"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


YEMENH: Οι Σαουδάραβες χτίζουν το νέο καθεστώς

Του ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ

Εδώ και μέρες οι Αραβες πολίτες, στο Διαδίκτυο, αλλά και με σχόλια και άρθρα σε πολλές εφημερίδες, φαίνεται πως έχουν λάβει την απόφαση να βοηθήσουν πιο ενεργά τους πολίτες της Υεμένης να ανατρέψουν τον δικτάτορά τους, τον Αλί Αμπντάλα Σάλεχ.

Γιατί;

Πριν από μία εβδομάδα ακριβώς, ιστοσελίδες από την Υεμένη ανέφεραν ότι στο λιμάνι του Αντεν, της Νότιας Υεμένης, «μια παρτίδα όπλων, πυρομαχικών και στρατιωτικού εξοπλισμού που έστειλε η Σαουδική Αραβία, έφτασαν, παρελήφθησαν από στρατιώτες πιστούς στον πρόεδρο Αλί Σάλεχ». Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο πρακτορείο «Yemen Press» ότι μια νέα φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων εστάλη από τη Σαουδική Αραβία. 

Αρχές Σεπτεμβρίου διέρρευσε από το WikiLeaks τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Σαναά, που συντάχθηκε στις 28/10/2007, τέσσερις μέρες μετά τη συνομιλία του πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας David Beasley με έναν συνεργάτη του Σάλεχ, τον Faris Sanabani, ο οποίος είναι προσωπικός γραμματέας του προέδρου και συνεργάτης του γιου του, του Αχμαντ Αλί Σάλεχ. (Δείτε το σχετικό τηλεγράφημα: http://WikiLeaks.org/cable/2007/10/07SANAA1954.html. ) Από το τηλεγράφημα προκύπτει ότι οι Βρετανοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα: «ο γιος είναι ακατάλληλος διάδοχος». Οι Αμερικανοί, όμως, είχαν πληροφορίες που έλεγαν ότι «προετοιμάζεται ο γιος για τη διαδοχή». Οι Βρετανοί όμως έχουν κάνει την εκτίμησή τους, βασιζόμενοι σε πληροφορίες που αποκόμισαν έπειτα από επαφές με στρατηγούς και αξιωματικούς του στρατού του καθεστώτος. Οι Σαουδάραβες όμως γνώριζαν «πολλά» άλλα πράγματα για το σύμμαχό τους και για την Υεμένη από τους Αγγλους και τους Αμερικανούς. Και έτσι είχαν χάσει νωρίτερα την εμπιστοσύνη τους στον Αλί Σάλεχ και αυτό το έμαθαν αρκετοί στο στρατό της Υεμένης.

Πολλές είναι πια οι εκτιμήσεις αλλά και οι πληροφορίες ότι αυτή τη στιγμή η Σαουδική Αραβία, πίσω από το σκιάχτρο του Αλί Σάλεχ, κυβερνάει την Υεμένη. Το βασίλειο των πετρελαίων φαίνεται πως δεν προτίθεται να παραδώσει την «αποτυχημένη χώρα» στα χέρια της Αλ Κάιντα. Η Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με πολλές πηγές, έχει βάσιμες πληροφορίες ότι η Αλ Κάιντα θέλει να μετατρέψει την Υεμένη σε ορμητήριο για την επέλαση των μαχητών της εναντίον του βασιλείου των πετρελαίων και για την ανατροπή των Αλ Σαούδ. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που στηρίζει με όλα τα μέσα το στρατό του Αλί Σάλεχ στον πόλεμό του κατά των νέων της επανάστασης. Γιατί πιστεύει προφανώς πως όσο δυναμώνουν «οι πλατείες της αλλαγής», δυναμώνει και η Αλ Κάιντα, παρότι δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Το βασίλειο των πετρελαίων χτίζει το «νέο καθεστώς» που θα αντικαταστήσει το καθεστώς του Σάλεχ, πριν αυτό ανατραπεί από τις «πλατείες της αλλαγής», και ταυτόχρονα ψάχνει τον αντικαταστάτη του Αλί Σάλεχ, γνωρίζοντας ότι οι «πλατείες» δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε κοινό προσωρινό αντικαταστάτη του Αλί Σάλεχ. 

Βέβαια το χτίσιμο του «νέου καθεστώτος» δεν το ξεκίνησε χθες η Σαουδική Αραβία, ούτε πριν από μερικούς μήνες, αλλά εδώ και τρία χρόνια τουλάχιστον και συγκεκριμένα από τότε που έμαθε ότι τα μετρητά που έστελνε στον Αλί Σάλεχ, για να κάνει επενδύσεις και έργα στην Υεμένη, γέμιζαν θυρίδες τραπεζών στην Ελβετία. Και όταν έμαθαν οι Σαουδάραβες από τους Αμερικανούς ότι ο Σάλεχ τους κατηγορεί, για να κουκουλώσει το σκάνδαλο, ότι στηρίζουν αποσχιστικές τάσεις στην Υεμένη, τότε αποφάσισαν να φτιάξουν μόνοι τους ιδρύματα, οργανώσεις και εταιρείες στην Υεμένη, με τη σύμφωνη γνώμη των Αμερικανών.

Ο σκοπός τους δεν άλλαξε, ήθελαν να κερδίσουν στήριξη από φυλάρχους στην Υεμένη, στο σχέδιο εγκατάστασης ενός «νέου καθεστώτος» που θα κάνει την ίδια δουλειά: να πολεμήσει την Αλ Κάιντα και να εξασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων. Η πολιτική αυτή έρχεται σε κόντρα με τους στόχους των «νέων της επανάστασης» και των «πλατειών», που ανοιχτά είχαν ταχθεί κατά της αμερικανικής ηγεμονίας. Ο στόχος αυτός βρίσκει πολλούς οπαδούς και υποστηρικτές σε πολλές αραβικές χώρες και αυτός είναι ο λόγος που έχουν ξεσηκωθεί για να ενισχύσουν τον αγώνα των πολιτών της Υεμένης.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: