"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


KOINΩΝΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Λάκης και Λαλάκης


Για το κείμενό του που αναρτήθηκε στο altsantiri.gr.
 
Μια απάντηση στον Λάκη Λαζόπουλο. Που ανάμεσα στ’ άλλα λέει: «Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανετράπη από την κυβέρνηση, μετά από το πραξικόπημα που σχεδίασαν ο Σόιμπλε και η Μέρκελ συνεπικουρούντων των Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ και του εγχώριου συστήματος».

Ενα: από αρχαιοτάτων χρόνων η Αριστερά κάθετα εναντίον της ενσωμάτωσής μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Επειδή η παραγωγή και το εργασιακό δυναμικό ουδεμία σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Πολύ κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο!

Δύο: τι σημαίνει αυτό; Οτι οι λύκοι θα καταβροχθίσουν τα αμνοερίφια. Γι’ αυτό! Επειδή θα συρρικνωθεί ο παραγωγικός μας ιστός. Με αποτέλεσμα να καταναλώνεις τα δικά τους προϊόντα. Πελάτης εσύ, αφεντικά αυτοί!

Τρία: τι σημαίνει αυτό; Οτι αλληλεγγύη, φιλία, συμμαχία, ισοτιμία, λόγια του αέρα. Δεν έχεις ακούσει, Λάκη μου, περί νομισματικής ένωσης και ενιαίας αγοράς; Το money δηλαδή. Ολα τ’ άλλα λόγια παχιά!

Τέσσερα: ποιο το αποτέλεσμα; Με τις επιδοτήσεις (ας πούμε) εκμαυλίστηκε και γκρεμίστηκε ο πρωτογενής τομέας. Ελα μαζί μου, Λάκη, μόλις μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Φρανκφούρτη, να δεις ότι ούτε μισό πόντο αγροτεμάχιου δεν είναι χέρσο. Ολα καλλιεργημένα και τακτοποιημένα!

Πέντε: ποιο το αποτέλεσμα; Με τα παράσιτα της μεταπρατικής ολιγαρχίας στενάζει η παραγωγή της βιομηχανίας. Μέχρι πρότινος η Ψωροκώσταινα αγόραζε φυσικό αέριο με 13 δολάρια τη μονάδα. Οταν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες το αγόραζαν με 10! Γιατί αυτό; Ψάξ’ το!

Εξι: επομένως τι έπρεπε να κάνουμε; Να αλλάξουμε. Συντεταγμένα και μαζικά. Προς τρεις κατευθύνσεις. Αποκεφαλισμός φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος. Συμμάζεμα και αναδιάρθρωση της κρατικής μηχανής. Και υποστήριξη κάθε παραγωγικής και εξαγωγικής διαδικασίας. Αλλιώτικα πάντα προσκυνημένος, γονατισμένος, σφαλιαρωμένος!

Εφτά: ποιος, λοιπόν, ο νταβατζής και ο εχθρός; Ο Γερμανός Σόιμπλε ή ο Ελληνάρας που το πρωί κλέβει ασυστόλως και το βράδυ περιφέρεται με τη γροθιά υψωμένη ως πατριώτης;
Οκτώ: και ποιος καλλιέργησε ψευδαισθήσεις και ουτοπίες; Οτι το αμνοερίφιο στη στρούγκα των λεόντων θα καταφέρει μια καλύτερη συμφωνία, θα σκίσει τα μνημόνια και θα διώξει την τρόικα; Η Μέρκελ;

Εννιά: και αφού η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν γουστάρει γερμανικό βούρδουλα, τότε γιατί δεν εξέρχεται μαζικά να απαιτήσει έξοδο από τη στρούγκα με κάθε κόστος, ακόμα και με τη ζοφερή προοπτική για δυο-τρία χρόνια να σιτίζεται με μπομπότα;
Δέκα: τουτέστιν η ταπεινωτική συμφωνία καταλήγει να μοιάζει με δίλημμα ακραίο και οριακό. Σαν ο Σόιμπλε να προκαλεί τα εθνικοπατριωτικά αντανακλαστικά των Ελλήνων. Αν έχεις κοχιόνες, φύγε από δω. Αλλιώτικα, σκάσε και κολύμπα. Το δίλημμα, τόσο κυνικό!

Ποιος λοιπόν άνοιξε την πόρτα;  

Ο Ντάισελμπλουμ;  

Μα αυτός είναι «νταβατζής».  

Δεν το ήξεραν;  

Μα το έλεγαν.  

Τότε ποιος; 

Φυσικά οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες. Που έγιναν υποσχέσεις. Και τις μοίραζαν τζάμπα προς τον ανυποψίαστο Λαό. 

Πώς το λένε αυτό;  


Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα!

Λάκη μου, ο Σόιμπλε, η Μέρκελ, ο Ντάισελμπλουμ έχουν δεμένο τον γάιδαρό τους. Το αναπάντητο ερώτημα είναι τι κάνεις εσύ, εγώ, όλοι εμείς.  


Για όλα φταίνε Αγγλοι, Αμερικανοί, Ρώσοι, Γερμανοί. Εμείς; 

Πάντα ανυποψίαστοι, πάντα αθώοι, πάντα «σχιζοφρενείς». Με αριστερές ιδέες και στομάχι καταναλωτικό. Φοβάμαι ότι ακόμα και τώρα εξακολουθούμε να πορευόμαστε με το τροπάρι το γνωστό «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα». 

Λάκης εσύ, Λαλάκης ο μέσος Ελληνας ο κλασικός!

Δεν υπάρχουν σχόλια: