"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


TURKEY Predicts Alliance With Egypt as Regional Anchors


Το όραμά του για το μέλλον της Mέσης Ανατολής που προβλέπει ότι οι πρώην σύμμαχοι της Τουρκίας, η Συρία και το Ισραήλ, θα περιέλθουν σε βαθύτερη απομόνωση και πως ταυτόχρονα θα αναβαθμιστεί η συνεργασία Τουρκίας - Αιγύπτου, παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε μια ωριαία συνέντευξη λίγο πριν από την αναχώρησή του για τα Ηνωμένα Εθνη όπου θα κυριαρχήσει το ζήτημα της αναγνώρισης ή μη της Παλαιστινιακής Αρχής ως κυρίαρχο κράτος.

Ο κ. Νταβούτογλου θεωρείται ο «αρχιτέκτονας» του νέου δόγματος της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής σύμφωνα με την οποία η Τουρκία «βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων» μιας νευραλγικής περιοχής. Κατηγόρησε το Ισραήλ ως μοναδικό υπεύθυνο για τη ρήξη στις διμερείς σχέσεις και εξαπέλυσε πυρά κατά της Δαμασκού. Επιπλέον, έτεινε χείρα φιλίας προς την Αίγυπτο, ζητώντας στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Στόχος είναι η δημιουργία άξονα, ο οποίος «δεν θα στρέφεται εναντίον κάποιας χώρας, αλλά θα αποτελέσει μέτωπο πραγματικής δημοκρατίας, μεταξύ των δύο μεγαλυτέρων εθνών της περιοχής μας, που θα ξεκινά από τη Μαύρη Θάλασσα και θα καταλήγει στην Κοιλάδα του Νείλου στο Σουδάν».

Σε μια περίοδο που η Μέση Ανατολή και η Β. Αφρική βιώνουν μια πρωτόγνωρη μεταβολή, η Τουρκία προωθεί τον εαυτό της ως πρότυπο δημοκρατικής μετάβασης και οικονομικής ανάπτυξης. Η θερμή υποδοχή της από τον αραβικό κόσμο αποτελεί εξέλιξη αντίστοιχης σημασίας με τις αραβικές επαναστάσεις καθεαυτές. Προωθώντας την ιδέα της «πολιτισμικής συγγένειας» μεταξύ Τουρκίας και αραβικών κρατών, την οποία εδράζει στην οθωμανική περίοδο, ο κ. Νταβούτογλου διευκολύνει τη διείσδυση της τουρκικής επιρροής στην περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Ερντογάν έγινε δεκτός στην Αίγυπτο κατά τρόπο πανηγυρικό. Ο κ. Νταβούτογλου, που τον συνόδευε, δήλωσε πως η Αίγυπτος μπαίνει στο στόχαστρο της Αγκυρας, ενώ προέβλεψε ότι οι τουρκικές επενδύσεις στη χώρα θα ξεπεράσουν τα πέντε δισ. δολάρια τα επόμενα δύο χρόνια. «Για να έχουμε δημοκρατία χρειαζόμαστε ισχυρή οικονομία» πρόσθεσε.

Οι άλλες χώρες αντιμετωπίζουν το «φλερτ» της Τουρκίας με την Αίγυπτο με σκεπτικισμό. Ωστόσο, για τον κ. Νταβούτογλου, μια τέτοια συμμαχία θα αποτελέσει εγγύηση για τη σταθερότητα στην περιοχή και την περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων. «Θέλουμε μια ισχυρή, πολύ ισχυρή Αίγυπτο», επεσήμανε.

Παρά το γεγονός ότι η φράση «μηδενικά προβλήματα» με τους γείτονες έχει αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του νέου δόγματος, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι πενιχρά. Τα προβλήματα με την Αρμενία συνεχίζονται, η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη, ενώ η πρόσφατη απόφαση της Αγκυρας να τοποθετήσει σύστημα ραντάρ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ εξόργισε την Τεχεράνη.

Αναφορικά με το Ισραήλ και την κατάρρευση των διμερών σχέσεων, ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε πως «ήταν απόφαση των Ισραηλινών να μείνουν απομονωμένοι και θα παραμείνουν αν διατηρήσουν την αδιάλλακτη στάση τους». Για τη Συρία, σχολίασε ότι «νιώθει προδομένος» γιατί παρά τις προσωπικές διαβεβαιώσεις του προέδρου Ασαντ ότι θα ακολουθήσει τον τουρκικό οδικό χάρτη, που περιελάμβανε εκλογές και σύνταξη Συντάγματος, εντέλει το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: