Ο Τσόμσκι και η πτώχευση
Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Δεν ξέρω ποια εικόνα φέρνει στο μυαλό του Νόαμ Τσόμσκι η λέξη «πανεπιστήμιο».
Υποθέτω πως σε γενικές γραμμές θα είναι η εικόνα ενός ιδρύματος σαν αυτό που επέτρεψε στον ίδιο να διαμορφώσει τη θεωρία του περί «οικουμενικής γραμματικής» - μιας βασικής γλωσσικής δομής στον ανθρώπινο εγκέφαλο που επιτρέπει τη δημιουργία των γλωσσών, παρά τις όποιες δομικές διαφορές τους. Η θεωρία παραμένει αμφισβητήσιμη, παρ' όλα αυτά άνοιξε δρόμους με αποτέλεσμα πολλοί να αντιμετωπίζουν τον Τσόμσκι ως πατέρα της σύγχρονης γλωσσολογίας.
Δεδομένου δε ότι πέρασε όλα του τα χρόνια στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, το γνωστό ΜΙΤ, δεν ξέρω αν του έτυχε ποτέ να έρθει σε επαφή με εκπροσώπους των παρ' ημίν φοιτητικών παρατάξεων. Δεν ξέρω τι σημαίνει γι' αυτόν ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου ή αν έχει αντιμετωπίσει ποτέ την προοπτική της αναβολής της εξεταστικής περιόδου προκειμένου να γίνουν φοιτητικές συνελεύσεις. Δεν ξέρω καν αν υποχρεώθηκε ποτέ να διακόψει τις παραδόσεις του ή το ερευνητικό του έργο γιατί οι φοιτητές του έκαναν κατάληψη.
Παρ' όλα αυτά ο Τσόμσκι έχει άποψη για όλα αυτά. Και για να υπερασπιστεί την άποψή του φαίνεται πως συνυπέγραψε, μαζί με 900 άλλους πανεπιστημιακούς από όλο τον κόσμο, ένα κείμενο-καταγγελία της επιχειρούμενης εν Ελλάδι εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.
Βάσει αυτού ζητάει να διαφυλαχθεί το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ μας, να υπάρξει επαρκής δημόσια χρηματοδότηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και σεβασμός των ευρωπαϊκών ακαδημαϊκών παραδόσεων.
Χωρίς δυστυχώς να μας διευκρινίσει πώς θα συνεχίσει η επαρκής δημόσια χρηματοδότηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, μια και ο ίδιος, σε ομιλία του στην Κολωνία προ ημερών, απεφάνθη πως η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η πτώχευση. Για την ακρίβεια, μας πρότεινε να αρνηθούμε το χρέος μας, κοινώς να σταματήσουμε να δανειζόμαστε, και να αρχίσουμε να τυπώνουμε δραχμές για να ξεκινήσουν όλα από την αρχή. Η λύση είναι επώδυνη, παραδέχθηκε, πλην όμως δεν βλέπει άλλη.
Γύρω από την υπογραφή του, όπως ενδεχομένως θα γνωρίζετε, ξέσπασε μια άκρως ενδιαφέρουσα φιλολογική διαμάχη. Ο δικηγόρος Α. Παπασταύρου, με επιστολή του στην «Καθημερινή», μας ενημέρωσε πως ο ίδιος ο Τσόμσκι, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, του δήλωσε πως δεν είχε ιδέα για το κείμενο που υποτίθεται ότι υπέγραψε, για να τον διαψεύσουν οι έχοντες την πρωτοβουλία της καταγγελίας λέγοντας πως ο Τσόμσκι τους διαβεβαίωσε ότι εμμένει στην υπογραφή του και στις θέσεις του για τα ελληνικά ΑΕΙ. Αυτές οι παρεξηγήσεις, σκέφτηκαν μερικοί, είναι φυσιολογικές μια και, ως φαίνεται, η περίφημη καταγγελία κυκλοφόρησε μέσω Διαδικτύου και οι υπογραφές καταχωρίσθηκαν εν είδει «like» στο facebook.
Και το ερώτημα βέβαια δεν είναι ποια άποψη για τα ελληνικά ΑΕΙ έχουν ο κ. Ταντάκι και η κ. Τοντόροβα, αγνώστων λοιπών στοιχείων μέχρι νεωτέρας, που συνυπέγραψαν. Το ερώτημα είναι αν ο κ. Τσόμσκι, με την υπογραφή του, επιθυμεί να συμμετάσχει ενεργά στη στρατηγική της πτώχευσής μας, μια και, κατά τη γνώμη του, είναι η μόνη λύση που μας απομένει.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΑΠΟΨΕΙΣ,
ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ,
ΠΑΙΔΕΙΑ,
ΤΑ ΝΕΑ,
CHOMSKY
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου