"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΣΚΟΠΙΑ: Επανεκκίνηση για Σκοπιανό με κινητικότητα Νιμιτς

Της Δωρας Aντωνιου

Να προσδώσει εκ νέου δυναμική στη διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας της γείτονος θα επιδιώξει, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς. Η διαδικασία για περισσότερο από ένα χρόνο βρίσκεται σε τέλμα. Η τελευταία συνάντηση των διαπραγματευτών των δύο πλευρών, πρέσβεων Αδαμάντιου Βασιλάκη και Ζόραν Γιόλεβιτς, με τον κ. Νίμιτς, πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Φεβρουάριο στη Νέα Υόρκη. Στο μεσοδιάστημα, ο ειδικός μεσολαβητής είχε ορισμένες επαφές με Αθήνα και Σκόπια, με σημαντικότερες αυτές στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, χωρίς, όμως, να προκύψει κάτι ουσιαστικό.

Οπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, στις συναντήσεις που θα έχει στις 16 και 17 Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη με τους κ. Βασιλάκη και Γιόλεβιτς, ο κ. Νίμιτς θα επιχειρήσει μια καταγραφή των δεδομένων και των διαθέσεων των δύο πλευρών αυτήν τη στιγμή, προκειμένου να αποφασίσει τις περαιτέρω κινήσεις του. Εάν διαγνώσει ότι υπάρχει ουσιαστική διάθεση διαπραγμάτευσης, θα πρέπει να αναμένουμε μεγαλύτερη κινητικότητα προσεχώς. Πάντως, εξακολουθούν να ισχύουν οι προϋποθέσεις που ο ειδικός μεσολαβητής είχε θέσει στο παρελθόν: μόνον εφόσον διαπιστώσει ότι ένα νέο «πακέτο ιδεών» θα συζητηθεί σοβαρά, πρόκειται να προβεί σε μια τέτοια κίνηση, καθώς δεν επιθυμεί να ανοίξει έναν νέο κύκλο συναντήσεων μόνο και μόνο για να φαίνεται ότι υπάρχει κινητικότητα.

Η Αθήνα διεμήνυσε από την προηγούμενη εβδομάδα προς τον κ. Νίμιτς τη διάθεσή της για συμμετοχή σε έναν νέο κύκλο διαπραγμάτευσης. Η ελληνική πλευρά με αυτό τον τρόπο έστειλε σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια ότι η μόνη διαδικασία, μέσω της οποίας μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας είναι αυτή στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών. Παράλληλα, «απάντησε» στις επαναλαμβανόμενες το τελευταίο διάστημα λεκτικές κορώνες του Σκοπιανού πρωθυπουργού Νικόλα Γκρούεφσκι, ότι η παρούσα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει στην ατζέντα της το θέμα, ενώ ο ίδιος είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να διαπραγματευθεί. Οπως επισημαίνουν πηγές του ΥΠ.ΕΞ., στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα φανεί ποιος συμμετέχει παραγωγικά και ποιος υπονομεύει τη διαδικασία.

Η τελευταία πρόταση που κατέθεσε ο κ. Νίμιτς αφορούσε την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και συνοδευόταν από ένα πακέτο προτάσεων για τα θέματα διαβατηρίων, γλώσσας, εθνικής ταυτότητας και το εύρος χρήσης.

Μετά την προσφυγή της ΠΓΔΜ στη Χάγη, τα Σκόπια υιοθέτησαν παρελκυστική τακτική στη διαπραγμάτευση, περιμένοντας την απόφαση, προκειμένου να καθορίσουν την τακτική τους. Διπλωματικές πηγές εκτιμούν, από τη στάση που τήρησε η πολιτική ηγεσία της γείτονος μετά την έκδοση της απόφασης στις αρχές Δεκεμβρίου, πως πολύ δύσκολα θα προσέλθουν τα Σκόπια στις συναντήσεις υπό τον κ. Νίμιτς με νέο πνεύμα. Και αυτό διότι, όπως φάνηκε από δημόσιες τοποθετήσεις, θα επιχειρήσουν, με επίκληση της απόφασης της Χάγης, να παρακάμψουν το θέμα της ονομασίας στην προσπάθειά τους για ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση. Ωστόσο, τα μηνύματα που λαμβάνει η πολιτική ηγεσία από εταίρους και συμμάχους είναι ότι το θέμα της ονομασίας θα πρέπει να επιλυθεί και ότι οι αποφάσεις που περιλαμβάνουν τη σχετική πρόβλεψη εξακολουθούν να ισχύουν

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: