"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ψάχνουν να βρουν χρήματα για τις υποχρεώσεις του Απριλίου


Λύσεις για την κάλυψη των εντόκων γραμματίων που θα εκδοθούν στις 8 Απριλίου συνεχίζει να αναζητά το οικονομικό επιτελείο, ενώ εκτός απροόπτου η αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) δείχνει αυτή τη στιγμή ότι είναι διασφαλισμένη.
Τη Μεγάλη Τετάρτη, 8 Απριλίου, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να εκδώσει νέα έντοκα γραμμάτια για να καλύψει λήξεις γραμματίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ στις 14 του μήνα. Το πρόβλημα με την αναχρηματοδότηση των εν λόγω λήξεων είναι ότι τα περίπου 750 εκατ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια ξένων επενδυτών που έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θα αγοράσουν εκ νέου έντοκα γραμμάτια.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να βρεθούν από άλλες πηγές τα 750 εκατ. ευρώ και αυτές δεν μπορεί να είναι οι ελληνικές τράπεζες που συνήθως κάλυπταν τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει δώσει εντολή στις τράπεζες να μην αυξήσουν την έκθεσή τους σε ελληνικό χρέος, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ρίσκο στην παρούσα φάση. Το γεγονός δυσκολεύει πάρα πολύ το υπουργείο Οικονομικών, αν ληφθεί υπόψη ότι και η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) δεν έχει πλέον τα ίδια περιθώρια ελιγμών -όπως τους προηγούμενους μήνες- να καλύπτει τα έντοκα γραμμάτια μέσω των διαθεσίμων του κοινού κεφαλαίου (λογαριασμός με τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης).

Είναι σαφές ότι τα περιθώρια είναι πολύ στενά. Οι πιθανές λύσεις αυτή τη στιγμή για να αποπληρωθούν τα έντοκα γραμμάτια είναι δύο:

1. Να υπάρξει σε πολιτικό επίπεδο μία απόφαση της Ευρωζώνης να χαλαρώσει την κατάσταση ρευστότητας στην Ελλάδα. Ωστόσο, με τα σημερινά δεδομένα δείχνει απίθανο κάτι τέτοιο να συμβεί, αφού οι συζητήσεις γύρω από τη λίστα των μέτρων που παρουσίασε η κυβέρνηση δεν οδήγησαν σε συμφωνία.
2. Να αντλήσει χρηματοδότηση το Δημόσιο (ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ, νομικά πρόσωπα κ.λπ.) από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης που θα αποφασίσουν να επενδύσουν στους ελληνικούς τίτλους βραχυπρόθεσμης διάρκειας (repos).
Πάντως, ακόμα κι αν στις 8 Απριλίου το Δημόσιο δεν δανειστεί 1,4 δισ. ευρώ για να αναχρηματοδοτήσει τις λήξεις της 14ης Απριλίου, το οικονομικό επιτελείο θα έχει στη διάθεσή του λίγες ημέρες -έστω κι αν μεσολαβεί το Πάσχα- για να βρει λύση στο πώς θα αποπληρώσει τα έντοκα γραμμάτια.

Η ημερομηνία που είναι ανελαστική για τις υποχρεώσεις του κράτους είναι η 9η Απριλίου


Τη Μεγάλη Πέμπτη, το Δημόσιο θα πρέπει να εξοφλήσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δόση ύψους 450 εκατ ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κάλυψη αυτής της υποχρέωσης έχει σε μεγάλο βαθμό διασφαλιστεί μέσω της αξιοποίησης των διαθεσίμων φορέων της γενικής κυβέρνησης που θα επενδυθούν σε repos.
Επίσης, στις 17 Απριλίου λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 1 δισ. ευρώ, τα οποία για να καλυφθούν, θα εκδοθούν στις 15 του μήνα νέα έντοκα γραμμάτια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: