"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΤΟΥΡΚΙΑ: Kαι επίσημα πλέον κάτω απο την αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ

Της ΜΙΝΑΣ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

Στην αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα, στην οποία αντιτίθεται σθεναρά η Μόσχα γιατί θεωρεί ότι γίνεται στόχος, εντάσσεται η Τουρκία μετά τη χθεσινή υπογραφή συμφωνίας Ουάσιγκτον - Αγκυρας.

Το πρωτόκολλο, που υπέγραψαν ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Φράνσις Ρικιαρντόνε, και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Φεριντούν Σινιρλίογλου, προβλέπει την εγκατάσταση βάσης ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης στην περιοχή Κιουρέτζικ κοντά στην επαρχία Μαλάτεια της Ανατολικής Τουρκίας.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", η περιοχή της Μαλάτειας επελέγη διότι είναι η κατάλληλη για την εποπτεία τόσο της Ανατολικής Τουρκίας όσο και της Ανατολικής Μεσογείου. Μονάδα του τουρκικού στρατού με επικεφαλής Τούρκο στρατηγό θα διατεθεί για τις εγκαταστάσεις των ραντάρ και η Τουρκία θα μετάσχει στις αποφάσεις για πιθανή παρουσία ξένων στρατευμάτων, ενώ θα είναι ενήμερη και για τις πληροφορίες που συλλέγουν τα ραντάρ. Αυτό συνιστούσε πάγιο τουρκικό αίτημα και προϊόν διαπραγμάτευσης.

Η Αγκυρα επιθυμεί να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που θα συλλέγονται, αλλά επιθυμεί και ενεργό ρόλο στο επιχειρησιακό σκέλος, ενώ οι πολλές απαιτήσεις της είναι βέβαιο πως προκαλούν προβληματισμό στη Συμμαχία και τις γειτονικές της χώρες, που θα αισθανθούν ότι μπαίνουν στο στόχαστρο της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας.

Εκτός από την Τουρκία, και η Ρουμανία προχώρησε χθες στην υπογραφή διμερούς συμφωνίας με τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση μέρους του αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας στο έδαφός της.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της συμφωνίας, προβλέπεται η εγκατάσταση ενός συστήματος SM-3 για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων και περίπου 200 στρατιωτών στο νότιο τμήμα της Ρουμανίας το 2015. Το Βουκουρέστι επελέγη για την εγκατάσταση του συστήματος μετά την εγκατάλειψη παρόμοιων σχεδίων να χρησιμοποιηθεί ως βάση η Τσεχία.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: