"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TOYΡΚΙΑ: Κρίση στις σχέσεις Αγκυρας Καίρου

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση έδωσε το Σάββατο εντολή να απελαθεί άμεσα ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Κάιρο, στον απόηχο των δηλώσεων Ερντογάν ότι «η αιγυπτιακή κυβέρνηση καταπιέζει τους ισλαμιστές». 

Λίγο αργοτέρα, και η Αγκυρα χαρακτηρίσε «ανεπιθύμητο» τον αιγύπτιο πρέσβη.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να σεβαστεί «ποτέ» τους κυβερνώντες που τοποθέτησε ο αιγυπτιακός στρατός, μετά την απέλαση του τούρκου πρεσβευτή από την Αίγυπτο.
«Δεν πρόκειται να σεβαστώ ποτέ εκείνους που ανήλθαν στην εξουσία με πραξικόπημα», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους. «Δεν σεβόμαστε ποτέ εκείνους που δεν σέβονται τα κυρίαρχα δικαιώματα των λαών», πρόσθεσε.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι διμερείς σχέσεις διανύουν φάση έντασης, δεδομένου ότι ήδη τον δεκαπενταύγουστο είχε ανακληθεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις ο αιγύπτιος πρεσβευτής στην Αγκυρα, ο οποίος, μετά την νέα τροπή σήμερα στις διμερείς σχέσεις, γνωστοποιείται ότι αποκλείεται προς το παρόν να επανέλθει στην πρεσβεία της Αιγύπτου στην Αγκυρα.

Παράλληλα, το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, που εξέδωσε την επίσημη ανακοίνωση γιά την απέλαση του τούρκου πρέσβη από το Κάιρο, ανέφερε συγχρόνως ότι «εφεξής οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις υποβαθμίζονται» σύμφωνα δε με τις πρώτες δημοσιογραφικές πληροφορίες οι σχέσεις θα γίνονται σε επίπεδο, μόνον, ακολούθου.

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου κάνει λόγο για απαράδεκτη τουρκική ανάμιξη στις αιγυπτιακές εσωτερικές υποθέσεις, σχολιάζοντας τις αιχμηρές δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού για την συμπεριφορά των αιγύπτιων κυβερνώντων έναντι των ισλαμιστών μετά τις 3 Ιουλίου, οπότε ανατράπηκε από τους στρατιωτικούς ο αιγύπτιος ισλαμιστής πρόεδρος Μόρσι.

Μάλιστα, αυτή η «απαράδεκτη τουρκική ανάμιξη» στο επίσημο ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών στο Κάιρο χαρακτηρίστηκε ως «πρόκληση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: