ΗΠΑ: Σουπερ Υπολογιστης (ο "Ναυτίλος") προέβλεψε την Αιγυπτιακή επανάσταση!
Του ΜΙΧΑΛΗ ΜΗΤΣΟΥ
Η είδηση είναι ομολογουμένως εντυπωσιακή: ένας σούπερ υπολογιστής τροφοδοτήθηκε με 100 εκατομμύρια άρθρα και προέβλεψε την επανάσταση στην Αίγυπτο, την οποία δεν είχε καταφέρει να προβλέψει ούτε η CIA! Εντόπισε επίσης το κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν σε ακτίνα μόλις 200 χιλιομέτρων από το σημείο όπου ο ιδρυτής της Αλ Κάιντα βρήκε τον θάνατο. Δικαιούμαστε λοιπόν να συμπεράνουμε ότι με λίγη προσπάθεια ακόμη θα μάθουμε τι θα συμβεί στον κόσμο τους επόμενους έξι μήνες. Κάτι που δεν είναι κατ' ανάγκη καλό, δεδομένου ότι στις προβλέψεις αυτές θα περιλαμβάνεται μοιραία και η σχέση της Ελλάδας με την ευρωζώνη.
Αλλά ας αφήσουμε τις μαύρες σκέψεις και ας επιστρέψουμε στις ικανότητες του Ναυτίλου, όπως ονομάζεται το δημιούργημα του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι Κάλεβ Λιτάρου (photo). Η μέθοδος που ακολούθησε έχει τη βαρύγδουπη ονομασία «automated sentiment mining», την οποία σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσαμε να αποδώσουμε ως «αυτοματοποιημένη αναζήτηση κλίματος». Κι αν κάποιοι εξυπνάκηδες λένε ότι την ιδιότητα αυτή την έχουν οι περισσότερες γυναίκες, θα τους απαντήσουμε ότι καμιά γυναίκα δεν προέβλεψε την εξέγερση της Πλατείας Ταχρίρ, αν και όπως μαθαίνουμε μια γυναίκα - για την ακρίβεια μια 24χρονη Λίβυα - ήταν το πρόσωπο-κλειδί στην επιχείρηση ανατροπής του Καντάφι.
Ομως πάλι ξεφύγαμε από το θέμα μας. Ο Λιτάρου και η ομάδα του χρησιμοποίησαν ως παραμέτρους μερικές λέξεις των άρθρων που είχαν στη διάθεσή τους και που μπορούσαν να περιγράψουν τη διάθεση των πολιτών. Τέτοιες λέξεις ήταν «τρομερό», «φρικτό», «υπέροχο», κ.λπ. Στις αρχές του 2011, λίγες εβδομάδες πριν από την πτώση του Μουμπάρακ, ήταν έτσι φανερό ότι οι τόνοι στην Αίγυπτο ανέβαιναν. Λίγες γνώσεις της Μέσης Ανατολής αν είχαν οι ερευνητές, θα καταλάβαιναν ότι το ποτάμι δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω. Αλλά δεν ήταν αυτή η δουλειά τους. Τώρα καταλαβαίνουν τι θησαυρό είχαν στα χέρια τους.
Θα μπορούσαν λοιπόν να μας ενημερώσουν τι θα συμβεί σε άλλες χώρες όπου σημειώθηκε αναταραχή, όπως η Σαουδική Αραβία ή το Μπαχρέιν; Εδώ τα γραφήματα δεν είναι τόσο σαφή. Κάποια στιγμή ο κόσμος ξεσηκώθηκε, αλλά η οργή του δεν ήταν τόσο μεγάλη ώστε να προκαλέσει την πτώση του καθεστώτος. Ο δρ Λιτάρου υποστηρίζει πάντως ότι οι κυβερνήσεις και οι μυστικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τον Ναυτίλο για να βλέπουν το μέλλον και να κάνουν τους υπολογισμούς τους.
Το κακό είναι ότι η όλη επιχείρηση θα μπορούσε να τιναχθεί στον αέρα από μερικούς κακόβουλους. Ο Τσάρλι Μπρούκερ της «Γκάρντιαν» φαντάζεται, ας πούμε, να αρχίσει μια ομάδα βρετανών αρθρογράφων να χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον «τρομερό, φρικτό, τρομερό, φρικτό, τρομερό, φρικτό», μέχρι να πειστεί το σούπερ κομπιούτερ ότι η πτώση των Τόρηδων είναι θέμα ημερών.
Ή μια ομάδα ελλήνων αρθρογράφων να αρχίσει να εναλλάσσει συστηματικά τις λέξεις «ευρώ» και «υπέροχο», μπας και πείσει ο Ναυτίλος τις Βρυξέλλες να μας λυπηθούν.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΚΟΙΝΩΝΙΑ,
ΜΗΤΣΟΣ,
ΠΑΡΑΔΟΞΑ,
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ,
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου