"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: H M.Bρετανία αγκαλιάζει όλο και πιο δυνατά την Κίνα. Συμφωνία των δύο χωρών μετατρέπει το Σίτι σε κόμβο συναλλαγών σε γουάν

Σε μια απόπειρα να απομακρυνθεί η Βρετανία από την κλιμακούμενη κρίση στην Ευρωζώνη, αλλά και επικείμενες μεταρρυθμίσεις στον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Οσμπορν, ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με την Κίνα. Με μια κίνηση που συμβολίζει τη στροφή της Βρετανίας στην Ασία, ο κ. Οσμπορν επιβεβαίωσε ότι κατέληξε με το Πεκίνο σε συμφωνία που θα αναγάγει το Σίτι του Λονδίνου στον κόμβο συναλλαγών σε γουάν, πλην, ασφαλώς, της ίδιας της Κίνας.

Οι Κινέζοι θα διατηρούν ανοιχτές τις πλατφόρμες διαπραγμάτευσης τίτλων και αξιών στο Χονγκ Κονγκ πέντε ώρες περισσότερες του καθιερωμένου ωραρίου, επιτρέποντας την περαίωση συναλλαγών σε γουάν με το Σίτι του Λονδίνου. Οι συναλλαγές αυτές υπολογίζεται ότι μπορεί να αυξήσουν κατακόρυφα τον τζίρο του Σίτι.

Το Σίτι είναι το δεύτερο μεγαλύτερο κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο μετά τη Wall Street και το κορυφαίο στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τη Φρανκφούρτη και το Παρίσι. Με τη συμφωνία αυτή επιβεβαιώνεται, ουσιαστικά, το κύρος του Σίτι σε μια περίοδο που η Γαλλία και η Γερμανία πιέζουν για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα περιορίσουν την επιρροή του στις διεθνείς αγορές.

Συν τοις άλλοις, το Σίτι έπρεπε να εξερευνήσει τρόπους για να αντισταθεί σε αλλαγές που προωθούνται στο θεσμικό πλαίσιο του εγχώριου χρηματοπιστωτικού κλάδου. Αναφερόμαστε, ειδικά, στον στόχο της βρετανικής κυβέρνησης να διαχωρίσει την επενδυτική από τη λιανική τραπεζική, μια προοπτική που δυσαρεστεί τους τραπεζικούς παράγοντες της χώρας, διότι θέτει αυστηρά όρια στη διαχείριση κεφαλαίων. Μάλιστα, αρκετά τραπεζικά στελέχη είχαν απειλήσει τη βρετανική κυβέρνηση ότι θα μεταφέρουν την έδρα των ομίλων τους στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας.

Ανάλογες μεταρρυθμίσεις, όμως, προωθούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίες εάν υλοποιηθούν τότε οι ασιατικές αγορές δεν θα απολαμβάνουν πλεονεκτικότερη θέση. Σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times αναφέρεται ότι το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB) ετοιμάζει δριμεία επίθεση στην αποκαλούμενη «σκιώδη τραπεζική». Με επίκεντρο τους τραπεζικούς κολοσσούς σαν τη Lehman Brothers, που εάν οδηγηθούν στη χρεοκοπία κινδυνεύουν να συμπαρασύρουν στον γκρεμό ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό σύστημα, το FSB προχωρεί σε μια σειρά προβλέψεων για να αποτραπεί κάτι τέτοιο. Οι «ζωντανές διαθήκες» είναι μια από αυτές, όπου απαιτείται να προϋπάρχουν σχέδια για μια τακτική χρεοκοπία, προκειμένου να περιοριστούν οι «παράπλευρες απώλειες» στις αγορές από την κατάρρευση ενός κολοσσού.

Μία ακόμη πρόβλεψη είναι, όπως αναφέραμε παραπάνω, η σκιώδης τραπεζική, όπου πραγματοποιούνται συναλλαγές εξωχρηματιστηριακών παραγώγων, συνολικής αξίας δισεκατομμυρίων, ακόμη και τρισεκατομμυρίων. Κανόνες για τη ρύθμιση αυτών των αγορών δρομολογούνται ήδη σε ΗΠΑ και Ε.Ε.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: