"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΠΑΙΔΕΙΑ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Τα εξάμηνα της ντροπής


Με τροπολογία του Υπουργού, μάλλον, το εξάμηνο στα πανεπιστήμια δε χάνεται. Οι φοιτητές θα έχουν δικαίωμα να δώσουν τις εξετάσεις τους όλες μαζί… και μάλιστα σε κύκλους «προοδευτικών» καθηγητών διέρρευσε πως θα απολαύσουν και ιδιαίτερης ευνοϊκής μεταχείρισης. Παράλληλα, βρίσκεται σιγά-σιγά, τρόπος να μη μετακινηθούν τόσοι πολλοί διοικητικοί υπάλληλοι, μολονότι χαλάει ο κόσμος από τον Σεπτέμβριο για το θέμα.

Σε τέτοιες φάσεις νεποτισμού, αμοραλισμού, κυνισμού και δεν ξέρω κι εγώ, πόσους άλλους «–ισμούς» να αναφέρω, με πιάνει εκείνο το συναίσθημα του υπηκόου αυταρχικών καθεστώτων που οι ινστρούκτορες υποτιμούν συνεχώς τη νοημοσύνη του.  

Είναι οι περιπτώσεις, όπου η κουτοπόνηρη εξουσία αδιαφορεί εντελώς για τους αδύναμους και «κόπτεται» απευθείας για τους «πελάτες» που διαθέτουν την ισχύ να της δημιουργήσουν πρόβλημα. Αίρονται ενδοιασμοί, ντροπές και ήθος, απέναντι στη σκεπτόμενη κοινωνία και επιβάλλεται η μακιαβελική ηθική του πολιτικού κέρδους.

Αλλά η οργή ξεχειλίζει κυρίως, για την ποιότητα των αντιπροσώπων μας, σ΄ αυτό το φιάσκο που οι πονηροί ονόμασαν κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αναρωτιέμαι πώς γίνεται ένας Υπουργός, αριστούχος μαθητής, με 13 χρόνια καριέρας σε αμερικάνικα πανεπιστήμια, με επιστημονικό έργο και τόσες περγαμηνές, να επιστρέφει στην «μπανανία» και να παραδίνεται τόσο εύκολα στην κακοδιοίκηση, στην ανασφάλεια και στον πολιτικό αηθισμό. Μου είναι επίσης ακατανόητο πώς θα συναινέσουν στο κουτσούρεμα του εξαμήνου, τόσοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που το επιστημονικό τους έργο και οι παραδόσεις τους θεωρούνται πάρεργο, έναντι του «φετιχισμού» των εξετάσεων. Αξίζει εδώ να αναφέρω ότι πέντε καθηγητές της Νομικής έκαναν διαλέξεις στους φοιτητές τους εκτός πανεπιστημίου, στο θέατρο Διάνα, για να συμπληρώσουν μαθήματα…

Νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία σε διδάσκοντες και φοιτητές να αντιδράσουν. Θεωρώ ότι είναι πολύ καίριο σημείο να αποδειχτεί ότι υπάρχουν δυνάμεις υγιούς αντίστασης στον αυταρχισμό της μειοψηφίας εξουσιών και συμφερόντων:  
Ας μη δεχτούν οι καθηγητές να κάνουν τις εξετάσεις. Ας μη συμμετάσχουν οι φοιτητές. Ας δοθεί μια ηχηρή απάντηση στο πελατειακό κράτος που εμπαίζει συνεχώς τους πολίτες του με ψέματα και κουτοπονηριές. Γιατί μου φαίνεται φαιδρό και εξευτελιστικό για την αξιοπρεπή πανεπιστημιακή κοινότητα να δεχθεί ότι το επιστημονικό της αντικείμενο και η ακαδημαϊκή της κουλτούρα περιορίζεται στο εξετασιοκεντρικό σύστημα της απαξίωσης.

Μακάρι να βρεθούν δυνάμεις που θα υποστηρίξουν μια δυναμική κίνηση να οριστικοποιήσει το ήδη χαμένο εξάμηνο. Αν είναι να βγει μια δυνατή φωνή κι ένα δίδαγμα για το μέλλον, χρειάζεται θυσία, οδύνη και ματαίωση. Μόνο έτσι θα περάσει στη συνείδηση όλων (φοιτητών, καθηγητών και κοινής γνώμης) ότι αυτή η γελοία φάρσα που εκτυλίσσεται εδώ και μήνες έχει επίπτωση στο ήθος και στη δημοκρατία. Διαφορετικά, αν επικρατήσει η σκοπιμότητα και o καιροσκοπισμός, όλοι θα καταλήξουν συμμέτοχοι στη χυδαιότητα και στον εκβιασμό των μετρίων.

Το εξάμηνο χάθηκε και δεν πρόκειται να αναπληρωθεί πάρα μόνο στα φοιτητικά αμφιθέατρα. Η υποκρισία και η έλλειψη αιδούς δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να διογκώνουν την ηθική εξαθλίωση και τον επαρχιωτισμό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: