"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Ο βρετανικός «εμφύλιος»


Σε ευθεία αντιπαράθεση βρίσκονται ευρωσκεπτικιστές και φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στη Μεγάλη Βρετανία, με αντικείμενο τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε

Η εκδήλωση της πρόθεσης του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους με τους οποίους η Μεγάλη Βρετανία θα παραμένει μέλος της Ε.Ε. και να διεξάγει δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της χώρας στην Ε.Ε., εφόσον επανεκλεγεί το 2015, έχει προκαλέσει φόβους ότι η χώρα μπορεί να εγκαταλείψει την Ε.Ε.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη διαμάχη έχει λάβει πλέον τέτοιες διαστάσεις που κρίθηκε αναγκαίο να αναλάβει δράση το λόμπι βρετανικών επιχειρήσεων για να στηρίξει την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε.

Τον προηγούμενο μήνα, ο δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι μια πιθανή αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. θα προκαλέσει την έξοδο διεθνών τραπεζών και θα ζημιώσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος ισοδυναμεί με το 10% του ΑΕΠ της.

Στην ετήσια διάσκεψη της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Επιχειρήσεων παρουσιάστηκε έκθεση 180 σελίδων όπου αναλύονται τα οφέλη της παραμονής της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε., τα οποία είναι πολύ σημαντικότερα από το κόστος παραμονής.


Η έκθεση εκτιμά πως το 4%-5% του βρετανικού ΑΕΠ συνδέεται άμεσα με την ιδιότητα μέλους της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε., ενώ οι βρετανικές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι είναι καλύτερη η συμμετοχή στην Ε.Ε. και καλούν τους πολιτικούς «να τη μεταρρυθμίσουν εκ των έσω».

Θέση του Σίτι είναι ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιβιώσει εκτός Ε.Ε., αλλά καμία από τις εναλλακτικές δεν προσφέρει κάτι καλύτερο», αποσαφηνίζοντας ότι «δεν γίνεται να καταλήξουμε στο περιθώριο του μεγαλύτερου εμπορικού συνασπισμού στον κόσμο».

Επίσης, έχει υπολογιστεί ότι περίπου 50 χιλιάδες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να κλείσουν άμεσα αν η Μ. Βρετανία εγκαταλείψει την Ε.Ε., θέτοντας σε κίνδυνο 1,5 εκατ. θέσεις εργασίας. Συγχρόνως, το 5% των μικρών επιχειρήσεων, το 8% των μεσαίων και το 9% των μεγάλων επιχειρήσεων δήλωσαν ότι θα κλείσουν αν η Μ. Βρετανία αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Πάντως, οι εξελίξεις είναι ραγδαίες σχετικά με ενδεχόμενο «Brexit», καθώς η αρμόδια βρετανική Επιτροπή για τα ζητήματα που αφορούν στα δημοψηφίσματα έχει ήδη καλέσει το Βρετανικό Κοινοβούλιο να λάβει σοβαρά υπόψη την πιθανή άγνοια που μπορεί να υπάρχει μεταξύ των Βρετανών σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε., όταν θα αποφασίσει τον τρόπο διατύπωσης της ερώτησης για το δημοψήφισμα.


Η εν λόγω επιτροπή δοκίμασε το ακόλουθο ερώτημα σε Βρετανούς πολίτες:  
«Πιστεύετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να είναι μέλος της Ε.Ε.;». 

 Η έρευνα έδειξε ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες δεν γνώριζαν αν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επί του παρόντος μέλος της Ε.Ε., άγνοια που ενδέχεται να δημιουργήσει τον κίνδυνο παρανοήσεων.

Η επιτροπή πρότεινε λοιπόν να διεξαχθεί το ενδεχόμενο δημοψήφισμα με την ακόλουθη ερώτηση: «Πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ε.Ε.;».

Ερώτημα παραμένει η στάση της Ε.Ε., η οποία θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι κάποια στιγμή θα εγκαταλείψει τη «σιγήν ιχθύος» και θα περάσει στην αντεπίθεση, θέτοντας το Λονδίνο προ των ευθυνών του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: