"Κόμμα = Ομάς ανθρώπων, ειδότων ν' αναγιγνώσκωσι και ν' αρθογραφώσιν εχόντων χείρας και πόδας υγιείς, αλλά μισούντων πάσαν εργασίαν, οίτινες ενούμενοι υπο ένα οιονδήποτε αρχηγόν, ζητούσι ν' αναβιβάσωσιν αυτόν δια παντός μέσου εις την έδραν πρωθυπουργού, ίνα παρέχη αυτοίς τα μέσα να ζώσι χωρίς να σκάπτωσι"
Εμμανουήλ Ροΐδης , Έλληνας πεζογράφος και κριτικός (1836-1904)


ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ: Απόφαση του Αρειου Πάγου ερνηνεύει από νομικής πλευράς τα "όρια του φλερτ και της σεξουαλικής παρενόχλησης",

Απο την ΓΚΕΛΥ ΑΛΜΑΛΙΩΤΟΥ-ΚΑΛΑΜΠΑΛΙΚΗ

Πανηγυρικά δικαιώθηκε από τον Αρειο Πάγο γυναίκα υπάλληλος που απολύθηκε για λόγους εμπάθειας επειδή είχε καταγγείλει τον διευθυντή της για τα επίμονα και... "άκρως κολακευτικά σχόλιά του", τα οποία -σύμφωνα με την απόφαση- έφτασαν στα "όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης".

Συγκεκριμένα ο ΑΠ έκρινε άκυρη την απόλυση της γυναίκας ανατρέποντας την προηγούμενη αντίθετη απόφαση του Εφετείου.

Με την εν λόγω απόφαση ερμηνεύονται από νομικής πλευράς τα "όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης", καθώς το δικαστήριο προσδιορίζει τις λεκτικές προκλήσεις ερωτικού περιεχομένου, σχόλια κ.λπ. με την ίδια βαρύτητα όπως και τις ανεπιθύμητες χειρονομίες, το άγγιγμα απόκρυφων σημείων κ.λπ.

Οπως αναφέρεται στο σκεπτικό, η καθημερινότητα της προσφεύγουσας έγινε δύσκολη από τον Αύγουστο του 2003, όταν προσελήφθη στην επιχείρηση που εργαζόταν νέος διευθυντής προσωπικού, ο οποίος από την πρώτη στιγμή εκδήλωσε απέναντί της μια "διαφορετική από τη συνηθισμένη σε χώρους εργασίας υπηρεσιακή συμπεριφορά".

Της απευθυνόταν με υπερβολικά "φιλικό" τρόπο και εκθείαζε συνεχώς την εξωτερική εμφάνισή της. Και επειδή τα γραφεία τους απείχαν μόλις 15 μέτρα, η γυναίκα βρισκόταν συνεχώς σε αμηχανία.

Οι κολακείες του διευθυντή της δεν προσέβαλαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ωστόσο ξέφευγαν από τα όρια της ευγένειας και της συναδελφικότητας. Και αυτό διότι η συμπεριφορά του δεν ήταν σχετική με την εργασία της, ενώ αναγκαζόταν να βρίσκεται σε συνεχή "άμυνα" για να τον αντιμετωπίσει.

Η συμπεριφορά του διευθυντή άλλαξε, όταν η υπάλληλος τον Οκτώβριο του 2003 του γνωστοποίησε με "ευπρεπή τρόπο ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η οικογένεια και η εργασία της και τίποτε άλλο". Από τότε άρχισε να την αντιμετωπίζει με τρόπο εχθρικό και προσβλητικό. Κάποια στιγμή η γυναίκα υπέβαλε αναφορά σε βάρος του στον πρόεδρο του ΔΣ της εταιρείας. Οι συστάσεις που του απηύθυνε ο πρόεδρος έκαναν έξαλλο τον διευθυντή, ο οποίος "ανέμενε την ευκαιρία". Αυτό έγινε μόλις η πλειονότητα των μετοχών περιήλθε σε αγγλική εταιρεία, οπότε ο εν λόγω διευθυντής προσωπικού εισηγήθηκε την απόλυσή της.

Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, η απόλυση από τον εργοδότη είναι άκυρη, όταν "υπαγορεύεται από ταπεινά ελατήρια", όπως εμπάθεια, μίσος κ.λπ. λόγω "μη αρεστής στον εργοδότη συμπεριφοράς του εργαζομένου".

Υστερα από αυτό η υπόθεση θα κριθεί για δεύτερη φορά από το Εφετείο Αθηνών.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: