"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΗΠΑ: Αλλάζει αμυντικό δόγμα και μεταθέτει το κέντρο βάρους από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε χθες το Πεκίνο στην Ουάσιγκτον, με αφορμή την ανακοίνωση του νέου αμυντικού δόγματος των ΗΠΑ, την Παρασκευή, που φέρεται να μεταθέτει το κέντρο βάρους της αμερικανικής αμυντικής προσπάθειας, από την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, στην Ασία.

«Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα επιλέξουν να αντιμετωπίσουν την Κίνα και τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις με αντικειμενικό και λογικό πνεύμα και ότι η Ουάσιγκτον θα είναι προσεκτική στα λόγια και στις πράξεις της. Επιθυμούμε επίσης η Ουάσιγκτον να πράξει περισσότερα με στόχο την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών και των στρατών τους», δήλωσε χθες ο Γκενγκ Γιανγκσέν, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Αμυνας στο Πεκίνο.

Το νέο αμυντικό δόγμα της κυβέρνησης Ομπάμα προβλέπει την ενίσχυση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ασία, σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της κινεζικής επιρροής στην ευρύτερη περιοχή, ενώ την ίδια στιγμή το Πεντάγωνο θα επιδιώκει τον επαναπατρισμό σημαντικού αριθμού Αμερικανών στρατιωτών από βάσεις σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Στόχος των επιτελών του Πενταγώνου είναι έτσι η διατήρηση μεγάλων βάσεων σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα, αλλά και η ανάπτυξη αυτόνομης δύναμης ταχείας επέμβασης των πεζοναυτών –μαζί με αεροπλανοφόρο και αεροσκάφη– στα Βόρεια Εδάφη της Αυστραλίας.

Το νέο στρατηγικό δόγμα θα αποσκοπεί στην πρόληψη επεκτατικών κινήσεων από την Κίνα στον δυτικό Ειρηνικό ή ακόμη και στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης ιρανικής απόπειρας διακοπής της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.

Την αμερικανική στρατηγική καταδίκασε χθες και το υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου, υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ασία βασίζεται σε εσφαλμένη εκτίμηση των ΗΠΑ περί δήθεν εκσυγχρονισμού των κινεζικών αμυντικών υποδομών. «Οι κατηγορίες που εξαπολύονται κατά της Κίνας είναι αβάσιμες και θεμελιωδώς ανέφικτες. Η Κίνα παραμένει προσηλωμένη στην οδό της ειρηνικής ανάπτυξης και της ανεξάρτητης και ειρηνικής εξωτερικής πολιτικής», είπε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Λιου Ουεϊμίν.

Παρά την αυστηρή στάση, που μοιάζει να υιοθετεί το Πεκίνο απέναντι στο νέο αμερικανικό αμυντικό δόγμα, Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η πολιτική προσέγγισης και σύσφιγξης των σχέσεων, που ευαγγελίζεται ο πρόεδρος Χου Τζιντάο, θα συνεχιστεί και υπό τον διάδοχό του, Χσι Τζινπίνγκ.

Από τη μεριά του, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λίον Πανέτα καθησύχασε χθες τους συμπατριώτες του για τις αμυντικές περικοπές, ύψους 487 δισ. δολαρίων, λέγοντας: «Η Αμερική παραμένει η σημαντικότερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο και κανείς δεν θα πρέπει να τα βάλει μαζί μας για τον λόγο αυτό. Κάποιοι στον κόσμο θεωρούν ότι βρισκόμαστε σε παρακμή ως έθνος και ως στράτευμα. Ας μη βασιστούν στην εντύπωση αυτή, γιατί σφάλλουν οικτρά».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: