"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Kalamata, we have a problem


Η Φώφη Γεννηματά απάντησε στον Βασίλη Καπερνάρο με τη σοβαρότητα που αρμόζει στην ερώτησή του. Ναι, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξετάζει με τη δέουσα προσοχή, το ενδεχόμενο μετατροπής του αεροδρομίου Καλαμάτας σε διαστημικό κέντρο εκτόξευσης πυραύλων για τουριστικούς σκοπούς. Έτσι η Μεσσηνία, δεν θα θεωρείται, απλώς, παραμεθόριος. Θα είναι και το τελευταίο σύνορο της γης, χαρακτηριστικό που, όπως αντιλαμβάνεστε, αλλάζει πολλά.

Το σχέδιο δε, δύναται να επεκταθεί και σε πιο φιλόδοξες εφαρμογές. Ας πούμε η Καλαμάτα δεν θα είναι μόνο σημείο αναχώρησης διαστημικών ταξιδιωτών. Μπορεί να γίνει και σημείο υποδοχής ταξιδιωτών από το διάστημα, όχι απαραιτήτως γήινων. Διότι αν το δούμε εντελώς αντικειμενικά, δεν υπάρχει καλύτερο σημείο για να αρχίσει την περιήγηση του στη γη, ένα νοήμον πλάσμα από άλλους κόσμους. Ήλιος, θάλασσα, λάδι και μία γνωριμία που θα του ανοίξει πόρτες σε όλον τον πλανήτη.

Βέβαια δεν αποκλείεται το σχέδιο να έχει συμβολικές ή μεταφορικές διαστάσεις. Πράγματι, η μεσσηνιακή γη βγάζει προϊόντα που αν τα καπνίσεις, όντως υπάρχει η περίπτωση να δεις αστεράκια, να εκτοξευθείς στο διάστημα, να βρεθείς σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας-το Κανάβεραλ, προέρχεται από το κανναβούρι.
Και τώρα ας πάμε λίγο πιο κάτω από την πλάκα: 

Ναι, υπάρχει η διάθεση από ορισμένους ομογενείς με καταγωγή από τη Μεσσηνία να βάλουν χρήματα, να δημιουργήσουν συνεργασίες και να τρέξουν ένα σχέδιο που ίσως οδηγήσει, στο βαθύ μέλλον, στην ανάδειξη του αεροδρομίου σε διαστημικό κέντρο
Θεωρητικά γίνεται. Πρακτικά;  
Δύσκολο, αφού διαστημικό κέντρο κατασκευάζεται και στο Άμπου Ντάμπι. Και, όπως μου εξηγεί άνθρωπος που τα παρακολουθεί, αυτά τα πράγματα δεν γίνονται με απλές επεκτάσεις ενός αεροδρομίου, ενώ η συμμετοχή του δημοσίου θα πρέπει να είναι θηριώδης.  
Θα μπορούσε να είναι ένα ενδιαφέρον σχέδιο για άλλη χώρα, σε άλλον χρόνο. 
Θυμηθείτε που κατέληξε η κουβέντα για τη δημιουργία πίστας F1 στο Ελληνικό ή και στη Βοιωτία.  
Διαστημικό κέντρο στη χώρα που ακόμα και σήμερα πνίγονται από μία βροχή; 
Kalamata, we have a problem

Δεν υπάρχουν σχόλια: