"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Αποκάλυψη - Βόμβα δικαιώνει Σερβία και Μιλόσεβιτς. Oι μυστικές υπηρεσίες της Σόφιας και ΟΧΙ ο Μιλόσεβιτς πίσω απο το "Σχέδιο Πέταλο" που "νομιμοποίησε" τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Σερβία το 1999 . Εκθετο το ΝΑΤΟ για τον "ανθρωπιστικό πόλεμο"


Εργο των βουλγαρικών μυστικών υπηρεσιών και ενδεχομένως όχι του ίδιου του Μιλόσεβιτς, όπως είχε εμφανιστεί, υπήρξε το διαβόητο «Σχέδιο Πέταλο» για εθνοκάθαρση από τους Σέρβους στο Κόσοβο, το οποίο η Δύση επικαλέστηκε για να νομιμοποιήσει τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς το 1999 και τη βίαιη απόσχιση της μέχρι τότε σερβικής επαρχίας.

Το αποκάλυψε η τότε υπουργός Εξωτερικών και νυν ευρωβουλευτίνα, Ναντέζνα Μιχαΐλοβα, δίνοντας νέα διάσταση στη συζήτηση για το εάν η αποτροπή μιας απειλούμενης ανθρωπιστικής καταστροφής υπήρξε η πραγματική αιτία της στρατιωτικής επέμβασης των Δυτικών στην κρίση του Κοσόβου και κυρίως εάν αυτή στηρίχθηκε σε πραγματικά δεδομένα.

Η κ. Μιχαΐλοβα ανέφερε προχθές στη βουλγαρική τηλεόραση ότι η ίδια έδωσε στον τότε υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ αντίγραφο του σχεδίου, το οποίο η τότε κυβέρνηση του Βερολίνου δημοσιοποίησε, στην προσπάθειά της να κατευνάσει τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης της χώρας της αλλά και του Κοινοβουλίου.

Το πλέον ενδιαφέρον ίσως είναι ο ισχυρισμός της ότι η Σόφια παρέδωσε το υλικό δίχως να είναι βέβαιη για τη γνησιότητά του!

Μιλώντας στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ που γύρισε η τηλεόραση της χώρας της με θέμα «Η κρυφή ιστορία της “Επιχείρησης Πέταλο”», η τότε υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας είπε μεταξύ άλλων:

«Το “Σχέδιο Πέταλο” περιήλθε στην κατοχή της κυβέρνησής μας και εγώ το έδωσα στον τότε ομόλογό μου Γιόσκα Φίσερ. Εφτασε στα χέρια μας με τη μορφή πληροφοριών των μυστικών μας υπηρεσιών και αποφασίσαμε να το δώσουμε στους συμμάχους μας του ΝΑΤΟ. Το κάναμε γιατί θεωρούσαμε υποχρέωσή μας να τους βοηθήσουμε, και αυτό, παρά τις αντιρρήσεις των μυστικών υπηρεσιών μας που προέβαλαν ενστάσεις, καθώς δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τη γνησιότητά του...».

Η κ. Μιχαΐλοβα δεν διευκρίνισε πότε ακριβώς παρέδωσε τον φάκελο με τις πληροφορίες περί του σχεδίου, όμως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Βελιγραδίου υποστήριξαν ότι αυτό έγινε δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη στις 24 Μαρτίου του 1999 των βομβαρδισμών.

Η γνωστοποίηση, ωστόσο, του σχεδίου με την επωνυμία «Πέταλο» έγινε στις αρχές Απριλίου του 1999 από τον υπουργό Αμυνας της Γερμανίας Ρούντολφ Σάρπινγκ και ενώ η κυβέρνησή του δεχόταν έντονες επικρίσεις από τη γερμανική κοινή γνώμη για τη συμμετοχή του Βερολίνου στη στρατιωτική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία.

Δυτικός κυνισμός
Οι ισχυρισμοί της γερμανικής κυβέρνησης για την ύπαρξη σχεδίου του Μιλόσεβιτς για τη βίαιη εκδίωξη των Αλβανών από το Κόσοβο, το οποίο είχε διαψεύσει από την πρώτη στιγμή η σερβική πλευρά, ενίσχυσε την επιχειρηματολογία των Δυτικών περί «ανθρωπιστικού πολέμου», με τον τότε εκπρόσωπο Τύπου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες να δηλώνει ότι ο κ. Σάρπινγκ έκανε «good job», προσθέτοντας με δόση κυνισμού πως «αν χάναμε την κοινή γνώμη στη Γερμανία, θα τη χάναμε σε ολόκληρη τη Συμμαχία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: