"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ο λαός στην εξουσία, τουρίστες και νοικοκυρές στην Εφορία

Γράφει ο ΦΑΛΗΡΕΥΣ

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το δημοψήφισμα (που επισείεται ως απειλή προς τους εταίρους) δεν θα είναι για το ευρώ

Μολονότι αδυνατώ να συλλάβω για τι θα είναι το δημοψήφισμα, αν όχι για το ευρώ, δέχομαι ότι η πιθανότητα του αδιανόητου είναι υπαρκτή με αυτή την κυβέρνηση. Το δέχομαι, όχι από καλή πίστη, αλλά επειδή βασίζομαι στις μέχρι τώρα εμπειρίες μας με την «πρώτη φορά Αριστερά»: σκεφθείτε, λ.χ., πόσα άλλα πράγματα, που ήταν αδύνατο να φαντασθούμε, έχουμε δει ώς τώρα να γίνονται ή να λέγονται στα σοβαρά. Ειδικά, δε, μετά το αποκορύφωμα της ανοησίας, με την ιδέα για νοικοκυρές, φοιτητές και τουρίστες σε ρόλο πρακτόρων της Εφορίας εφοδιασμένων με κρυφές κάμερες, εγώ τους έχω ικανούς για τα πάντα. (Παρεμπιπτόντως, αυτή η υπέροχη -τελείως «μπολιβαριανή» στον χαρακτήρα- ιδέα ήταν προσφορά της υπουργού Εξωτερικών της Βενεζουέλας, που επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Αθήνα ή μήπως του Παύλου Χαϊκάλη;).

Παρόλα αυτά, το πιθανότερο είναι η «προσφυγή στον λαό» να αφορά το ευρώ και, επίσης, να έχει τη μορφή δημοψηφίσματος και όχι εκλογών. Διότι, ακόμη και αν το ποσοστό που θα λάβει η κυβέρνηση είναι θριαμβευτικό, τι μπορεί να το κάνει;  

Το ζήτημα για το οποίο διαπραγματεύεται η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες αφορά τη διεθνή υπόσταση της χώρας και τις υποχρεώσεις του κράτους μας έναντι των εταίρων του, δεν επηρεάζεται από το ποσοστό της κυβέρνησης που διαπραγματεύεται. Ακριβέστερα, επηρεάζει μόνον εμάς και τη στάση μας έναντι της Ευρώπης και των θεσμών της, όχι τους άλλους απέναντι.
Αναπόφευκτα, λοιπόν, το δημοψήφισμα θα αφορά τις υποχρεώσεις μας ως μέλους της Ευρωζώνης, δηλαδή θα αφορά εμάς και το ευρώ, όπως και αν είναι διατυπωμένο το ερώτημα. 

 Σε μια τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση ποια θέση θα πάρει, υπέρ ή κατά του ευρώ; 

Αν ταχθεί υπέρ, τότε γιατί να κάνει το δημοψήφισμα, αφού δεν της προσφέρει τίποτε που να έχει αξία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Αν πάλι ταχθεί κατά, αλλά ο κόσμος ταχθεί υπέρ, πώς θα ξεπεράσει τέτοιο εξευτελισμό; Μήπως προσφεύγοντας στις κάλπες;
 
Από όποια πλευρά και αν το εξετάσεις, λοιπόν, το δημοψήφισμα ενέχει τεράστιους κινδύνους για την κυβέρνηση και για τη χώρα.  
 
Από το αποτέλεσμά του, η κυβέρνηση: 
 
Eίτε θα υποστεί ένα πλήγμα από το οποίο είναι αμφίβολο αν θα επιβιώσει
 
Eίτε περνά στην Ιστορία ως η κυβέρνηση που έβγαλε την Ελλάδα από την Ευρωζώνη.  
 
Αν όλα αυτά τα έχουν σταθμίσει στην κυβέρνηση, θα όφειλαν να αποφεύγουν αναφορές σε δημοψήφισμα. Το ότι τις κάνουν, παρόλα αυτά, δεν είναι ανεξήγητο: 
 
Θυμηθείτε ότι τις κάνουν αυτοί οι οποίοι εισηγούνται στο Eurogroup τη στράτευση των τουριστών στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Με λίγα λόγια, έχουμε ξεφύγει εντελώς από τη σφαίρα της λογικής και πλέον τα πάντα είναι δυνατά, αρκεί να τείνουν προς το χειρότερο...



Δεν υπάρχουν σχόλια: