"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


YΓΕΙΑ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Θέαμα γενοσήμων



Αν θέλει κάποιος να μιλήσει στα σοβαρά για τα γενόσημα, οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες. Να εγγραφεί είτε στην ιατρική είτε στην φαρμακευτική σχολή του πανεπιστημίου. Με το πέρας των σπουδών θα μπορεί να τεκμηριώσει τη θέση του. 

Αν πάλι κάποιος θέλει να μάθει για τα γενόσημα, για να ξέρει τι του γίνεται, μπορεί να ζητήσει τη γνώμη ειδικών που εμπιστεύεται.  

Σε καμία περίπτωση κάποιος εχέφρων δεν θα αφεθεί στις τσιρίδες πολιτικών αντιπάλων, από το υπουργείο Υγείας και από την αξιωματική αντιπολίτευση.




Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης προτίθεται να μειώσει τη φαρμακευτική δαπάνη. Η χρονιά φέτος θα κλείσει στα 2,37 δις. ευρώ ενώ το 2014 στα 1,9. Μια παρένθεση εδώ: ο υπουργός δεν αναφέρεται στην ελληνική φαρμακοφαγία, δηλαδή στην αμετροέπεια της αγοράς σκευασμάτων που εν πολλοίς καταλήγουν στα σκουπίδια. Αναφέρεται μόνο στις λιανικές τιμές των φαρμάκων συγκριτικά με τα αντίγραφά του.



Στην επιθεώρηση που παίζεται επί πολιτικής σκηνής ο Αδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει ένα ρόλο. Λέει ότι θα φέρει φθηνότερα φάρμακα, άρα θα σώσει την οικονομία. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι το φτηνό φάρμακο σώζει την οικονομία αλλά ως αναξιόπιστο σκοτώνει τον ασθενή. 
  
Ο Γεωργιάδης ανταπαντά πως ο Τσίπρας εξυπηρετεί τους βιομηχάνους και ότι το κομματικό ραδιόφωνο εισπράττει διαφήμιση από αυτούς. 

Η εφημερίδα «Αυγή» δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Πολιτική τιμών υπέρ των πολυεθνικών προωθεί ο Γεωργιάδης» ενώ ο Γεωργιάδης λέει ότι οι πολυεθνικές τον υβρίζουν προσωπικά.



Το σκηνικό της ηθελημένης ασάφειας αφήνει να περιπέσουν ορισμένες παράμετροι:
Η περίφημη «φαρμακοβιομηχανία» δεν είναι μια, κάποιοι παράγουν πρωτότυπα, κάποιοι γενόσημα, κάποιοι και τα δυο. Δεν υπάρχει πολιτική απόφαση που να τους χαροποιήσει όλους.  

Από την όλη πολιτική αντιπαράθεση σαφώς δεν προκύπτει απάντηση στα ερωτήματα που αφορούν την ασφάλεια των ασθενών ούτε λαμβάνονται μέτρα για τον έλεγχο της παραγωγής_ έστω για να σταματήσουν οι φήμες ότι καθείς θα ανακατεύει ζάχαρη με γύψο και θα το πουλάει για φάρμακο.



Ένα ακόμη κενό αφορά την τελική λιανική τιμή των αντιγράφων. Δεν έχει εξηγηθεί πως το γενόσημο, το οποίο διατίθεται στο 80% της τιμής του πρωτότυπου θα κοστολογηθεί στο 50% απλά και μόνο επειδή ο Αδωνις βάρεσε το χέρι στο τραπέζι. 

Ούτε έχει αξιολογηθεί η προθυμία κάποιων εταιριών να μειώσουν τις τιμές αρκεί να μην μειωθεί η ποσότητα της κατανάλωσης.  




Με όλη αυτή τη θολούρα δεν καταλαβαίνουμε ούτε ποιον συμφέρουν τα γενόσημα ούτε αν είναι επικίνδυνα. 


Δεν καταλαβαίνουμε ούτε ποιος «τα παίρνει» εντέλει από τους φαρμακοβιομήχανους. 

Ολη η συζήτηση γίνεται επί τούτου, για να σπιλωθούν υπολήψεις και όχι για να διαφωτιστούν οι πολίτες.   

Δεν υπάρχουν σχόλια: