"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Η επιτυχία της αποτυχίας


«Τίποτα δεν πετυχαίνει όσο η επιτυχία» λέει μια αμερικανική παροιμία. Ταυτολογία, θα πει κάποιος, αλλά έχει νόημα. Αν κάτι είναι επιτυχημένο, δεν χρειάζεται να το εξηγήσουμε ή να το αναδείξουμε. Το πράγμα μιλάει μόνο του.  

Οτι ο καπιταλισμός επέτυχε ενώ ο κομμουνισμός απέτυχε, παντού και για πάντα, δεν χρειάζεται απόδειξη. Το «φωνάζει» το παράδειγμα χωρών που γνώρισαν κομμουνισμό και τώρα φτύνουν στον κόρφο τους. Από την Κίνα, και ας λέει το «κόμμα», ως τη Βουλγαρία, το τελευταίο που θέλουν να ακούν είναι ο κομμουνισμός. Εκτός από τη Βενεζουέλα, αλλά αυτή είναι άλλη ιστορία.

Για κάποιο λόγο, όμως, δεν ισχύει το αντίστροφο. Δεν ισχύει το «τίποτα δεν αποτυγχάνει όσο η αποτυχία». Δυστυχώς, υπάρχει και το περισσότερη αποτυχία, ή, αλλιώς, μπορούμε να αποτύχουμε με μεγαλύτερη επιτυχία. Το ζούμε σήμερα στη σουρεαλιστική χώρα στην οποία έχουμε την τύχη ή την ατυχία να ζούμε

Εδώ, έξι μήνες, γνωρίζουμε πρωτοφανή καταστροφή, η χώρα κυριολεκτικά αφανίζεται, και η κρατούσα άποψη ακόμη είναι ότι αν ξαναγίνουν εκλογές «θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ». Με άλλα λόγια, υπάρχει περιθώριο για περισσότερη... αποτυχία, ανάλογα με τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ στη μάχη του κομμουνισμού με τον ορθολογισμό. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η Ελλάδα θα αποτύχει... ακόμη περισσότερο.  

Ακόμη και ξένοι παρατηρητές σηκώνουν τα χέρια μπροστά στην ελληνική «ιδιαιτερότητα». Θυμόμαστε τον νομπελίστα οικονομολόγο που ήρθε στην Ελλάδα και καταδίκασε τους σκληρούς δεξιούς Ευρωπαίους που δεν καταλαβαίνουν τον αγώνα του Αλέξη και της Ελλάδας για αξιοπρέπεια και λιγότερη λιτότητα. Βέβαια, όταν γύρισε στην Αμερική και ενημερώθηκε λίγο καλύτερα για το τι πραγματικά συμβαίνει εδώ, αναγνώρισε ότι είχε «υποτιμήσει την ανικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις».

Ο Πολ Κρούγκμαν νόμιζε ότι στην Ελλάδα κυβερνάει μια «αριστερή» κυβέρνηση, περίπου σαν το Δημοκρατικό Κόμμα στις ΗΠΑ ή, έστω, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Οταν έμαθε τι σημαίνει Λαφαζάνης, ακόμη και πριν μάθει τι σημαίνει ΙΣΚΡΑ, είμαι σίγουρος ότι έφτυσε στον κόρφο του. Αλλωστε, στη σελίδα 13 του βιβλίου του «Η επιστροφή των Οικονομικών της Υφεσης και η Κρίση του 2008», ο ίδιος γράφει: 


«Πάνω από όλα, η ταπεινωτική αποτυχία της Σοβιετικής Ενωσης κατέστρεψε το σοσιαλιστικό όνειρο. Ποιος μπορεί να μιλήσει σήμερα για σοσιαλισμό χωρίς να βάλει τα γέλια;».  

Συνιστώ το βιβλίο σε όλους όσοι νομίζουν ακόμη ότι η Ελλάδα του 2015 δεν έχει «αποτύχει».  

Ισως επειδή νομίζω ότι μπορεί να αποτύχει ακόμη περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: