"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Νέο στρατιωτικό δόγμα από Ιαπωνία


Εντονες αντιδράσεις από το Πεκίνο προκάλεσαν τα δύο νομοσχέδια που πέρασαν προσφάτως από την ιαπωνική Κάτω Βουλή και τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στην Ιαπωνία για πρώτη φορά από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου να διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις μακριά από το έδαφός της.


Στη διαφαινόμενη αναθεώρηση της αμυντικής πολιτικής της Ιαπωνίας (τα νομοσχέδια πρέπει να περάσουν και από τη Γερουσία για να γίνουν νόμοι του κράτους) απάντησε με σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, στην οποία η κινεζική κυβέρνηση προειδοποιεί την Ιαπωνία ότι τα δύο αυτά νομοσχέδια «διαλύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Οπως ανέφερε στις δηλώσεις της η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χουά Τσιουνίνγκ: «Είναι απολύτως δικαιολογημένο να ρωτήσουμε εάν η Ιαπωνία θα παρατήσει την επικεντρωμένη στην άμυνα πολιτική της. Καλούμε την ιαπωνική πλευρά να απόσχει από το να θέσει σε κίνδυνο την εθνική κυριαρχία της Κίνας και τα συμφέροντα ασφαλείας της».

Από την πλευρά του επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua σε σχετικό του δημοσίευμα αναφέρει ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων στην ιαπωνική Βουλή είναι ένα εφιαλτικό σενάριο, το οποίο ήρθε ένα βήμα πιο κοντά για τον ιαπωνικό λαό και τα γειτονικά έθνη. Σε περίπτωση που περάσουν, θα κηλιδώσουν την φήμη ενός έθνους που έχει κερδίσει διεθνώς τον σεβασμό για το ειρηνικό του Σύνταγμα για πάνω από επτά δεκαετίες».

Τα νομοσχέδια ήρθαν στην ιαπωνική Βουλή από την κυβέρνηση του Σίνζο Αμπε, την ώρα που το κλίμα στις σχέσεις με την Κίνα είναι ιδιαίτερα ψυχρό και η ένταση στη Νότια Θάλασσα της Κίνας και γενικότερα στην περιοχή έχει χτυπήσει κόκκινο, καθώς η Κίνα έχει ανεβάσει ρυθμούς στην κατασκευαστική δραστηριότητα σε ατόλες που είναι διαφιλονικούμενες.


Παρά την ένταση πάντως που ολοένα και αυξάνεται, οι δύο πλευρές συνεχίζουν τις διπλωματικές επαφές και σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας Σοτάρο Γιάτσι συναντήθηκε την Πέμπτη με τον σύμβουλο της κινεζικής κυβέρνησης Γιανγκ Γιετσί, για να ετοιμάσουν μια συνάντηση κορυφής μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών που θα πραγματοποιηθεί στο Πεκίνο αργότερα μέσα στο 2015.

Στόχος, μεταξύ άλλων, της συνάντησης ήταν να «κατευναστούν» τα πνεύματα που έχουν ανάψει εξαιτίας των κινεζικών κινήσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και στον Ειρηνικό και των ιαπωνικών νομοσχεδίων που θέλουν να αλλάξουν άρδην το δόγμα άμυνας της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα, πάντως, με τους υπερασπιστές των νομοσχεδίων αυτών της κυβέρνησης Αμπε, η νέα αμυντική πολιτική της Ιαπωνίας θα δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να συμμετέχει σε ειρηνευτικές αποστολές στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όμως δεν επιτρέπει την ανάπτυξη δυνάμεων μάχης.

Σχετική δημοσκόπηση για το τηλεοπτικό κανάλι Nihon TV κατέγραψε πάντως ότι περίπου το 59% των ερωτηθέντων τάσσονται εναντίον των αλλαγών που προωθεί ο Σίνζο Αμπε και ότι μόνο το 24% συμφωνεί με αυτές τις αλλαγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: