"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΛΙΘΙΟΙ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΡΙΖΟΠΛΗΚΤΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Από θύμα του Πατερούλη Σταλιν στην εφηβεία, θύμα του κομψευόμενου, φαλακρού τσαρλατάνου στην "ωριμότητα" !

Γράφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ

Η αφήγηση στην οποία έχω καταλήξει ―και την οποία, φυσικά, είμαι έτοιμος να αναθεωρήσω εφόσον παρουσιάζονται νέα στοιχεία― θέλει τον Τσίπρα να έχει πιαστεί στα μάγια του κομψευόμενου, φαλακρού τσαρλατάνου και να προσέρχεται στο κρίσιμο συμβούλιο, με την πεποίθηση ότι το Grexit το δικό τους είναι μια μπλόφα όπως και το δημοψήφισμα το δικό μας.  

Εκεί όμως, διαπιστώνει την αποφασιστικότητα των εταίρων, αλλά και την εφιαλτική πραγματικότητα του Grexit, το οποίο, όπως διαβάσαμε στην «Κ» της περασμένης Κυριακής, ήταν πλήρως μελετημένο από πλευράς Βρυξελλών. Τότε ο  Τσίπρας τρομάζει όσο ποτέ άλλοτε στο διάστημα της πρωθυπουργίας του. Συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να συνδέσει το όνομά του με μια εθνική καταστροφή, την έκταση της οποίας δεν είχε φαντασθεί· και συνθηκολογεί...
 


Εδώ πρέπει όμως να εστιάσουμε λίγο στο πρόσωπο του πρωθυπουργού μας, δηλαδή να θυμηθούμε τι είδους προσωπικότητα είναι αυτός ο άνθρωπος, ώστε μετά να καταλάβουμε τι του συνέβη κατά τις 17 ώρες του περίφημου συμβουλίου και πώς τον επηρεάζει. 


Ο Αλέξης Τσίπρας είναι βαθιά αριστερός, έστω και αν ο οπορτουνισμός του και η έλξη προς την εξουσία τον κάνουν ανοικτό και σε άλλες επιρροές. Στο βάθος όμως, είναι ο νέος που πήγε στο Κομμουνιστικό Κόμμα το 1990 όταν ο κομμουνισμός κατέρρεε με πάταγο στην Ευρώπη.  


Οι φίλοι του, η γυναίκα του, η μόρφωσή του, τα βιβλία του, με λίγα λόγια ο κόσμος του όλος είναι ενός βαθιά αριστερού. (Το συγκεκριμένο είδος είναι τελείως περιθωριακό στον Δυτικό Κόσμο· εδώ στην Ελλάδα, όμως, επιβίωσε προστατευμένο χάρη στις ειδικές συνθήκες της χούντας και της Μεταπολίτευσης).  


Αυτός είναι ο Τσίπρας στον πυρήνα του και η εξέλιξη της πρωθυπουργίας του έδειξε ότι, παρά το νεαρό της ηλικίας του, η Ευρώπη και ο σύγχρονος κόσμος επιφανειακά μόνον τον άγγιξαν στα χρόνια της ζωής του.
 


Οταν λοιπόν αυτός ο άνθρωπος που περιγράφω αναγκάζεται υπό το κράτος ανωτέρας βίας να υιοθετήσει ένα Τρίτο Μνημόνιο, κατά πολύ βαρύτερο των προηγουμένων, αυτό που συμβαίνει μέσα του δεν είναι καθόλου απλό και έχει πολλές αναλογίες με το παράδειγμα του βιασμού. Φαντασθείτε, λ. χ., ένα οποιοδήποτε πρόσωπο, το οποίο προκειμένου να αποφύγει φρικτή βία εις βάρος του, υφίσταται έναν βιασμό, χωρίς να αντιδράσει. Επιζεί μεν έχοντας αποφύγει την επιπλέον βία του ξυλοδαρμού, όμως το εσωτερικό τραύμα του βιασμού έχει μόλις ανοίξει


Αν  αυτό το υποθετικό πρόσωπο δεν βρει μέσα του ένα τρόπο να εκλογικεύσει αυτό που του συνέβη, αλλά και τη δική του συμπεριφορά, ώστε να αποδεχθεί κάπως το γεγονός, δεν μπορεί να προχωρήσει. Ο εσωτερικός κόσμος του έχει ανατραπεί και πρέπει κάπως να τον ξαναστήσει για να πορευθεί παρακάτω.
 


Καταφεύγω σε τέτοιους παραλληλισμούς, όχι επειδή επιδιώκω να μειώσω τον πρωθυπουργό της χώρας μου, αλλά επειδή προσπαθώ να καταλάβω τη στροφή του, για να δω κι εγώ ο δόλιος τι θα κάνω με το μέλλον μου, που λέει ο λόγος. Και, μέχρι τώρα, παρατηρώντας μάλιστα την κυβέρνηση των αντιστασιακών-αντιμνημονιακών να χαριεντίζεται πετώντας στα σύννεφα και ανεμίζοντας μαντιλάκια α λα Κατρούγκαλος, ο Τσίπρας μου δίνει την εντύπωση του ανθρώπου που δεν έχει ξεκαθαρίσει τους σκοπούς του.  


Διευθετεί τα επείγοντα με τρόπο ασαφή ή αμφίσημο, αλλά έχει χάσει την κατεύθυνσή του


Το μόνο που διαισθάνομαι, όταν τον παρακολουθώ, είναι το κίνητρό του να παραμείνει στην εξουσία.  


Τι θα κάνει;  


Θα εξαρτηθεί από το: 


Πώς θα εκλογικεύσει μέσα του τη συνθηκολόγηση.


 

Πράγματι, οι εκλογές τον Οκτώβριο είναι η αναπόφευκτη, η μοιραία λύση του πολιτικού προβλήματος, αν ο Τσίπρας είναι ουσιαστικά ένας τελειωμένος πολιτικός μετά τη συνθηκολόγηση.  


Θα είναι, δε, απολύτως καταστροφικές οι εκλογές για μια οικονομία που παλεύει με τα capital controls


Αντιθέτως, μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού υπό τον Τσίπρα θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση για τη σωτηρία της χώρας, αφού θα διασφάλιζε το πρωτεύον: αυτό που μάθαμε να λέμε ownership της συμφωνίας.  


Ομως, η απόσταση ανάμεσα σε μια υπογραφή στο χαρτί και στη γνήσια πεποίθηση είναι αβυσσαλέα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: