"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Ξεκινά διάλογο για το νέο Σύνταγμα χωρίς τους Κούρδους

Διάλογο για το νέο Σύνταγμα ξεκινά χωρίς τους Κούρδους η ΤουρκίαΔιάλογο στο κοινοβούλιο για τα σχέδια συνταγματικής μεταρρύθμισης, ξεκινά αυτήν την εβδομάδα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου χωρίς τη συμμετοχή των Κούρδων, που τάσσονται υπέρ ενός καθεστώτος αυτονομίας στη νοτιο-ανατολική Τουρκία, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση.

"Δεν είναι ορθό να τους αποδεχθούμε ως συνομιλητές μετά τις πρόσφατες δηλώσεις που αγγίζουν τα όρια του θράσους", δήλωσε ο Νταβούτογλου σήμερα στους δημοσιογράφους.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόταν στο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), τέταρτη πολιτική δύναμη της Τουρκίας και στην πρόσκληση που απηύθυνε την Κυριακή το Κονγκρέσο για μία Δημοκρατική Κοινωνία, οργάνωση-ομπρέλα όλων των κουρδικών οργανώσεων της Τουρκίας και- κατά συνέπεια- και του HDP, για αυτονομία σε μία περιοχή όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία επιχειρήση του τουρκικού στρατού και κατά την οποία έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 200 μαχητές του PKK.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε το Σάββατο προγραμματισμένη συνάντηση με τον ηγέτη του HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς κατηγορώντας τον ότι επωφελείται από το κύμα βίας στη νοτιο-ανατολική Τουρκία.

Σήμερα, κατηγόρησε το HDP ότι δεν είναι ξεκάθαρο ως προς τις πολιτικές του προθέσεις και ότι αποτελεί "πιόνι" των κούρδων ανταρτών. "Δεν έχει πια νόημα να κάθεται κανείς στο ίδιο τραπέζι μαζί τους...Είμαι έτοιμος να συζητήσω για το Σύνταγμα με όλους, αλλά η ακεραιότητα της Τουρκίας δεν είναι καθόλου θέμα συζήτησης", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.



Ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα συναντηθεί την Τετάρτη με τους ηγέτες των δύο άλλων πολιτικών παρατάξεων της τουρκικής αντιπολίτευσης, τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP).


Το σχέδιο μετάβασης σε ένα προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης το οποίο επιδιώκει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήρθε και πάλι στο προσκήνιο μετά την νίκη του κόμματός του, του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στις βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου με το 49,5% των ψήφων.


Ωστόσο, το AKP δεν εξασφάλισε την ενισχυμένη πλειοψηφία των 367 βουλευτών που θα του επέτρεπε να τροποποιήσει το Σύνταγμα και θα αναγκασθεί να αναζητήσει την υποστήριξη της τουρκικής αντιπολίτευσης, η οποία αντιτίθεται στην ενίσχυση του προεδρικού χαρακτήρα του πολιτεύματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: