"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Tα λεφτά των ταμείων και το κόλπο των γραφικών με φορείς που διαχειρίζονται χρήματα που ΔΕΝ είναι εθνικά


Το ότι το κράτος έχει ξεμείνει και ψάχνει παντού «ρεζέρβες» το ξέρουν οι πάντες. Πριν από δύο εβδομάδες, ο οργανισμός διαχείρισης δημόσιου χρέους (ΟΔΔΗΧ) έστειλε επιστολή στους φορείς του δημοσίου στο πνεύμα «δώστε και σώστε». 


Η ιδέα ήταν ότι τα χρήματα θα πήγαιναν στην Τράπεζα της Ελλάδος και εκεί θα μετατρέπονταν σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό για να ξεπερασθεί ο «κάβος» του Μάρτη. 


Πολλοί οργανισμοί το σκέφθηκαν, το ξανασκέφθηκαν και έχοντας «νωπή» την εμπειρία τους τι είχε γίνει με τα χρήματά τους που ήταν στην Τράπεζα της Ελλάδος την εποχή του PSI με τη μορφή ομολόγων (το ίδρυμα δέν μπορούσε να κάνει διαφορετικά), αρνήθηκαν. 


Η πιο διασκεδαστική ιστορία είναι του ΟΑΕΔ. Κάπου 130 εκατομμύρια είχε ο οργανισμός και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων (εργαζόμενοι, εργοδότες) εξέφρασαν την άποψη, μαζί με τα 3/4 της διοίκησης του οργανισμού, ότι τα αποθεματικά που προορίζονται για επιδόματα ανεργίας καλύτερα να έμεναν «παρκαρισμένα» στον λογαριασμό προθεσμίας της Εμπορικής Τράπεζας.


Είδαν και έπαθαν οι άνθρωποι του Γενικού Λογιστηρίου τους Κράτους να τους πείσουν ότι τα χρήματα δεν θα πάθουν το παραμικρό αν βοηθήσουν στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων της κεντρικής κυβέρνησης.


Μαθαίνω ότι το γράμμα του ΟΔΔΗΧ έφτασε και σε φορείς που διαχειρίζονται χρήματα που δεν είναι εθνικά, όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οργανισμός που μοιράζει τις κοινοτικές επιδοτήσεις. Είναι 250 εκατομμύρια που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση από αυτούς. Και να χάσει 2,5 δισ.. Διότι τι θα γίνει έτσι και αποφασισθεί η εκχώρηση των ταμειακών διαθεσίμων και το νέο φτάσει στα αυτιά της ΕΕ; 


Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη εκφράσει την αντίρρησή της για το «κόλπο» - γιατί για «κόλπο» πρόκειται


Δεν θα ήταν πιο εύκολο: 

Αντί να σκέφτονται όλα αυτά, να έχουν στρωθεί στη δουλειά για να καταθέσουν τα μέτρα στα οποία δεσμεύθηκαν ή να σταματήσουν να κάνουν δηλώσεις που δυσκολεύουν την ήδη δύσκολη θέση της χώρας; Ακούει κανείς εκεί πάνω;

Δεν υπάρχουν σχόλια: