αλήθεια είναι πως το μόνο πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί είναι το Μνημόνιο και πως η συμφωνία για το χρέος θα συνοδεύεται από ένα νέο Μνημόνιο διαρκείας!
 

Αλλά υπάρχουν και άλλα ευτράπελα. Την ώρα που ο πρωθυπουργός και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να δείξουν ένα «αριστερό» προσωπείο προωθώντας -πολύ σωστά μεν, πολύ αργά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη δε- το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια, ο «στρατάρχης» Καμμένος ρίχνει προειδοποιητικές βολές… εθνικισμού. 
Και ο υπουργός Αμυνας υπόσχεται να θεσμοθετήσει θητεία για γυναίκες και να δημιουργήσει στρατιωτικά σχολεία. Προτάσεις που δεν είχαν ακουστεί ούτε στα χρόνια της χούντας.

 
Από το μίξερ αυτής της… αριστεροακροδεξιάς πολιτικής εκτός από μια ακατάσχετη μπαρουφολογία προκύπτουν και κίνδυνοι πολύ πιο σοβαροί


Οπως το να προωθηθούν «μεταρρυθμίσεις» που θα δημιουργούν ένα κράτος αλλοπρόσαλλο, σαν τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Οπου από τη μια θα αντιμετωπίζονται με επιείκεια οι τρομοκράτες και από την άλλη θα θέλει να ντύσει την κοινωνία στο… χακί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: