"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Και εμείς κρατάμε ομπρέλα...!!!


Είναι καταπληκτικό αυτό που μας συμβαίνει. Την ώρα που το ευρώ βρίσκεται στη χαμηλότερη ισοτιμία έναντι του δολαρίου από το 2003, τα επιτόκια βρίσκονται στα ιστορικά χαμηλά τους και οι χώρες της Ευρωζώνης ετοιμάζονται για τη «βροχή» φρεσκοκομμένου χρήματος, σχεδόν 60 δισ. τον μήνα, η Ελλάδα βρίσκεται να κρατά... ομπρέλα.
 
Η Ελλάδα μένει εκτός της ιστορικής απόφασης της ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση, για κόψιμο χρήματος δηλαδή που θα τονώσει την ανάπτυξη

Τη στιγμή που η πτώση του ευρώ τονώνει τις εξαγωγές από την Ευρωζώνη, οι ελληνικές επιχειρήσεις βουλιάζουν από έλλειψη ρευστότητας, από έλλειψη εμπιστοσύνης και φερεγγυότητας από τους υποψήφιους αγοραστές.
 
Και δεν είναι μόνον αυτά. Ηρθε η τυπική επιβεβαίωση του σοκαριστικού αποκλεισμού της Ελλάδας από κάθε πρόσβαση σε χρηματοδότηση, για την οποία όλοι προειδοποιούσαν και μόνο η κυβέρνηση έκλεινε με νόημα το μάτι: «Μην ακούτε, έχουμε τον τρόπο μας...».
 
Δείξτε το «Σχέδιο Α» επιτέλους, για να μπορέσουμε να φαντασθούμε το «Σχέδιο Β» που επισείει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Γιατί προς το παρόν το μόνο που βλέπουμε, πέραν της σύγχυσης μεταξύ των υπουργών, των αναπληρωτών τους και των βουλευτών της πλειοψηφίας, είναι μια διαδικασία που σπρώχνει τη χώρα, εξουθενωμένη, όλο και πιο κοντά στην άκρη του γκρεμού.
 
Φοβόμασταν μήπως πουληθούν φθηνά τα «ασημικά της οικογένειας» και τελικά έβαλαν χέρι στον «κουμπαρά των παιδιών» με τα ψιλά. Και η χώρα αποφεύγει τη χρεοκοπία (τουλάχιστον την τρέχουσα εβδομάδα), με τα αποθεματικά των Ταμείων, τα λειτουργικά των νοσοκομείων, με τα λεφτά που προορίζονταν για επιδοτήσεις
 
Ακόμη κι αν κερδίσει η κυβέρνηση σε αυτήν τη διαπραγμάτευση τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η χώρα θα έχει φθάσει σε τέτοιο σημείο που δεν θα έχει καμιά αξία πια: 


Το εγκυρότατο Bruegel των Βρυξελλών προειδοποίησε ότι πια δεν μας σώζει ούτε η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5%, ενώ και ο Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM προέβλεψε ότι η χώρα θα περάσει σε ελλείμματα το 2015.

Πολύ απλά: αντί να πετάξουμε μακριά την ομπρέλα, τρυπώνουμε και στο υπόστεγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: