"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Ειμαι βαρβάτος αριστερός και... "Τα σκίζω τα λεφτά σου"


«Herr Schäuble kann sein geld behalten», δηλαδή «Ο κύριος Σόιμπλε μπορεί να κρατήσει τα χρήματά του». 


Αυτό είπε μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Focus» ο Γιάννης Μηλιός, επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΥΡΙΖΑ, και κάπου εκεί υποθέτω ότι ένιωσε την άφατη ικανοποίηση του ανθρώπου που λέει με ψηλά το κεφάλι στον όποιον πάει να τον δωροδοκήσει ή να τον εξαγοράσει ή να τον χρηματίσει γενικώς: Δεν τα θέλω τα λεφτά σου! Τα σκίζω, θα ζήσω φτωχός πλην τίμιος, ρε! 
 


Αυθαίρετα φυσικά εικάζω ότι ο Γ. Μηλιός ένιωσε τα παραπάνω, αλλά κι εκείνος εξίσου αυθαίρετα απέρριψε χρήματα που… ουδέποτε του προσφέρθηκαν. 


Ούτε στον ίδιον προσφέρθηκαν από τον Β. Σόιμπλε διότι, σοβαρά μιλώντας, πιο γελοία αποτύπωση του θέματος από την «προσωποποίησή» του και δη στον Β. Σόιμπλε δεν υπάρχει. Ούτε όμως προσφέρθηκαν στην Ελλάδα, συνέβη το ακριβώς αντίθετο:


 Τα ζητήσαμε εμείς διότι δεν μας τα έδιναν και εξακολουθούν να μη μας τα δίνουν οι «διεθνείς τοκογλύφοι», κοινώς οι αγορές. Και τα πήραμε υπό όρους, με δόσεις και με χαμηλά επιτόκια για να μη χρεοκοπήσουμε απολύτως. Διότι μερικώς χρεοκοπήσαμε, όπως όλοι ξέρουμε, κι ας προσποιούμαστε ότι τάχα μου δεν συνέβη ποτέ… 
 


Πόσα πήραμε, αγαπητέ κ. καθηγητά;  


Μια που απευθυνθήκατε σε Γερμανούς -διότι πού να τα πείτε αυτά στους Ισπανούς, στους Εσθονούς ή στους Σλοβένους της ευρωζώνης που επίσης μας δάνεισαν λες και τους περίσσευαν-, πήραμε 15 δισ. 165 εκατ. ευρώ με την πρώτη σύμβαση και 41 δισ. 221 εκατ. ευρώ με τη δεύτερη σύμβαση.  


Αστεία ποσά! Αφού λοιπόν πήραμε συνολικά μόνον από τους Ευρωπαίους κοντά στα 186 δισ. από το 2010, τώρα, στο τέλος της σύμβασης και με εκκρεμή την τελευταία 5η αξιολόγηση, πετάμε κι ένα «δεν τα θέλουμε τα λεφτά σας» σαν κλασικοί μπαχαλόμαγκες.

 
 Και πάλι ψέματα λέμε: 
Τα λεφτά τα θέλουμε διότι κανείς παγκοσμίως δεν θα μας δανείσει φτηνότερα. Τους όρους δεν θέλουμε και την επιτήρηση. 


Ακόμη κι έτσι, όμως, ακόμη κι αν οι όροι και τα προγράμματα είναι καταστροφικά για την ελληνική οικονομία και πρέπει να διαφοροποιηθεί ριζικά η ακολουθούμενη πολιτική, ακόμη κι αν τα Μνημόνια πρέπει να σκιστούν, να καταργηθούν με ένα νόμο, το ελληνικό χρέος να κουρευτεί σύρριζα ή ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ., προς τι η επίδειξη δωρεάν «σθεναρής αντίστασης»; Φοβάστε μη μας δώσουν κι άλλα… διά της βίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια: