"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΑΙΓΥΠΤΟΣ-ΤΟΥΡΚΙΑ: Η Μουσουλμανική Αδελφότητα εμπόδιο στα σχέδια του Ερντογάν

Toυ ΠΕΡΙΚΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ψυχρή υποδοχή επιφύλαξε η Μουσουλμανική Αδελφότητα στον Ταγίπ Ερντογάν λίγες ώρες πριν ο τούρκος πρωθυπουργός εγκαταλείψει την Αίγυπτο για να συνεχίσει την περιοδεία του στην Τυνησία, όπου έφτασε αργά χθες το βράδυ. Αντίθετα με πολλούς Αιγύπτιους που υποδέχθηκαν ως ήρωα τον τούρκο πρωθυπουργό, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί απέναντι στις προθέσεις του και στον ηγετικό ρόλο που επιχειρεί να διαδραματίσει στην περιοχή. 
 «Καλωσορίζουμε την Τουρκία και καλωσορίζουμε τον Ερντογάν ως εξέχοντα ηγέτη αλλά δεν πιστεύουμε ότι αυτός ή η χώρα του μόνοι τους πρέπει να ηγηθούν στην περιοχή ή να σχεδιάσουν το μέλλον της» τόνισε ο Εσαμ ελ Εριάν, εκ των ηγετικών στελεχών του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Οι περισσότερες επιφυλάξεις διατυπώνονται από την «παλιά φρουρά» ενός κινήματος που μετεξελίχθηκε σε κόμμα και αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Η επίθεση γοητείας που εξαπέλυσε ο τούρκος ηγέτης χρησιμοποιώντας ως κύριο όχημα την αντιισραηλινή ρητορική φαίνεται ότι δεν βρήκε ευήκοα ώτα στους Αδελφούς Μουσουλμάνους για μια σειρά από λόγους.  

Τον ρόλο της παίζει ασφαλώς η Ιστορία. Οι Αραβες βρέθηκαν για πολλά χρόνια υπό τον τουρκικό ζυγό και για τους άραβες εθνικιστές θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να δουν ως απελευθερωτή έναν παλιό κατακτητή. Ενας άλλος λόγος είναι το μοντέλο της μετριοπαθούς ισλαμικής δημοκρατίας με στοιχεία κοσμικού κράτους που προωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν στη μετά την Αραβική Ανοιξη εποχή δεν πείθει τους δογματικούς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Από αυτή την άποψη, η δήλωση του Μαχμούτ Γκοζλάν είναι χαρακτηριστική. Ο εκπρόσωπος της Αδελφότητας έπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν ως «αξιοσέβαστου ηγέτη που προφυλάσσει την αξιοπρέπεια της χώρας του». Επέμεινε, όμως, ότι οι Αιγύπτιοι θέλουν ένα ισλαμικό κράτος. Και εξήγησε τη διαφορά ανάμεσα στη χώρα που ονειρεύεται ο ίδιος και στο μοντέλο Ερντογάν με ένα παράδειγμα: «Στην Τουρκία, όταν ένας άνδρας πιάσει τη γυναίκα του στο κρεβάτι με έναν άλλον άνδρα, δεν μπορεί να την τιμωρήσει γιατί η μοιχεία επιτρέπεται από τον νόμο εκεί. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι η Τουρκία παραβιάζει τη Σαρία».

Αντίθετα από ό,τι θα επιθυμούσαν ενδεχομένως κάποιοι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε χθες με τον προκαθήμενο της Κοπτικής Εκκλησίας της Αιγύπτου, τον Πατριάρχη Σενούντα 3ο. Η σύζυγος του τούρκου πρωθυπουργού, Εμινέ, επισκέφθηκε κλινική στην οποία νοσηλεύονται παιδιά που πάσχουν από καρκίνο.

Ο πρώτος σταθμός στην «περιοδεία της Αραβικής Ανοιξης» επιφύλαξε πολλές θετικές εκπλήξεις στο πρωθυπουργικό ζεύγος της Τουρκίας αλλά συνοδεύτηκε από την επιφυλακτικότητα ενός θρησκευτικοπολιτικού σχηματισμού, ο οποίος αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στο μέλλον της Αιγύπτου. 

TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: