"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Yποδοχή ήρωα απο χιλιάδες λαού στον Ερντογαν

Από την Κίττυ Ξενάκη

Κάθε του φράση κι ένα χάδι στα αυτιά τόσο του μέσου Αραβα όσο και του ψηφοφόρου του στην Τουρκία: «το Ισραήλ πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματα που έχει διαπράξει», «το Ισραήλ δεν έχει να πει τίποτα στον κόσμο για την ειρήνη. Εμείς καθορίζουμε τη στρατηγική και δεν θα ρωτήσουμε κανέναν», «ένα παιδί της Παλαιστίνης που κλαίει στη Γάζα κάνει την καρδιά μιας μάνας στην Αγκυρα να σπαράζει».

Σε ρόλο ηγέτη του αραβικού κόσμου εμφανίστηκε χθες ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το Κάιρο της Αιγύπτου, τον πρώτο σταθμό του στην επονομαζόμενη «περιοδεία της Αραβικής Ανοιξης». Οι περισσότερες τουρκικές εφημερίδες έδωσαν έμφαση στην «υποδοχή ήρωα» που του επιφυλάχθηκε

Δεν έλειψαν όμως και τα βιτριολικά σχόλια από κάποιους αναλυτές: «Κακόμοιροι Αραβες! Πώς θα μπορούσαν να γνωρίζουν ότι ο τύπος που τους δίνει συμβουλές περί δημοκρατίας στην πραγματικότητα τη βλέπει μόνον ως όχημα, ως ένα μέσο επίτευξης των δικών του στόχων;», σχολίασε στην «Τζουμχουριέτ» ο Κιουνεΐτ Αρτσαγιουρέκ.

Η υποδοχή του Ερντογάν στην Αίγυπτο, πάντως, ήταν πράγματι θριαμβευτική. Χιλιάδες κόσμου τον ανέμεναν με πανό στο αεροδρόμιο τη νύχτα της Δευτέρας. Ως «έναν άνδρα τον οποίο θαυμάζει όχι μόνο ένα μεγάλο μέρος της Τουρκίας αλλά και ένα μεγάλο μέρος των Αράβων και των μουσουλμάνων» τον παρουσίασε λίγο αργότερα η οικοδέσποινα ενός δημοφιλούς τηλεοπτικού τοκ σόου. «Ερντογάν, Ερντογάν!», φώναζαν χθες πολλοί συγκεντρωμένοι έξω από την έδρα του Αραβικού Συνδέσμου, όπου ο τούρκος πρωθυπουργός εκφώνησε 30λεπτη ομιλία. Μάλιστα, διακόπηκε πολλές φορές από τα χειροκροτήματα και των αράβων υπουργών Εξωτερικών - των ιδιων που επί Μουμπάρακ απέφευγαν κάθε είδους κριτική απέναντι στο Ισραήλ αλλά τώρα νιώθουν πολύ ευάλωτοι για να μην κολακέψουν τον Ερντογάν.

Πολλοί αναλυτές προέβλεπαν πως ο τούρκος πρωθυπουργός θα αποφύγει από την Αίγυπτο επιθετικές δηλώσεις εναντίον του Ισραήλ διότι η προσωρινή στρατιωτική ηγεσία της χώρας δεν επιθυμεί περαιτέρω επιδείνωση των σχέσεών της με το Τελ Αβίβ. Τελικά, ο Ερντογάν επανέλαβε ήδη γνωστές ατάκες - τη φράση «το Ισραήλ πρέπει να πληρώσει για τα εγκλήματά του… θα του κοστίσουν την τουρκική φιλία», την είχε πρωτοπεί ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
Συνοδεία 200 ανθρώπων, ο Ερντογάν συναντήθηκε με την προσωρινή ηγεσία της Αιγύπτου, είπε όλα τα σωστά λόγια για την «Επανάσταση του Νείλου», υπέγραψε σειρά διμερών συμφωνιών για την ενίσχυση των εμπορικών και ενεργειακών δεσμών, διαφήμισε το τουρκικό μοντέλο ενός δημοκρατικού καπιταλισμού α λα ισλαμικά και συνεχίζει σήμερα την «ηγετική» του περιοδεία στην Τυνησία.

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: