"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΙΓΥΠΤΟΣ: Η 1η γυναίκα υποψήφια πρόεδρος της χώρας!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

«Εχουμε μόλις αρχίσει την επανάσταση, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν», λέει η Μποτάινα Κάμελ, η οποία φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αιγύπτου. 
«Μπορεί να δούμε και πάλι το αίμα να κυλάει, όπως στη Λιβύη και στη Συρία, επειδή το στρατιωτικό συμβούλιο που κυβερνά τώρα την Αίγυπτο θέλει να παραμείνει και να προσπαθήσει να σκοτώσει την επανάσταση, και ένα από τα βρώμικα κόλπα του είναι ότι οδηγεί τον αιγυπτιακό λαό σε οικτρή οικονομική κατάσταση».

Εναν μήνα αφότου συμμετείχε στις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, η 49χρονη Κάμελ ανακοίνωσε πως θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, που αναμένεται ότι θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης χρονιάς. Ηταν ήδη γνωστή στο ευρύ κοινό ως τηλεοπτική παρουσιάστρια και πολιτική ακτιβίστρια, η οποία το 2006 είχε παραιτηθεί από την εκφώνηση των ειδήσεων στην κρατική τηλεόραση επειδή δεν πίστευε τις ειδήσεις που εκφωνούσε.  

Θεωρείται αουτσάιντερ σε σχέση με υποψηφίους όπως ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι και ο Αμρ Μούσα, όμως δήλωσε στο CNN πως η προεκλογική εκστρατεία της αποκτά ρεύμα. Μολονότι δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία των εκλογών, η Κάμελ περιοδεύει ήδη στη χώρα, σε μια προσπάθεια να έρθει σε επαφή με στρώματα του πληθυσμού που η πολιτική ελίτ του Καΐρου έχει ξεχάσει. Δεν έχει πολλά χρήματα να διαθέσει στην εκστρατεία της ούτε περιβάλλεται από σωματοφύλακες, όμως λέει πως έχει έναν στρατό από παθιασμένους οπαδούς που τη συναντάει όπου πηγαίνει. 

«Από τη μέρα που ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου έχουμε πετύχει πολλά», τονίζει. «Πήγαμε στα χωριά και φέραμε την επανάσταση σε όλους στην Αίγυπτο, όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις».

Η Κάμελ λέει πως ο πολιτικός χώρος της είναι η σοσιαλδημοκρατία και πως έχει κάνει αποστολή της να ακούει τα παράπονα των μειονοτήτων. «Υπόσχομαι πως μέχρι τις εκλογές θα έχω γίνει η πιο ενημερωμένη απ' όλους τους υποψήφιους σε ό,τι αφορά τον αιγυπτιακό λαό», δήλωσε στο CNN. «Γνωρίζω τα αιτήματα των Βεδουίνων, του λαού της Ανω Αιγύπτου, των Κοπτών, των εργατών και των διαφόρων ομάδων απ' όλα τα μέρη της χώρας».

Μπορεί λοιπόν να δούμε μια γυναίκα πρόεδρο της Αιγύπτου; Η Κάμελ, η οποία είναι διαζευγμένη, έχει μια κόρη και πρόσφατα παντρεύτηκε σε δεύτερο γάμο τον ακτιβιστή δικαστή Ασραφ ελ Μπαρούντι, ο οποίος μάχεται για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης στην Αίγυπτο, πιστεύει πως, ως υποψήφια, κερδίζει ολοένα και περισσότερο την αποδοχή του πληθυσμού. 

 «Στην αρχή αρκετοί είχαν σοκαριστεί και μετά με αντιμετώπισαν με ελαφρότητα, όμως τώρα με παίρνουν περισσότερο στα σοβαρά. Μου λένε πως ο αιγυπτιακός λαός δεν μπορεί να δεχθεί μια γυναίκα πρόεδρο, όμως τώρα με αποδέχονται. Σύμφωνα με το στερεότυπο, οι Αιγύπτιοι δεν ψηφίζουν γυναίκες, όμως θα ψηφίσουν κάποιον που μπορεί να τους βοηθήσει. Οι άνθρωποι είναι πρακτικοί». 

ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: