ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΠΑΝΑΝΙΑ: Στο εδώλιο η (αθώα) κλωστική κάνναβη
Της Λινας Γιανναρου
Μπορεί κάποιος να αθωωθεί για την κατοχή ενός τσιγάρου χασίς, αλλά να καταδικαστεί για λίγο τσάι του Θεού; Στην Ελλάδα, όλα μπορούν να συμβούν.
Στις αρχές Αυγούστου παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση το σχέδιο νόμου που προβλέπει την αποποινικοποίηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, ένα γενναίο βήμα προς την κατεύθυνση του διαχωρισμού χρηστών και εμπόρων. Ακόμα, όμως, εκκρεμεί ο διαχωρισμός μεταξύ ινδικής και κλωστικής (ή ήμερης) κάνναβης, του φυτού από το οποίο παράγονται πληθώρα ρούχων και τροφίμων, και το οποίο φυσικά δεν διαθέτει την «ένοχη» δραστική ουσία, με αποτέλεσμα εν έτει 2011 όσοι στη χώρα μας χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα να κινδυνεύουν με δίωξη. Κάτι που βέβαια δεν ισχύει σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Αυτό τουλάχιστον αποδεικνύει η απίστευτη δικαστική περιπέτεια στην οποία έχουν συρθεί οι ιδιοκτήτες των γνωστών Kannabishop που διαθέτουν προϊόντα από cannabis sativa, όπως είναι ο επιστημονικός όρος του εν λόγω φυτού.
Μολονότι η καλλιέργειά του έχει επιδοτηθεί αδρά από την Ε.Ε., καθώς είναι φιλική προς το περιβάλλον και παράγει ποιοτικά προϊόντα (προωθείται ως εναλλακτική καλλιέργεια, ιδανική για βιολογική γεωργία, για την παραγωγή ινών για υφάσματα, χαρτιού, υλικών μονώσεων, τροφίμων και καλλυντικών), στη χώρα μας η ασαφής νομοθεσία επιτρέπει τη δημιουργία διαφόρων «παρανοήσεων» με ανυπολόγιστες συνέπειες. Ο «εντοπισμός» από τις αρχές, για παράδειγμα, πριν από 3,5 χρόνια συσκευασμένου τσαγιού από φύλλα κάνναβης και φραγκοστάφυλου στο μαγαζί της Αθήνας έχει οδηγήσει στην πρωτοφανή ταλαιπωρία των ιδιοκτητών, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μάταια προσπαθούσαν να πείσουν το Γενικό Χημείο του Κράτους ότι θα πρέπει να γίνει ποιοτικός έλεγχος του δείγματος και όχι ποσοτικός, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πρόκειται για το ακίνδυνο ξαδερφάκι της ινδικής κάνναβης, ένα προϊόν που κυκλοφορεί νόμιμα σε όλο τον κόσμο.
Η υπόθεση οδηγήθηκε σε δίκη, για να έρθει τελικά η αθώωση στο εφετείο. «Ακόμα και αυτή όμως ήταν κατά πλειοψηφία, δηλαδή υπήρξε δικαστής ο οποίος ψήφισε να καταδικαστεί ο κατηγορούμενος ως έμπορος ναρκωτικών», λέει ο κ. Αργύρης Μουτζούρης από το αθηναϊκό Kannabishop.
«Η απόφαση δεν ήταν σαφής. Εμεινε ανοιχτό ένα παράθυρο για επανάληψη του δράματος. Εμάς όμως μας έχει λυγίσει αυτή η ιστορία. Γνωρίζοντας ότι πουθενά δεν θα μπορέσουμε να βρούμε το δίκιο μας, ότι η άγνοια και ο παραλογισμός ενδέχεται να ξαναβρεθούν μπροστά μας, αποφασίσαμε να βγάλουμε τα τρόφιμα από το μαγαζί και να περιοριστούμε στα είδη ένδυσης και τα αξεσουάρ».
Σημειώνεται ότι τρόφιμα από ήμερη κάνναβη κυκλοφορούν στην Ελλάδα από άλλα καταστήματα (κυρίως βιολογικών προϊόντων ή φυσικής διατροφής), με μεγάλη επιτυχία. Κανείς δεν ξέρει όμως τι μπορεί να συμβεί εάν κάποιος «περίεργος» πελάτης προχωρήσει σε καταγγελία για... εμπορία ναρκωτικών. Το Kannabishop της Κρήτης έχει κάνει αγωγή για αποζημίωση λόγω οικονομικής ζημιάς από το 1999, αλλά η απόφαση ακόμα εκκρεμεί.
Νομικό κενό
Παρότι η υπόθεση μετρά συνολικά πάνω από 90 αθωωτικές αποφάσεις, το νομικό κενό αποτελεί παγίδα για κάθε επίδοξο επιχειρηματία. «Στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο θα μπορούσε να γίνει ο διαχωρισμός μεταξύ των δύο φυτών ούτως ώστε να τελειώσει το θέμα μια και καλή», λέει ο κ. Μουτζούρης.
Η καλλιέργεια της ήμερης κάνναβης έχει αναβιώσει παγκοσμίως (καλλιεργούνταν από την αρχαιότητα στην Ελλάδα, δαιμονοποιήθηκε για τους γνωστούς λόγους). Στην Ε.Ε. καλλιεργούνται περίπου 150.000 στρέμματα, με πάνω από τα μισά να αντιστοιχούν στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Ελλάδα, βέβαια, όποιος τολμήσει να φυτέψει δενδρύλλια κινδυνεύει να βρεθεί πίσω από τα σίδερα της φυλακής.
Σύμφωνα με τον νόμο 3459/2006, προβλέπονται κακουργηματικές ποινές για όποιον «καλλιεργεί ή συγκομίζει οποιοδήποτε φυτό του γένους της κάνναβης». Χαρακτηριστικό της διστακτικότητας του ελληνικού κράτους να ασχοληθεί με το ζήτημα είναι ότι επί τρία χρόνια εκκρεμεί η αίτηση της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συνεταιρισμών Λασιθίου Κρήτης για καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης, σε μια προσπάθεια να ξεφύγουν από το αδιέξοδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από το 2000 το ΕΘΙΑΓΕ έχει εκπονήσει ειδική μελέτη για τα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας της cannabis sativa έναντι των παραδοσιακών καλλιεργειών του βαμβακιού.
Ετικέτες
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ,
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ,
ΕΛΛΑΔΑ,
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΝΟΜΩΝ,
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,
ΞΕΦΤΙΛΙΚΙΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου