"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


AΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ: Νέα ισλαμιστική οργάνωση τύπου Αλ Κάιντα στις χώρες της Αραβικής Άνοιξης

Ξαφνικά, αυτό το φθινόπωρο, το όνομά τους, Ανσάρ Αλ Σαρία  έγινε σχεδόν οικείο, προβεβλημένο από τον Τύπο μετά τις επιθέσεις, μερικές φορές θανατηφόρες σε πολλές αμερικανικές πρεσβείες κατόπιν της διάδοσης του ισλαμοφοβικού έργου με τίτλο «Η αθωότητα των μουσουλμάνων».  Σε διάστημα μόλις μερικών μηνών, το 2001, τουλάχιστον σε τέσσερις χώρες που ενεπλάκησαν στην «Αραβική Άνοιξη» και άλλαξαν καθεστώς, στην Τυνησία, την Αίγυπτο, την Υεμένη, τη Λιβύη, προέκυψαν ομάδες βαπτισμένες με  το ίδιο όνομα, που κινούνταν με ένα και μοναδικό, κοινό στόχο: την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού κράτους στις χώρες που είχαν απελευθερωθεί από τη δικτατορία.

Ποιοι είναι αυτοί οι «παρτιζάνοι του κορανικού νόμου»;
 
Μια νέα τάση  που αναδύεται  στον κόσμο του τζιχαντισμού ή μια μετάλλαξη της Αλ Κάιντα; 
Η αμφιβολία  γεννήθηκε μετά την ανακάλυψη σε έγγραφα που βρήκαν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις  στο σπίτι όπου σκοτώθηκε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν, στην πόλη Αμπόταμπαντ του βορείου Πακιστάν, όπου ο πρώην ηγέτης της Αλ Κάιντα αναρωτιόταν αν υπήρχε νόημα να αλλάξει το όνομα της οργάνωσής του. μάλιστα την μεγάλη λίστα που επεξεργαζόταν ο Λάντεν υπήρχε και το όνομα Ανσάρ Αλ Σαρία.

Οι σύνδεσμοι ανάμεσα στους παρτιζάνους της Σαρία και την Αλ Κάιντα είναι ξεκάθαροι μόνο στην Υεμένη, όπου έχουν διαπιστωθεί από το 2011.

Παρόλο που και οι διάφορες οργανώσεις υπό το όνομα Ανσάρ Αλ Σαρία έχουν τον ίδιο σκοπό και διατηρούν δεσμούς μεταξύ τους - πράγμα που αρνούνται όμως- είναι σχετικά αυτόνομες και δεν δεν διαθέτουν ηγέτη ή κάποια αρχή που να τις διέπει.  Όπως είναι φυσικό, κάποιες ηγετικές μορφές έχουν αναδυθεί, παραμένουν όμως σε τοπικό επίπεδο.

Καμία από αυτές τις ομάδες επίσης, δεν λειτουργεί με βάση το μοντέλο που προώθησε η Αλ Κάιντα, δηλαδή αυτό της κήρυξης του τζιχάντ, του ιερού πολέμου εναντίον των απίστων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Αναπτύσσουν παγκόσμιο λόγο, αλλά ενεργούν σε τοπική κλίμακα.



Άτομα που έχουν βγει από την φυλακή ή έχουν επιστρέψει από την εξορία,  τα  «στελέχη» της Ανσάρ Αλ Σαρία έχουν αποφασίσει να επενδύσουν εκ νέου ο καθένας στη χώρα του για να εφαρμοστεί εκεί ο νόμος του Κορανίου, βοηθούμενοι όπως πιστεύουν από το γεγονός της ανόδου ισλαμιστικών κυβερνήσεων.

Παντού, οι παρτιζάνοι της Σαρία έχουν αναμειχθεί στην τοπική πολιτική ζωή, φτάνοντας μέχρι το σημείο να διοργανώσουν και συνέδριο, τον Μάιο στην πόλη Κερούν της Τυνησίας.

Για να κάμψουν όμως τις αμφιβολίες των συμπολιτών τους, αναλαμβάνουν και κοινωνικό ρόλο. Στην Υεμένη, παρέχουν νερό, ηλεκτρισμό και εξασφαλίζουν την τάξη.  Στην Τυνησία, βοηθούν τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μεταφέροντας μάλιστα ζωντανά και φυσικό αέριο ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα χωριά.

Περισσότερο ή λιγότερο ιεραρχημένες, οι επιμέρους ομάδες απαρτίζονται από μερικές εκατοντάδες ή μερικές χιλιάδες άτομα και προσελκύουν μέλη που είναι ως επί το πλείστον νεαρά άτομα μέσω των ενεργειών τους (διαδηλώσεις, επιθέσεις σε σημεία πώλησης αλκοόλ)
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: