Όπως είναι γνωστό τα προτεινόμενα μέτρα που έχουν αποσταλεί στο Brussels Group (αναστολή περικοπής επικουρικών, διατήρηση ΕΚΑΣ, 13η σύνταξη) θα κοστίσουν στα ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το κόστος της αναστολής μείωσης των επικουρικών συντάξεων στο Ενιαίο Επικουρικό (ΕΤΕΑ) σύμφωνα με την ελληνική πλευρά ανέρχεται σε 326 -368 εκατ. ευρώ.
Σε τροχιά αμφισβήτησης δεν αποκλείεται να τεθεί και η κοστολόγηση των άλλων παροχών όπως της διατήρησης του ΕΚΑΣ στα σημερινά επίπεδα (κόστος 82 εκατ. ευρώ) και η χορήγηση της 13ης σύνταξης (κόστος 550-600 εκατ. ευρώ) προκαλώντας επιπρόσθετα εμπόδια στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό.
Τα κλιμάκια των δανειστών αναμένουν επίσης την κοστολόγηση του μέτρου για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Ο αναπληρωτής υπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων κ. Δημήτρης Στρατούλης εξαιρώντας από το μέτρο τις περισσότερες ομάδες ασφαλισμένων (μητέρες ανηλίκων, ΑΜΕΑ, ασφαλισμένους πριν το 1983) ουσιαστικά έχει επικεντρωθεί στην αναστολή των εθελουσίων εξόδων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.
Πόσους ασφαλισμένους όμως αφορά η συγκεκριμένη παρέμβαση με δεδομένο ότι ΟΤΕ και τράπεζες ήδη «ξεφόρτωσαν» την προηγούμενη δεκαετία μέσω των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου 15.000 υπαλλήλους;
Σύμφωνα με παράγοντες της ασφάλισης, στο στόχαστρο θα μπουν:
Το ενδεχόμενο κατάργησης του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος είχε απασχολήσει και τα προηγούμενα χρόνια το υπουργείο Εργασίας με δεδομένο ότι το θνησιγενές ΕΤΑΤ δεν έχει περισσότερα από 2-3 χρόνια ζωής.
Σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, οι ασφαλισμένοι που ενδεχομένως θιγούν δεν ξεπερνούν τα 800 άτομα, οπότε και το όφελος από την παρέμβαση θα είναι αμελητέο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου