ΔΙΑΣΤΗΜΑ: «Θησαυρός» οι αττικοί αμφορείς για την Διαστημική Τεχνολογία
Της ΕΡΗΣ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
Ποιος θα φανταζόταν ότι οι υψίστου κάλλους ερυθρόμορφοι και μελανόμορφοι αθηναϊκοί αμφορείς του «χρυσού αιώνα» θα ήταν πολύτιμοι για τη σύγχρονη αεροδιαστημική τεχνολογία;
Κι όμως, η αττική αγγειοπλαστική της περιόδου από τον 6ο έως τον 4ο αιώνα φαίνεται ότι «βάζει τα γυαλιά» στους σύγχρονους επιστήμονες, οι οποίοι προσπαθούν να βελτιώσουν τις θερμικές «ασπίδες» που προστατεύουν τα διαστημικά σκάφη κατά την είσοδό τους στη γήινη ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με την Daily Mail, Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αττικά κεραμικά, ηλικίας 2.500 ετών, όχι μόνο αντέχουν σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και παραμένουν σταθερά από χημική άποψη.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου και του Μουσείου Γκετί, του Εργαστηρίου Εθνικού Επιταχυντή του Στάνφορντ και της αεροδιαστημικής εταιρείας Aerospace Corporation έχουν ξεκινήσει να συνεργάζονται για να κατανοήσουν με τη χρήση ακτίνων Χ πλήρως τη μοριακή δομή αυτών των αρχαιοελληνικών κεραμικών.
Τα περίπου 27.000 κεραμικά πλακίδια που λειτουργούν ως ασπίδα για τα διαστημικά σκάφη θα πρέπει να μπορούν να αντέξουν σε τεράστιες αποκλίσεις της θερμοκρασίας στο διάστημα, από τους 120 έως τους... 1.650 βαθμούς Κελσίου κατά την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα.
Η ακραία αυτή θερμοκρασία, η οποία αναπτύσσεται λόγω τριβής, είναι ικανή να προκαλέσει τήξη των μετάλλων, ωστόσο η αντοχή των πλακιδίων οφείλεται στο οξείδιο του πυριτίου από το οποίο αποτελούνται και που εμποδίζει την εξάπλωση της μεγάλης θερμότητας.
Οι Αμερικανοί επιστήμονες με επικεφαλής τους Μαρκ Ζουρμπούχεν και Κάρεν Τρένταλμαν ανακάλυψαν ότι τα αττικά κεραμικά έχουν επιπλέον την ικανότητα να διατηρούνται σταθερά από χημική άποψη και δήλωσαν ότι η ανάλυση των ιδιοτήτων τους βοηθά στην καλύτερη κατανόηση των σύγχρονων διαστημικών κεραμικών.
«Δεν χρειάζεται κάτι να είναι πολύπλοκο για να είναι εξελιγμένο. Αν μπορούμε να καταλάβουμε την τεχνολογία με την οποία έχουν κατασκευαστεί αυτά τα έργα τέχνης, τότε θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση σε μια εντυπωσιακά ευρεία γκάμα πρακτικών εφαρμογών», δήλωσε η Τρένταλμαν.
ΕΘΝΟΣ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ,
ΔΙΑΣΤΗΜΑ,
ΕΘΝΟΣ,
ΕΠΙΣΤΗΜΗ,
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου