"ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΕΞΕΓΕΡΣΗ": Χάκερ και επιστήμονες ετοιμάζουν παράλληλο Διαδίκτυο, ανθεκτικό στα μπλόκα των αυταρχικών κυβερνήσεων
Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Είναι το Ιντερνετ ανοιχτό σε όλους; Αν για τους περισσότερους από εμάς είναι περίπου αυτονόητο ότι ανά πάσα στιγμή μπορούμε να συνδεθούμε στο Διαδίκτυο και να ενημερωθούμε ή να επικοινωνήσουμε με τους φίλους μας, δεν συμβαίνει το ίδιο με τους κατοίκους άλλων χωρών, όπου το σερφάρισμα στον παγκόσμιο ιστό μετατρέπεται σε είδος εν ανεπαρκεία ανάλογα με τις ορέξεις των κυβερνώντων.
Στο πρόσφατο παρελθόν ουκ ολίγα αυταρχικά καθεστώτα ανά τον κόσμο πρόσθεσαν στη φαρέτρα τους ένα ακόμη όπλο μαζικής καταστολής: το μπλοκάρισμα του Ιντερνετ, το οποίο αποτελεί βασικό εργαλείο οργάνωσης λαϊκών εξεγέρσεων. Ελέγχοντας το Διαδίκτυο θα μπορούσαν να ελέγξουν σε μεγάλο βαθμό και την εξάπλωση των διαδηλώσεων.
Ομως το χάι-τεκ παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι. Τους τελευταίους μήνες νεαροί χάκερ και επιστήμονες της πληροφορικής εργάζονται αθόρυβα και μεθοδικά στην Ουάσιγκτον, φιλοδοξώντας να δημιουργήσουν το «αντι-Ιντερνετ», ένα εναλλακτικό δίκτυο που θα παρακάμπτει τα ηλεκτρονικά μπλόκα των αυταρχικών κυβερνήσεων.
Πρόκειται για ένα παράλληλο Διαδίκτυο μέσω του οποίου οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε ασύρματο Ιντερνετ υψηλών ταχυτήτων, χωρίς να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε υπάρχουσα υποδομή - τηλεφωνικές γραμμές ή δορυφόρους. Ουσιαστικά θα επιτρέπει στους χρήστες να επικοινωνούν μέσω υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων, δημιουργώντας ένα δίκτυο αδιαπέραστο από οποιαδήποτε προσπάθεια ελέγχου ή παρακολούθησης.
Την αποστολή έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας η Πρωτοβουλία για μια Ανοικτή Τεχνολογία (Open Technology Initiative), που αποτελεί τμήμα του New America Foundation, μιας «δεξαμενής σκέψης» μέλη της οποίας είναι προσωπικότητες της οικονομικής, ακαδημαϊκής και δημοσιογραφικής ελίτ των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Google Ερικ Σμιτ.
Η οργάνωση έλαβε πρόσφατα χρηματοδότηση ύψους δύο εκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση για να συντονίσει το όλο εγχείρημα, το οποίο πήρε τον τίτλο Commotion Wireless (σε ελεύθερη απόδοση «Ασύρματη Εξέγερση»). Στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί η εν λόγω τεχνολογία σε χώρες όπου κυβερνούν καταπιεστικά καθεστώτα τα οποία ελέγχουν, περιορίζουν ή μπλοκάρουν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.
Επικεφαλής του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012, είναι ο 37χρονος Σάσα Μάινραθ, γνωστός για την ανάμειξή του στην αυτοαποκαλούμενη διαδικτυακή συλλογικότητα αντιπληροφόρησης Indymedia.
Το εγχείρημα εντάσσεται στο πλαίσιο του αμερικανικού προγράμματος «Ιντερνετ στη βαλίτσα», το οποίο έχει στόχο τη δημιουργία ενός εναλλακτικού διαύλου πρόσβασης στο Διαδίκτυο και στην κινητή τηλεφωνία.
Το απαραίτητο υλικό θα περιέχεται σε ένα βαλιτσάκι που θα μπορεί εύκολα να εισαχθεί λαθραία οπουδήποτε και να συναρμολογηθεί γρήγορα δημιουργώντας ένα δίκτυο ασύρματων υπηρεσιών με μεγάλη εμβέλεια.
«Απευθύνουμε κάλεσμα για δράση. Η τεχνολογία πρέπει να κινηθεί έξω από τη σφαίρα των κομπιουτεράδων και να ανοιχτεί στο ευρύ κοινό» λέει ο Μάινραθ.
COMMOTION: Δίκτυο με «αόρατους» χρήστες
Το «αντι-Ιντερνετ» θα βασίζεται στα λεγόμενα «κινητά ad hoc δίκτυα» (Mobile Ad hoc Networks), τα οποία έχουν τη δυνατότητα να παρακάμπτουν τους κεντρικούς τηλεπικοινωνιακούς κόμβους. Κάθε λάπτοπ ή κινητό τηλέφωνο θα λειτουργεί ως δρομολογητής (ρούτερ), δηλαδή ως μια συσκευή στην οποία συνδέονται πολλοί υπολογιστές, αναλαμβάνοντας να μεταφέρει τα δεδομένα που διακινούνται.
Το λογισμικό θα μεταφέρεται σε φλασάκια (USB sticks), CD ή κάρτες μνήμης SD, αλλά οι χρήστες θα μπορούν να το εγκαταστήσουν και μέσω Bluetooth. Στη συνέχεια θα έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν στο Ιντερνετ ακόμη και όταν οι συσκευές τους είναι εκτός εμβέλειας των συμβατικών δικτύων και χωρίς να έχουν εγκαταστήσει κάποιο πρόγραμμα. Για να διασφαλιστεί ότι το δίκτυο θα είναι ασφαλές, το Commotion θα χρησιμοποιεί το λογισμικό Tor, το οποίο καθιστά «αόρατες» τις κινήσεις και την ταυτότητα των χρηστών.
Η επανάσταση του facebook
Το facebook, το twitter και το YouTube διαδραμάτισαν πρόσφατα καθοριστικό ρόλο στον συντονισμό των ακτιβιστών σε χώρες όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος και η Συρία. Βλέποντας το «κίνημα» των social media να μεταφέρεται από τις εικονικές λεωφόρους στους δρόμους και στις πλατείες των πόλεων, τα καθεστώτα δεν έμειναν με σταυρωμένα χέρια. Ο Χόσνι Μουμπάρακ διέκοψε για αρκετές ημέρες την παροχή Ιντερνετ και κινητής τηλεφωνίας στην Αίγυπτο. Στη Λιβύη το Διαδίκτυο «έπεσε» επί ώρες και στη Συρία διακόπηκε η πρόσβαση για τουλάχιστον τρεις ημέρες.
Παραδόξως ή όχι, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο για τη διασφάλιση ενός ελεύθερου Ιντερνετ παντού. Τον περασμένο Φεβρουάριο η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ταμείου 25 εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία θα διοχετευθούν σε εταιρείες και επιστήμονες για την κατασκευή εργαλείων που θα επιτρέψουν στους ακτιβιστές ανά τον κόσμο να επικοινωνούν απρόσκοπτα μέσω Διαδικτύου.
ΤΑ ΝΕΑ
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗΣ,
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΤΥΩΣΗ,
ΤΑ ΝΕΑ,
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,
INTERNET
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου